browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lesz-e koreai háború?

Posted by on 2012-06-26

Pár napja volt a koreai háború 62. évfordulója. Most csak a beszéljünk tényekről:

  • Észak-Koreában ugyebár új vezér van akinek „villantani” kell a nép előtt. Volt a műholdat szállító rakéta, ami ugyebár a világ előtt röhejessé tette a nemzetet. Kell valami „nagy dolog”, amit kötni lehet majd a Kim Jong-un nevéhez. Persze van még ideje, de most a nép éhezik, ráadásul szárazság van, szóval minden adott arra, hogy elégedetlen legyen Észak-Korea népe. A média és minden ami nyugat (vagy dél-koreai) lassan csordogál befele az országba, tehát a vezér hatalma és mindenhatósága is veszélyben van. Nyilvánvaló, hogy kell egy aduász.
  • Az USA, Japán és Dél-Korea erre elrettentésül („mi vagyunk a Janik”) közös hadgyakorlatot szervez. Személyes tapasztalat, hogy 5-10 percenként elrepült 1-1 harci helikopter Szöul felett és az északi határ felé tartott (mármint a bázisra – gondolom én). A katona ugyebár milyen? Szórakoznia kell. Elkövetnek egy olyan hibát, ami azért cseppet sem mondható pajkosságnak. Észak-Koreai zászlóra lőnek a gyakorlat alatt.
  • Észak-Korea persze felkapja a vizet (egyébként jogosan, mert USA sem tűri ha az arab világ csillagos / csíkos zászlót éget) és megüzeni az Egyesült Államoknak, hogy ne gondolja, hogy ő a legerősebb nagyhatalom a kiberháborúk és technikai hadviselés területén. Nyilván Észak-Korea amióta az eszemet tudom szeret túlozni, de a mostani kiélezett helyzetben én nem mennék el a fenyegetések mellett.

Nos itt állunk most. Bevallom szeretem az izgis dolgokat, de valahogy nem szeretném magam Szöulban találni mikor ide atomtöltetű rakéta csapódik. Az rendben van, hogy nem félünk, mert 62 évig nem történt semmi, de a két Korea között nincs békeszerződés, csak egy kis fegyverszünetecske, amely sokáig bírta. Komolyan mondom nem értem az amerikaiakat. Főleg ha belegondolok, hogy nem egy háború köztük a vietnami is „művileg” lett kirobbantva (amerikai oldalról).

Ez most itt nem az olajról szól, nem is az orosz kommunista rezsim elleni harcról. Én amúgy szeretem az összeesküvés elméleteket. Ha a nagy hatalmak felett álló elit tényleg világkormányzatot akar (New World Order), akkor egyértelmű, hogy el kell söpörni minden olyan országot, aki nem hagyja magát demokratizálni. A demokrácia tudjuk, hogy csak egy ábránd, ahol a tömegek irányítanak és szavaznak meg mindent (muhaha), de ezt akkor is végig kell vinni. Oroszország nyilván semmit sem tenne Észak-Korea védelmében (ők a rendszerváltással megtagadták az igazi kommunista utat). Obama feje szerintem most Irán miatt fő, de ettől függetlenül nem értem miért kell Észak-Koreával szembe kihúzni a gyufát.

Talán Kína az egyetlen aki szólna valamit, de mivel az USA a fő felvásárló piaca (okosék ugye mindent kiszerveztek Kínába), ezért nem hiszem, hogy kommunizmus ide vagy oda, többet tenne egy ENSZ-es tiltakozásnál. Ki az aki felvenné a harcot az USA-val, vagy a NATO-val. Kína gazdaságilag győzedelmeskedik, nem kell katonai hatalmát használnia. Észak-Koreának viszont nincs mit veszítenie. Bátran kijelenthetjük, hogy van mivel támadnia (itt egy infografika, amit nézegetve nekem kinyíltak a szemeim). Aki éhezik, és nincs semmije annak nincs mit veszítenie, ráadásul egy háború a nemzeti büszkeség táptalaja is lehet.

Azért azt se feledjük, hogy egy népről beszélünk. 100 évvel ezelőtt még az északiak magasabbak voltak (igaz egy ország volt még akkor), de az alultápláltság miatt ez a dolog is megfordult. Ettől függetlenül számomra felfoghatatlan az egész kettészakadt nép történelme és sorsa.

Valahol olvastam, hogy az emberrel az a fő probléma, hogy amit még nem élt át, azt nehezen tudja elképzelni, hogy meg is történhet. Így volt a holokauszttal is. Elképzelhetetlen volt, hogy jönnek és elviszik valaki boltját és felpakolják egy vonatra. Az ember nem tudja elképzelni. Az ikertornyokkal kapcsolatban is ha valaki hamarább egy elmélettel jött volna elő, akkor körberöhögték volna.

Itt élünk Szöulban, a koreai gazdaság (mármint a déli) dübörög rendesen. Az itteni márkák kezdik lenyomni az európai autómárkákat, a Samsung Galaxy SIII meghódítja a világot, stb. Ez mind szép, de ha itt háború kezdődik, nem biztos, hogy az amerikai és a dél-koreai hadsereg meg tudja állítani a dolgokat a DMZ-nél (demilitarizált zóna).

Ezek persze az én gondolataim, de nagyon remélem, hogy lesz aki hozzászól a témához és ellent fog mondani nekem.

11 Responses to Lesz-e koreai háború?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük