browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Dolgok amik nagyon tetszenek Koreában

Posted by on 2012-08-10

Nem tudom ki hogy van vele, de aki járt (élt) mér külföldön, az előbb utóbb látott olyan dolgokat, amiket legszívesebben hazahozott volna és adaptált volna otthon. Nem csak háztartásra gondolok, hanem általános közterületi dolgokra, társadalmi megoldásokra, szolgáltatásokra. Ilyenkor persze az otthoniak csak legyintenek, mert nem jártak ott, nem látták, nem villanyozódtak úgy fel… nem az ő élményeik, így nem is lehet emocionális töltete számukra az információnak.

Új ölteteket átadni, eljuttatni a fejekbe, nagyon nehéz, ezért nem is mindenki képes rá. Kell hozzá a nyitottság és az, hogy a felvevő piac (otthon) hajlandó legyen áldozatokra is a cél érdekében. Az anyagiakról nem is beszélve… Az ember aztán eljut egy pontra, hogy nem akarja megváltoztatni a világot és mások gondolkodását, egyszerűen csak leül csendben és azt mondja: sok szépet láttam külföldön. :)

Én most ettől függetlenül mutatok pár dolgot, ami nekem nagyon bejött:

Ha gyalogosként sietünk át a zebrán jó tudni, hogy ha villog a zöld lámpa, akkor mennyi időnk van még hátra a pirosig? Elinduljunk? Ne induljunk? Ebben segít a másodpercenként egy nyíllal fogyó plusz lámpa. Oké felesleges kiadás, nem életbevágóan fontos, de nem hülyeség!

Népegészségügyi szempontból Dél-Korea maximális pontot érdemel. Nagyon sok helyen vannak kihelyezett kondigépek. Sokszor az ember furfangos módon a saját súlyát emelgeti. A vicc az egészben, hogy sok helyen a nyugdíjasok néznek ki ha egy-egy gépen sokat edzek. Ők nem is szívinfarktusban halnak meg…

A metrók tiszták. Oké nem érthetem és nem látok bele a költségvetésbe otthon, de itt videók mennek a metró monitorain arról, hogy a takarító személyzet mennyire alapos munkát végez. Fertőtlenítik a klíma rendszert, gőzzel áttisztítják az üléseket. Fertőtlenítve van minden kapaszkodó. Extra dolog, hogy a metró szerelvény középső 2 kocsija 1-2 fokkal melegebb (ezzel is gondolva a fázós utasokra).

Ha már egészség, akkor elég sokat elárul egy nemzetről a wc-k tisztasága is. Nem mondom, hogy itt nincs koszos és undorító WC, de a közterületek illemhelyei ingyenesek és tiszták. Nincs wc-s néni aki tartaná a markát, ellenben veszi a fáradtságot arra is, hogy virágokat tegyen a piszoárok fölé. Ha már egészségügy, akkor a koreaiak nagy része naponta többször is mos fogat. Van aki metrózás előtt, vagy után egy ilyen helyen.

Nagyon nagy figyelmet kap a folyamatos oktatás. A metróban ha nem az oktató videókra figyelünk, akkor épp arról látunk leírásokat, hogy miként is kell eljárni vészhelyzetekben.  Ezt nagyon komolyan veszik és nem bízzák a véletlenre. Szerintem  a helyiek agyába égtek már ezek a dolgok és vész esetén tudnak gondolkodás nélkül is cselekedni…

A hűtőszekrények dizájnjánál már odafigyelnek az energiatakarékosságra is. Ez már abban is megnyilvánul, hogy a legtöbb esetben csak egy pohár víz, vagy tej miatt nyitjuk ki a hűtőt. Ilyen esetben viszont minek az egész ajtót kinyitni? A hűtő egyik magasabb (italos) polcához egy kis ajtón át férünk hozzá. Kis felület és minimális energiaveszteség.

Apró dolog, de nagy hőségben irtó jó érzés fémpohárból inni. Itt a vizet a legtöbb étteremben ilyenből isszuk. Teljesen másképp reagál a fém a folyadék hőmérsékletére.

Szöulban nagyon sok helyen van lehetőség arra, hogy pumpáljunk egy kis levegőt a bringánk gumijába. Ha bringaboltról van szó, akkor ott ez a szabály hatványozottan igaz.

A helyhiány miatt nagyon menő a kisebb kerekű bringa, melyet direkt arra terveztek, hogy minimális helyet foglaljon.

4 Responses to Dolgok amik nagyon tetszenek Koreában

 1. Ágoston Péter

  Na, ezek tetszettek!

 2. Evelyn

  a wc-k Japánban is tiszták és ingyenesek voltak mindenhol, amerre mi jártunk anno. mindig volt minden, még az elhagyott, út széli wc-kben is. sokat közülük le is fotóztam anno, mert még az “ide TOI” típusúak is tényleg nagyon szépen rendben voltak tartva, illetve az út mentieknél is volt, hogy luxus wc-n intéztük a dolgokat (tudod, a sokgombos, zenélős stb. :)), és soha, egyik helyen sem voltak megrongálva vagy összekenve …

  az elsőhöz: pár helyen nálunk is van ez a másodperceket visszaszámláló. mondjuk a nyilas nekem jobban tetszik, gondolva a gyerekekre, analfabétákra és diszkalkuliásokra is :))

  1-2 edzőcucc van a Margitszigeten is itt Budapesten, én másutt itthon még nem láttam, de attól még simán lehet, persze sajnos nem túl gyakori.

  a többi is tetszik, amiket említettél. biztosan lesz még sok szép élmény! :) hajrá \o/

 3. Gábor Erika

  Ma láttam Balatonfüreden a Marina Center melletti sétányon ilyen kondigépeket :) Jó lenne több helyen találkozni ilyen kezdeményezésekkel.
  Igen, a WC alap (lenne). Mindig megnézem egy épület wc-jét, mert lehet akármilyen puccos hely, ha a wc nem tiszta, illetve nem jól megtervezett, akkor ott alapvető problémák vannak. Sajnos itthon többségében negatív példákat látok.
  Hú, ezek az oktatós cuccok is nagyon tetszenek, én mindenhol (várótermekben, orvosnál…) szeretek ilyeneket olvasgatni.

  Na meg a design ^^
  Ezek lennének az igazán követendő dolgok. A józan ésszel megtervezett használati tárgyak az anyagpazarlás, pénzkidobás és logikátlan díszítgetés helyett. De jó lenne minél több ilyet átvenni itthon is.
  (Igazából nem is tervezők kérdése, tapasztalatból tudom, hogy nagyon is jó designerek vannak Magyarországon is, csak itt még nem kapnak -kapunk- megfelelő teret, támogatást a jó design megvalósításához. Bár kezd itt is javulni a helyzet, csak nagyon lassan.)

  Jó lehet olyan helyen lenni, ahol inkább az értelmes dolgok és az ilyen -apróságnak látszó, ám nagyon is meghatározó- pozitív megoldások vannak túlsúlyban :)

 4. WSzP

  A másodperc visszaszámolós villanyrendőr nem koreai dolog, Romániában is igen gyakori. Itt Marosvásárhelyen is elég sok van. Tényleg nagyon hasznos találmány. A tiszta WC pedig elég általános, ha elhagyjuk a Balkánt. Akár Svájban, akár Japánban alap dolog, hogy tiszta legyen, ha már van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük