browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

“Koreában ma nincs olyan ember, aki ne ismerné Rákosi elvtársat.”

Posted by on 2012-08-23

“Koreában ma nincs olyan ember, aki ne ismerné Rákosi elvtársat.” – így kezdődik egy 1951-es újságcikk, amely egy kedves olvasó által került el hozzám.

A biztosítékot pár olvasónál a magyarok segítsége a koreai háborúban tartalmú cikk verte ki, ugyanis én sem értem, hogy a kommunista rezsim Magyarországa miért pont az “imperialista hatalmak” által védett Dél-Koreát segítette volna a háborúban? Szóval volt egy kis képzavar.

Ez az újságcikk nyilvánvaló, hogy azt a nézetet támassza alá, amit többen is tippeltünk, Rákosi “elvtárs”, a mostani Észak-Korea-i diktátor nagypapájának ment segíteni. Küldött ugyanis egy kórházvonatot, ami akkor a koreai (északi) nép szemében irtó nagy segítség volt. Talán többet is jelentett, mint ha egy magyar ezredet vezényeltek volna ki Koreába.

Továbbra is csak tippjeim vannak, hogy azért az orvosok segítségéből a déliek is kaphattak (fogolytábor?) és ezért értelmezhették a magyar oldalt segítségnek? Tippem nincs, de ha lesz szabadidőm akkor ennek utána szeretnék járni. Addig is itt a kifotózott cikk, ami kuriózum így 61 év távlatában (a cikk szeptemberbe íródott). Azt azért meg kell jegyeznem, hogy ha a koreai háborúra vetődne a téma, nem fogom nagyon erőltetni azt az információt, hogy Magyarország Észak-Koreát segítette. :) Utólag persze vicces, de szerintem ezt  a poént itt nem tapsolnák meg. :)

Akár hogy is volt a magyar és a koreai nép között látszik, hogy volt valami kapcsolódás a történelem különböző korszakaiban. A rendszerváltás után Magyarország volt az első aki a volt szocialista blokkból felvette a kapcsolatot Dél-Koreával. Ez is érdekes, hiszen ezért lett Koreai Kulturális Központ is Budapesten.

nagyobb képért kattints IDE

nagyobb képért kattints IDE

nagyobb képért kattints IDE

2 Responses to “Koreában ma nincs olyan ember, aki ne ismerné Rákosi elvtársat.”

 1. Kíváncsifáncsi

  Szia ! Valóban az Ősidőkbe nyúlnak visssza kapcsolataink …. egy filmben is feldolgozta Dél-Korea …- The Legend a címe – ie. -i években játszódik … ennél régebbi forrás általam nem ismert .
  Vonatkozó történet :
  Dam-Duk király segítségül hívja Attilát maroknyi hunjaival és együttes erővel Dam-Duk győzni tudott ….
  Ennyi jelenedik meg a filmben utalva az ősrégi kapcsolatunkra …

  Kb 2 hete a Magyar Nemzet szombati bővített Magazin számában jelent meg írás a témában …Illetve leginkább az Északi régió problémáit taglalja a cikk …napjaink vonatkozásában … Igazából arról szól a cikk ,hogy a II. V.háború után a nagyhatalmak “így” osztották fel maguk között Koreát … Dél az amcsik érdekszférájába került …az Északi régió pedig “Maszkva” fennhatósága alá … Nekem az a szerény meglátásom ,hogy a Koreaiakat akkor nem kérdezték meg …”jó lesz e így nektek ? “-hanem a nagyhatalmak eldöntötték …
  Kim Ir Szen még a saját érdekszférájától is elzárkózott …ezzel magyarázható az iszonyatos elmaradottság az Északi régióban …
  Lenkov -híres Észak Koreai orosz nemzetiségű szakértő a legkisebb nyitást sem tartja elképzelhetőnek …mert az a Kim család uralmának a végét hozná el …ugyanis -mint nyilatkozta – egyből kiderülne,hogy a Déliek a világ élvonalába tartoznak ,és nem úgy van -ahogyan az Északi vezetők állítják … Egyébként a Déliek a lehetőségekhez mérten segítik az északi országot ….de egy korábbi cikkben arról is lehetett olvasni ,hogy veszített a lendületéből a Déliek egyesülési vágya… Nagyon figyelték /lik a Német egyesítést ..
  Bármi lesz is …jó lenne ha véráldozatok nélkül tudnák megoldani a ma is hadban áló felek a konfliktusukat …

  Próbáltam röviden írni ….
  Minden Jót Ági

  • Atta

   Egy gyenge, koreai fantasy filmet nem neveznék forrásnak. ;) Egyébként volt abban mindenféle nép, de az időrend nem állt biztos talajon. Ja és persze némi nézeteltérést követően dicső szövetségeseik le is mészárolták a hunokat. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük