browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Posta Koreából

Posted by on 2012-04-20

Tegnap postán jártunk (én már másodszor, hiszen a SIM kártyámat fillérekért küldtem haza nemrég). Az élmény teljesen más mint otthon. Nem fikázni akarom az otthoni állapotokat, félreértés ne essék, de az első momentum mindjárt az, hogy a személyzet alázatos és nagyon kedves. Mindenkivel a legtiszteletteljesebb magázási formában kommunikálnak, hiszen ők értünk vannak és ennek tudatában tesznek mindent. Én persze ugyanahhoz a hölgyhöz kerültem, akihez a múltkor, ezért már automatikusan tolta nekem a koreai-angol zanzát, amire persze én is így tudok reagálni. Ami megy koreaiul azt már gyakorlom ezerrel, de ami nem az angolul megy csak. Megfelelő partnerre találtam. :)

A posta nagyon tiszta és világos hely, nagy ablakokkal. Nem is tudom miért sötétek a posták Európában? Ezt idáig nem is tudatosítottam. Mindegy, csak egy részlet ami most esett le.

A borítéktól kezdve a csomagolóanyagokon át, minden kapható. A borítékos pult becsületkassza szinten működik. A levél boríték 100 won (20 HUF), az A4-es pedig 500 won (100 HUF) áron kapható, amit a perselybe kell bedobni. Itt nem menő a kiskapu, az ússzuk meg olcsón, a surranjunk be, vagy az oldjuk meg “okosba”. Mindenki bedobja a megfelelő mennyiséget.

Én egy kb. 1.1 kilós csomagot adtam fel könyvel és magazinokkal Magyarországra, amiért 21.000 won-t (4200 HUF) fizettem. Kicsit fájt, mivel ez a lassú 2 hetes (gondolom röptetett – hajóztatott) kézbesítés ára. Sürgősségivel lett volna 36.000 won is (7000 HUF). Hát csomagot nem éri meg feladni innen az tény, bár nem vagyok tisztában a Magyar Posta áraival. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a világ másik felén vagyok, ahonnan szárazföldön át nem lehet eljutni sehova, hiszen az egyetlen határ az Észak-Korea, ami ugye tiltott zóna. Legközelebb Japán van, ahova vagy repülsz, vagy hajózol. :-)

Annyira odafigyelnek minden részletre, hogy itt szinte minden van, ami egy küldemény feladásához szükséges. Ollók, ragasztók, ragasztószalagok, sőt még szemüvegek is különböző dipotriával. Ha netán valaki idős és otthonhagyta volna a szemüvegét itt ezt is használhatja. Besza-behu ahogy szokás mondani, bár lehet, hogy ez csak nekem új dolog. :-)

Számomra még minden nagy élmény (ahogy a postai látogatás is), bár egyre több dolog válik a mindennapjaim részévé. Kezdenek automatikusak lenni a köszönések, a meghajlás (vagy csak bólintás), az evés előtti jó étvágyat. A köszönöm, a megszólítások. Ivódik belém a helyi kultúra. Egyes piaci árusok már megismernek (minket nem nehéz) :-) és bólintanak (amit idegenek felé nem szokás a koreaiak között sem), mert már vásároltunk náluk (főleg utcán ehető kajákat).

Ha bármi kérdés van, vagy téma amiről szívesen olvasnátok nyugodtan írjátok meg. Nem mondom, hogy nincs már témám, mert elég sok van, de ha speciális kérdés van, akkor azokat előbbre veszem. :-) Szép hétvégét mindenkinek!

17 Responses to Posta Koreából

 1. Ágoston Péter

  Azért ha úgy nézed, hogy a világ másik felére szállíttatsz, egyáltalán nem sok az a 4000 Ft. Itthon egy standard belföldi csomag minden extra nélkül ezer-párszáz Forintnál kezdődik. Ha meg futárral küldetsz, az már kb majdnem ugyanennyi is lehet, hiába belföld.

  • Váraljay Gabriel

   Lehet! :) Csak megszokta a szemem, hogy max 5000 won-t fizetek ki valamiért (pl. pizza amit hosszú idő óta tegnap ettünk) ezért a 10 ezer won feletti összegek engem már sokkolnak. :D

 2. Dana

  Engem minden érdekel, ami könyv – könyvesbolt, könyvesbódé, antikvárium és főleg könyvtár. Én úgy vettem le, hogy Koreában nagyon nagyra tartják és becsülik a szép könyvet, még a k-pop klipek is teli vannak olvasó nővel/fiúval, ami nekem borzasztóan tetszik. Az például érdekelne, hogy tömegközlekedésen vannak-e olvasó emberek? Vagy parkban? És milyen korosztály olvas?

 3. Kovács Tímea

  Nekem nagyon birizgálja a fantáziám a bevásárlóközpont. (Hiába… nő vagyok :D) Arra lennék kíváncsi, hogy ott is hasonlóak-e mint itt pl. a Tesco v. az Auchan… láttam ugyanis egy képet, ahol ilyen (ha jól emlékszem) vonalkódokkal tudtak vásárolni az emberek. Ha esetleg kedvet kapsz shoppingolni, tehetnél ki egy posztot. :)

 4. Phie

  Innen Koreába a legolcsóbb, mondjuk egy kilónál 3 ezer kb., de ez akkor, ha levélként adod fel a csomagot. ezt én még nem próbáltam. ha csomagként adod fel, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy EMS, elsőbbségi, vagy nem elsőbbségi, mind 3 esetben 12 ezer körül lesz ugyanis az 1 kilós csomag (különben ez elég vicces…mert hát akkor miért ne küldené az ember EMS-sel). Szóval jobb, ha onnan küldesz ide :D

  • Váraljay Gabriel

   lényeg, hogy ha nem nagyon muszáj hát én innen nem küldök csomagot :D

 5. Vorg

  mozi, színház, nézzétek meg, aztán jöhet a beszámoló.

  iskola, mit tanulnak, milyen irodalmat, történelmet. helyet kap-e benne például magyar vonatkozás, leszámítva, hogy rokonságot emlegetnek a két nép között. mondjuk hozzáteszem, itthon nem nagyon van a tananyagban koreai költő, író, tehát nem lepődnék meg, ha fordítva is így lenne.

  még sok kirándulást :)

  van-e olyan, hogy rock kocsma? :D

  • Váraljay Gabriel

   Nehéz kérdés az iskola, mert ez is több van, de megpróbálom… Budapest az megvan nekik, de Petőfit miért kéne tanulniuk? :-)))))))

   Rock kocsma tuti van, mert nem minden a kpop. Sok srác és felnőttek főleg le is nézik ezt a zenei irányzatot. Van rock, punk meg minden fajta zenekar itt, szóval a szubkultúrák itt is megvannak. Ezekről nehezen tudok írni, mert nem járok ilyen helyekre, de előbb utóbb találkozom minden Instagramos ismerősömmel és majd megyünk minden felé.

 6. Sjudit84

  LOL rock kocsma :D

  Érdekes hogy Koreában el se tudok valakit képzelni Slipknot-os pólóban pl. :D Nem tudom valaha ki fogok-e merészkedni itt az utcára NIRVANA-s kapucnis felsőben és STEEL bakancsban. Szerintem a barátom lehányná a bakancsom, biztos hogy ilyen jót nőietlennek gondolja majd, mondjuk itthon is sokan. :D Még sose láttam rockereket Koreában. Mármint olyanokat akik úgy öltöznek…hallgatni hallgatnak olyan zenét csak nem látszik rajtuk.

  • Váraljay Gabriel

   Mi azért láttunk már pár rockert, felöltözve is. Vannak itt is lázadók csak 1:1000-hez arányban. Az egyik Bitter Sweet klippesen löködte félre az embereket a járdán.

 7. Fazekas Erika

  Szerintem nem volt sok a csomag ára. Franciaországba küldtem itthonról csomagot, épp hogy a 2kg meghaladta és 4700ft-ot fizettem érte. Franciaország itt van a szomszédban…..onnan amit kaptam kb.1.5kg 1500ft körüli összegbe került a barátnőmnek.

  Engem is érdekelne az oktatási rendszer. Mikor mennek elsőbe, van-e ovi, az anyák mind dolgoznak-e vagy a háztartásbeliség a divat….?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük