browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Milyen kérdéseket kaphatunk egy koreai állásinterjún?

Posted by on 2012-10-16

Most sajnos csak egy nagyon rövid szösszenetre lesz idő, mert minden nap mostanában hulla fáradtsággal végződik. Még mindig a kávézóban önkénteskedünk, illetve tanuljuk a szakmát. Szerintem már nincs olyan általánosan ismert kávé amit ne tudnék elkészíteni akár az éjszaka kellős közepén is ha felébresztenek. :) Jó egy új szakmát tanulni, pláne úgy, hogy közben az embertől koreai emberek kérik koreaiul a kávét, utána pedig koreai hitelkártyával fizetnek és nekem egy koreai pénztárgépben kell mindezt feldolgoznom. Szerintem ekkora esélyt nem kaptam volna sehol mint itt. A vendégek ráadásul élvezik, hogy őket nem helyiek szolgálják ki, szóval mindenki jól jár lelki oldalról is. :)

Ezt a szinte teljesen üvegből épült irodaházat nagyon szimpatikusnak éreztem, bár nyáron klíma nélkül halálos lehet.

Ennyit a mai bevezetőről, de lépjünk is át egy másik kérdésre. Az utóbbi írásokban szóba került a koreai munkalehetőség, ami eléggé korlátozott, mert szakmailag is kell villantani valamit (főiskolai / egyetemi diploma és minimum 5 év szakmai gyakorlat). Persze ezzel még nem ért véget a történet, mert el kell érnünk, hogy az adott cég minket is válasszon. Ma csak gondolkodásképp idemásolok pár kérdést, amit nemrég kukáztam össze a neten. Ezeket a kérdéseket nem biztos, hogy feltennének nekünk Európában, de Koreában ezekre is fel kell készülni:

 1. Miért ön a legalkalmasabb személy ennek a pozíciónak a betöltésére? (megjegyzés: ez még rendben is lenne)
 2. Szeretnénk a bővebben kifejtené, hogy milyen pozíciót is pályázott meg. Mik lesznek a feladatai és milyen tudás szükséges mindehhez az ön részéről? (megjegyzés: Látható, hogy elvárja a potenciális munkaadó, hogy tisztában legyünk a megpályázott pozícióval kapcsolatosan. Szerintem itt sokan elbuknának, mert főleg Magyarországon divat, “csak úgy beadni a jelentkezést”)
 3. Meséljen egy problémáról, amelyet az előző munkahelyén sikerült elhárítania. Hogyan oldotta meg? (megjegyzés: Nagyon jó kérdés, és ha a munkaadó figyeli a reakcióidőt, akkor ezen is el lehet csúszni. Jó felkészülni erre a kérdésre is.)
 4. Alkoholt szokott fogyasztani? Ha igen milyen mennyiségben? (megjegyzés: Egyesek szerint ezt a kérdést nagyon nagy valószínűséggel fel fogják tenni. Ideális válasz szerintem nincs, mert kollektívafüggő minden, de azért lehet erre is diplomatikusan válaszolni. Ne feledjük, ha a főnök ivós, akkor a lojalitás már ott elbukik, ha nem megyünk vele keddenként a céges ivászatra.)
 5. Beszéljem magáról! Milyen természetű ember ön? Mások mit gondolnak önről? (megjegyzés: a kérdés eleje még rendben van, és ez állítólag a legnehezebb sokak számára, de a további részekhez komolyan átgondolt begyakorolt szöveg kell. Egy interjúra úgy kell felkészülni, mintha színész lenne az ember – előre megírt és betanult forgatókönyvvel. Nincs rosszabb ha egy kérdésre nincs érthető és világos – és főleg nyugodt válasz. Koreában a nyugodt reakciót várják el és az interjúkon állítólag még a hangerőre, hangszintre is figyelnek. Ja és igen… ki mit gondol rólunk? Eleve az itteni társadalomba való beilleszkedés alap kérdései – gondolom mindenkinek leesik közben, hogy a munkahely itt az élet, mert az ember a családját alig látja majd ha Koreában talál állást).
 6. Hogyan reagál ön a nyomás alatt, kritikus helyzetekben? Mondjon egy példát! (megjegyzés: Szerintem no comment, de érthető mire megy ki a játék. Ezen is el lehet bukni, hát… ööö válaszokkal.)
 7. Hosszú ideig szeretne Koreában dolgozni? (megjegyzés: Alap HR-es kérdés, de ne feledjük, hogy ha ez életünk első koreai munkahelye, akkor a kérdés jogos is. Elsőre szerintem senki sem tudja, hogy meddig bírja majd. Személy szerint én az első időben simán bírnék fightingolni, de míg nem tapasztalom meg a határokat nehéz lenne erre  a kérdésre is válaszolni.)

Nos mára ennyi lenne, de ha valakit bővebben is érdekel ez a téma, akkor folytatom még ezt a vonalat (is). A témával kapcsolatosan kíváncsiságból is elég sokat kutatok. Szívesen megosztom.

9 Responses to Milyen kérdéseket kaphatunk egy koreai állásinterjún?

 1. Sjudit84

  Na ez a te területed, mármint a HR. Épp két hete hogy voltam állásinterjún egy helpdesk-es melóra. Angol nyelven jelentkeztem de végül német nyelvűre hívtak be, mert már benne voltam az adatbázisban. A német köztudottan a gyengébb nyelvem és nem tudok olyan spontán lenni benne mint az angolban. Rohadtul nem készültem fel az interjúra semmilyen mértékben. Azt hallottam hogy könnyen felveszik az embereket, hisz szinte minden előttem végzett csoporttársam dolgozott ott legalább egy évig (ők mentek el, nem kitették őket).

  A teszt már eleve égés volt, mivel tök béna vagyok névelőkben, de az IT-s és logikai teszt nagyon alap volt, ki is röhögtem. De amikor feltett az egyik csávó egy váratlan kérdést (mégpedig azt hogy milyen OP rendszert használok és milyen más OP rendszereket ismerek), nem tudtam válaszolni, holott előtte kinyilvánítottam hogy nem csak a Windows van a világon…de az Istennek nem akart a Lynux vagy a Mac az eszembe jutni, holott bármikor máskor ha megkérdezel, tudtam volna. Azóta is persze ezen jár az agyam, tök feleslegesen. De ehhez hasonló hibákat elkövettem, pedig apám munkaközvetítő és nem egyszer küldött át cikkeket állásinterjúkról és tudtam hogy milyen kérdések jöhetnek és mégis aláfutottam egy párnak (pl. annak is hogy elköptem hogy Koreában voltam a nyáron, és mikor rákérdeztek hogy miért, nem tudtam hazudni, és persze elkezdett járni az agyuk hogy vajon meddig akarhat nálunk dolgozni valaki akinek a barátja a világ másik végén lakik?) -.-

 2. Péter

  Lényegét tekintve ha nincs főiskolai vagy egyetemi végzetséged,
  jobb ha csak turistaként mész ki.

  • erik

   Péter kanadában van egy csomó adoptált koreai.
   kanada nem jó?
   könnyebben menne higgyed meg édesjóecsém
   fájt meg ott is van csak ott van hova futni aztán.
   fontold meg

   • Péter

    Itt most a nem a párkapcsolatról kérdeztem hanem a koreai munkaválalásról
    hogy ha nincs főiskolád vagy egyetemi végzetséged akkor nem sok esélyed van elhelyezkedni?

    • Váraljay Gabriel

     Valahogy úgy. Persze lehet, hogy te egy világhírű asztalos vagy, akkor kelleni fogsz ide. Ha nem akkor nincs indok, hogy miért nem jó egy helyi lakos, aki érti a főnök minden szavát.

 3. Vándormadár

  Az “Alkoholt fogyasztani szokott” -kérdésen sokat röhögtem. Én pl. örülök, hogy nálunk senki sem ivós, főnököm sem szereti a piát. Mert vacsiztuk már másik kutatócsoporttal. Ők tényleg azt csinálták, hogy kiürült a söröspoharad, öntötték a következőt! :) Háát, no comment :).

 4. Anupam Jha

  wow this is very nice

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük