browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Csuszok 2012

Posted by on 2012-10-01

Bevallom őszintén nem hittem volna, hogy Csuszokkor még itt leszünk Koreában, de hát így sikerült. Ennek azért örülök, mert ez a legnagyobb ünnep és mint ilyenre én is kíváncsi voltam. Hogy mitől extra? Először is (és ezt már többször említettem) a koreai társadalom legelső témája az evés. Elég ha két ember találkozására gondolunk. A “hogy vagy?” kérdés koreai verzióját csak akkor használják ha nagyon sokáig nem láttak valakit. Idáig én két kérdést tapasztaltam meg: 1. Ettél-e már? 2. Hova mész? Nyilván ha az ember utcán van akkor a második kérdés a mérvadó (ami elsőre fura, mert engem ez nem mindig szokott otthon érdekelni), de általában az ember érkezik valahova és akkor az evésre kérdeznek rá.

Nos a Csuszok a szememben az evés ünnepe, a koreaiak szemében pedig az aratásé. Eredetileg az ünnepet Hangawi (한가위) néven ismerték, később lett csak a ma használatos Csuszok, angol átiratban Chuseok (추석). Az aratás ünnepét a holdnaptár 8. hónapjának 15. napjától ünneplik. Ez a mi naptárunk szerint mindig máskor jön ki. (2012 -ben szeptember 30-ra, de 2013-ban szeptember 19-én lesz). A holdnaptáraikkal néha az őrületbe kergetnek és nem találtam még egy normális alkalmazást ami orvosolná az “átkódolási” problémáimat. :) Mindig horszkópos alkalmazásokat találok, pedig nem azt keresem…

A koreaiak számára a Csuszok a hálaadást és az ősz beköszöntét is jelenti. Ilyenkor mindenki hazamegy és meglátogatja a szüleit, összejön a család. A Visit Korea Year akció például lemondta a buszok indítását erre az időszakra, mert mindenki úton van. A forgalom bizonyára nagy, mert a városban ma reggel alig találkoztunk emberrel. Mindenki alszik a tegnapi nagy evés (és gondolom ivás) után. Számomra ez vicces. :) Mi azért bejöttünk a kávézóba dolgozni, ahol délután 2 órára jött be az első két vendég.

A Csuszok eredete egészen a Shilla dinasztia (i.e. 57 – i.sz. 935) 3. királyának idejéig nyúlik vissza, amikor két csapat szövőversenyt rendezett, de a másik legenda szerint ezen a napon győzte le az akkori Shilla király a rivális hadseregét. Ezek kapcsán épültek be a mai Csuszok fesztiválok programjába a harcművészeti bemutató és a szövéssel kapcsolatos látványosságok is.

A gyerekek nagy örömére most iskolába sem kell menni hiszen az ünnep több napig is eltart. Szöulban az utcákon nemzeti zászló hirdeti, hogy ünnep van, a forgalom pedig tényleg kisebb. Csak a nagyon fanatikus vállalkozók nyitnak ki (szerintem pedig ők teszik jól, mert profitálnak a nagyobb keresleten). :)

Az alábbi képek a tegnapi Csuszokon készültek, ahol Melindát kötelezték (!), hogy hanbokot béreljen. Szerencsére akadt egy thai ismerős, aki mivel nem tudott jönni kölcsönözte a sajátját. Érdekes volt a tegnapi show-műsor is, mert az alapítványból sokan aktívan részt is vettek a programban. Volt aki harcművészeti bemutatót tartott, mások pedig egy királyról szóló vicces történetet adtak elő. Az állam néha leesett, mert egy-két emberkéről nem gondoltam volna, hogy ilyen jó színész. A show az itteni japán tagok táncbemutatójával kezdődött és egy közös Gangnam-style tánc zárult. :)

A fotókhoz még majd töltök, mert Melinda fotóit még nem dolgoztuk fel.

 • Melinda hanbokban thai (bal oldalt) és japán nők (távolabb) társaságában
 • terülj terülj asztalkám :)
 • Ez a pipi volt a kedvencem. :-)
 • torta is volt, emeletes
 • színek kavalkádja
 • Banana becenévre hallgató thai szobatársam mi mást is kaphatott volna :-)))
 • Magok osztása - a ruhával kellett felfogni...
 • ... ami persze nem sikerült teljesen. :)
 • Cukiság: Yongri, én és Yungszuk
 • "Gabriel oppa és Melinda onni" :D Mintha alacsonyabb lennék, de a látszat csal :D Én ülök, a hanbokos hölgy pedig térdel :-)
 • Ez már az ebéd (mondjuk elég gyakori ez a nagy kínálat, szóval nem kell Csuszoknak lennie)
 • ... és végezetül ismét Ő :)

19 Responses to Csuszok 2012

 1. Vándormadár

  A pipi nagyon vicces :) :). Megettétek azt is??? A koreaiak, akárcsak mi, magyarok, szeretnek enni, és mindig találnak ürügyet a nagy zabálásra :). Persze vannak még népszokások, pl. songpyeon gyúrása, egy ki nevet a végén-re hasonló társasjáték… Mellesleg rég nem ettem annyi szőlőt, mint ebben az elmúlt két napban :) :)

  • Váraljay Gabriel

   A pipit nem volt gusztus megenni, de ha lett is volna elég érdekesen viselkedtek velünk és a kajával. Aki koreai, vagy japán mindent ehet amikor akar, de velünk mindig van valami. Értsd Melindára két mandarin miatt is rászóltak én meg nem ehettem tortát ahogy mások. Az okot ne kérdezd, de velünk mindig van valami ahogy a thaiokkal is. Persze mindig olyan szól, aki nem tud csak koreaiul és nem hajlandó elmutogatni mit miért nem. Szerintem ha a mestereknek elmondanánk ezt pár ember fenéken lenne billentve, de inkább hagyjuk a béke miatt.

   • Vándormadár

    Kulturális különbségek… Fura… :) A kaják guszták, bár a chuseok-i zabálásnak én is részese lehettem szombaton :) :).

    Melinda jól néz ki a hanbokban! :)

 2. Tóthné Fehér Mária

  Ez nagyon tetszik nekem , amit már a filmekből is “leszedtem”, hogy náluk az aggódás-törödés, “az ettél már ,ettél rendesen”- ben fejeződik ki.
  A képeken is látható, feltehetőleg lisztes sült cukkini karikák úgy látom olyan nélkülözhetetlenek mint a kimcsi, mert a történelmi filmek kajáitól, bármilyen ételes képeken ott vannak. Na és hát a főtt tyúk, már a Sillából ismerős, mint Bidam kedvence.
  Kiváncsian várom Melinda képeit is.

 3. Orsolyka

  A férfiak ilyenkor nem öltöznek “népviseletbe”?

  • Váraljay Gabriel

   Dehogynem, csak szerintem olyat én nem fotóztam. Van pár kép ami elég rosszul sikerült és azokat már nem akartam kitenni. Nemsokára jönnek Melinda képei, ott lehet lesz férfi öltözék. Amúgy rózsaszínű pizsamát kell elképzelni. :)

   • Vándormadár

    Bocsi, hogy itt megint kontárkodom!!! A rózsaszín pizsama kifejezésen padlót fogtam! :). Néha röhögök a koreai pasik rózsaszín és lila felsőin. Egyszer a főnököm (ő is pasi) is rózsaszín ingben feszített, hát, nehéz volt megállni röhögés nélkül! :) :) Szerinten a hanbok miatt értelmezik úgy, hogy férfiak is viselhetik ezeket az általunk nőiesnek tartott színeket :).

    • Váraljay Gabriel

     A rózsaszín szerintem nem gáz, csak nálunk lett a “meleg” egyik jelzője. Aztán bejött a divatba a rózsaszín póló és nem lett meleg többé. Az én nyakkendőm kimondottan szép, azt hiszem Velencében vettük. Bármixer versenyekre mentem benne. A rózsaszín a gazdagság jelképe, ezért van több férfinek még rózsaszínű mobil tokja is. Nekik nem gáz, de fél év után már én sem röhögök ezen. :)

   • Orsolyka

    Neked nem adták ki, hogy bérelj?

    • Váraljay Gabriel

     Én azért erőteljesen megmondom most már, hogy önkéntes vagyok és ne várjanak el extra kiadásokat a részemről. Több koreai férfi is öltönyben volt.

 4. Papp Zoltán

  Nagyon jól néztek ki Gabriel oppa és Melinda onni! ;)

 5. Forgószél

  Micsoda ünnepi menü!:) Ehhez képest, nálunk a 中秋节 / 中秋節 (Zhōngqiū jié) semmi, de még a Tsukimi (月見) is szegényesnek tűnik:DDD Sajnos, Kínában nincs munkaszüneti nap, egyedül Tajvanon nem dolgoznak ilyenkor. Koreában nem szokás ilyenkor bámulni a nagy teleholdat??? o.O

  Melindának nagyon jól áll a hanbok:)

  • Váraljay Gabriel

   Nem tudom ki mit bámul, de ha most telihold van akkor azért jön ki a Csuszok is mostanra. :)

   • Forgószél

    Igen, ez mindig teliholdra van kiszámolva:DDD Kínában és Japánban szokás ilyenkor a teliholdat nézni, mert ilyenkor a legnagyobb és a legfényesebb:))) Természetesen, ez is Kínából eredő szokás, ünnep. Tartják még Tajvanon, Vietnámban és Hong Kongban is. Ott 3 napos ünnep.

 6. NyesteBrigitta

  Hú, nagyon tetszenek a képek! A pipisről az esküvőnk jutott eszembe, ott mi is kaptunk, de mi sem ettük meg, de látványnak is vicces volt. És igen, telehold volt pont Csuszok-kor!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük