browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Szemeteskuka hiánya – ami nem tetszik Koreában

Posted by on 2012-05-14

A legtöbben ha a téma ötleteket kérdezem a mindennapi életre kíváncsiak. Nincs is ennél jobb téma, mint a háztartási szemét kezelése. Bevallom nincs sok dolog, de ez az egyik ami kiakaszt.

Kezdjük mindjárt a háztartásban. A megmaradt étel, vagy a konyhai zöldség, hús, maradék mint hulladék egy speciális kis sárga zacskóba kerül. Ide megy minden ami biológiailag lebomló anyag. A tojáshéj, a banánhéj, a csontok, a rizs (igen ez is megmarad, akárhogy is tagadják). Összevetve irtó sok kaja kerül bele a sárga zacskóba. A műanyagot, papírt és üveget szintén külön zacskókba gyűjtik a háztartásokban (már aki, mert itt is láttam már szélsőségeket). A lényeg viszont az, hogy a házak előtt kizárólagosan csak narancssárga fedelű kukák állnak. Ezekbe kerülnek a sárga zacskók. Extrém esetekben szelektív kuka is van a ház előtt, de ez ritka mint a fehér holló. Utóbbiak inkább a parkokban vagy más tömegek által látogatott helyeken vannak csak kihelyezve. És igen! Elérkeztünk a számomra érthetetlen részhez. Nincs szemeteskuka! Az utcán (bár lehet ez a hatékony) csak zacskók vannak. Ezek száma estére nagyon megszaporodik. Reggelre viszont eltűnik minden. Ez viszont hihetetlen, hiszen ebből az következik, hogy hajnalban elvisznek minden szemetet, méghozzá NAPONTA! Azt, hogy a konyhai hulladékkal mi történik senki ne kérdezze, mert nem tudom. Bizonyára feldolgozzák és trágyaként kerül felhasználásra? Ötletem sincs.

Dél-Korea nagyon odafigyel a zöld dolgokra, és komolyan veszi a hulladékgazdálkodási alapelveket is. Elég sok az oktatóanyag és a hirdetőtábla is a témában. Több “go green” kampányt láttam, és ez nem csak a szemét kezelésére vonatkozik, hanem  az autók káros-anyag kibocsátásának leszorítására is.

Napközben persze a nagy sugárutakat leszámítva nincs kihelyezett szemetes kuka. El lehet képzelni, hogy a csoki, vagy jégkrém papírt kilométereken át viszi magéval az ember, vagy a táskájába teszi. Általában az utóbbi. Volt hogy egy teljes napig szemetet cipeltem a hátizsákomban és csak otthon vettem észre (ott meg nem akartam kidobni ugyebár, mert sokat elárulna a fogyasztási szokásaimról, amihez senkinek semmi köze).

Lényeg, hogy ha útközben (és lehetőleg késő délután vagy este) meglátok az utcán ilyen szemetes zacskókat, akkor ezekbe kell beletömködnöm a saját szemetemet.

2 Responses to Szemeteskuka hiánya – ami nem tetszik Koreában

  1. TFM

    A D-K szelektív hulladék gyűjtésről egy másik blogon láttam érdekes képet, amit aztán a D-K iránt érzékeny partnereimmel jól ki is leveleztünk, kb 1 hónapja.Mivel ezen egy olyan nagy gyűjtő sziget volt,/a kép csak korlátozásokkal felhasználható,azért nem teszem ide/ amin, az esernyőtől a plasztik kártyáig és szemüvegig voltak a tartók.Ez és egy másik távoli ország, ahol 3 hónapot voltam, gyakorlata alapján kezdem azt hinni, hogy nagyon sokat fejlődhetünk még. Ott hetekig azt éreztem, hogy ezt nem létezik megtanulni , annyi felé válogatják. A D-K-i “esernyő gyüjtés”kapcsán aztán persze utána kellett néznem annak , hogy ott mennyit esik az eső, mert lehet, hogy tényleg kell nekik az esernyőkhöz a szelektív gyűjtő. Ugyanis a film forgatások work felvételeiben sok az olyan kép, hogy a beállítások alatt a korhű kosztümös színészek fölött tartják az esernyőt , e miatt a sokadik megnézéskor , mikor már nem kellett izgulni a storyn észre vettem, hogy esik az eső, megint esik az eső, na és esik az eső, meg esik az eső,……..

  2. erik

    Han T’ak-ch’ae 89-91 1.bpi nagykövet könyvet írt: Danyubgang – ui p’urun mulgyol – Budap’esut’u wegyo-ilgi (‘A Duna kék hullámai’ – Budapesti diplomáciai napló)
    “Felháborítja a környezet, az épületek elhanyagoltsága, a sok szemét, amely főleg akkor vált különösen szembetűnővé, amikor átlépte a magyar-osztrák határt (56. 145. p.). Más helyütt viszont dicséri a szemétszállítás korszerű voltát (49. p.), ugyanakkor megbírálja a locsolókocsit, amely eső után is dolgozik, hogy teljesítse a tervet (145. p.).” (Osváth G.: A dél -koreaiak magyarságképe)
    kéne vmi kópöréjsn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük