browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Korea újratöltve

Posted by on 2013-07-30

A képen egy szöuli utcát látunk esőben.Tudjátok mi a legrosszabb mondat, amivel egy történetet el lehet kezdeni? “Az úgy volt hogy…” Nekem most mégis a közepén kell kezdenem. Július 24-től újra Koreában vagyok, pontosabban Szöulban, mert nekem Szöul jelenti Dél-Koreát. Tudom a kultúra nagy rajongói most megbotránkoznak, de ha annyit láttak volna a koreai vidékből mint én, akkor értenék miről beszélek. Lehet az a baj, hogy 15 éves koromig egy faluban éltem, és engem már csak a nagyvárosok zaja, a tömegközlekedés, a technológia jelenléte a hétköznapokban és az emberek sokszínűsége tud meghatni. A koreai vidék pedig egyhangú, számomra unalmas… mindenhol hegyek és a kis városok, falvak nagyon egyformák.

Itt vagyok Szöulban lassan egy hete és látom a megdöbbent reakciókat Facebookon, hogy mi történt? Nem is írtam erről, stb. Sok víz lefolyt a Dunán, vagy a Hanon azóta, hogy 2012 novemberében búcsút intettem Koreának. Teljesen másak voltak a gondolataim akkor mint most, a lelkiállapotom viszont hasonló volt. Nem nagyon volt talaj a lábam alatt. Eltelt 9 hónap, bejött Kim haverom jóslata, akivel mellesleg nem rég találkoztam: Kim azt mondta, hogy itt leszek 2013 augusztusa körül. Hát megtörtént…

Novemberben már az első Magyarországon töltött nap után visszafordultam volna és ez nem azért volt, mert bajom lett volna az országgal, csupán azért mert élvezem a megszokott dolgoktól való eltávolodást, a távolabbi helyeket és életformát. Szerintem az agyamnak arra van szüksége, hogy ne süllyedjen bele a szürke hétköznapokba. Ezt az igényt viszont elég nehéz kielégíteni, főleg anyagilag. Gubbasztottam egy magyar kis faluban, majd decemberre kezdett kialakulni a kép és egy új vízió, egy új életforma, igaz Magyarországon… Januárra már még erősebb lett minden és februárban elindultunk. Azt éreztem, hogy megtaláltam, mondjuk úgy életem értelmét, a legjobb munkahelyet és tevékenységet ami valaha létezik.

A képen egy babszószos tésztaételt látunk.Direkt ellenálltam annak, hogy folyton Koreáról beszéljek. Tudjátok milyen az, amikor valaki csak egy témán tud rágódni? Nos én ezt akartam elkerülni… Kerültem a témát sokszor még akkor is ha kérdeztek… Eltelt fél év és minden összedőlt. Hogy az én hibámból-e vagy máséból az most itt lényegtelen, szerintem minden történet több szereplős. Nem volt B terv, de még mielőtt ez megtörtént volna én már lefoglaltam a repülőjegyemet Szöulba és vissza… Az volt a terv, hogy távolról dolgozzak 1 hónapot, csak a dolgok megváltoztak… Koreába szinte már munkanélküliként, minden stabil alap nélkül jöttem ki. “Próbáld magad jól érezni!”

Ilyenkor mit tegyen az ember? Jegyek kifizetve, szállás lefoglalva. Persze mindent fel lehetett volna rúgni, hiszen több is veszett Mohácsnál… Ettől függetlenül én még is a kamikaze üzemmódot választottam. Bevétel nélkül kijöttem egy hónapra Koreába, persze közben töltöm a felmondási időmet, ami nem épp a legjobb kombináció. Napi szinten stressz Magyarországról, miközben ott vagyok ahol szeretnék, de nem tudom magam átadni az egésznek és minden más mint először volt (2012-ben). Akkor ez egy megtervezett és hirtelen végrehajtott döntés volt, nem kis anyagi tartalékok bevonásával. Most ez egy NEM ÍGY tervezett utazás lett, jövőkép és anyagi tartalékok nélkül. Néha tényleg sírni lehetne az egészen, mert habár minden barát azt mondja, hogy a rosszabbik verziót választottam (maradtam volna otthon munkát keresni és hagytam volna elveszni a repülőjegyeket), közben azt kapom, hogy de azért érezzem magam jól. Igazából csak a fanatikusok és a csodákban hívők mondják azt, hogy jó döntés volt. Ők azok, akik azt állítják, hogy semmi sincs véletlenül és mindennek oka van. Ezt hittem az álommunkahelyről is, szóval egy kicsit szkeptikus vagyok. Az idő ezt is megmutatja… Az egész ugrás volt az ismeretlenbe és sokszor épp ebből sülnek ki a legjobb dolgok, vagy nem, mert lenne a szakadék alja vár. :-)

A képen én lenné kissé savanyú fejjel.Ennyit bevezetőként. Üdvözlök újra mindenkit. Elindult a blog, bár igaz a napi egy írás nem biztos, hogy működni fog, de igyekszem. Amit garantálhatok, hogy az Instagramon és a Facebook oldalon naponta friss képek és rövid szöveges beszámolók lesznek, sőt már vanak. Ha valaki nem tud ellenállni annak, hogy napi képanyagot fogyasszon Szöulról és a koreai kultúráról, kövessen. Igyekszem minden kérdésre válaszolni, ha lehet akkor röviden.

folytatás következik…

Ha érdekel amiről írok, íratkozz fel a Bejegyzés éresítőra (jobbra felül), kövesd a Facebook oldalam és / vagy kövess Instagramon (gabrielvaraljay) a napi képekért / videókért. Köszönöm!

Minden megosztásnak külön örülök, ezért ne kíméljétek a Facebook Like, Twitter megosztás, Pinterest, Google+ és egyéb gombokat! ;-)

14 Responses to Korea újratöltve

 1. ququcs

  Annyeonghaseyo/Szia

 2. Gyémánt Tímea

  Gabriel..egyszer élünk.Ha te kint érzed jól magad akkor igenis menj ki ha van rá lehetőséged:-) az már más tészta hogy a jövő mit hoz.addig érezd jól magad amíg kint tudsz maradni.Ha itthon maradtál volna szerintem rágódtál volna a témán..:-) szerintem:-)

 3. Szu

  Az első ami eszembe jutott miközben olvastam ezt az írásodat, egy dal volt. Sziámi: Zuhanórepülés
  A legjobbakat kívánom Neked és várom az írásaidat!

 4. RGabor

  Ha rám hallgatsz, keresel valami munkát kint, bármilyet, és többet vissza se jössz ide..
  Ott kint boldog vagy, az a világ a tiéd, nem ez.

 5. Áhel Ani

  Gábriel! Fel a fejjel! Hosszú élettapasztalatom alapján azt mondhatom, nekem amikor már úgy éreztem, ennél rosszabb nem lehet, akkor mindig jött egy “fénysugár” vagy akárminek nevezzük és nagyon jó fordulat következett be, akár a sorsom, akár az egészségemről volt szó. Kívánom neked hogy a végén minden jóra forduljon és persze várom az írásaidat, képeidet ! Sok szerencsét !!!

 6. Vándormadár

  Hát, Isten hozott! Akármi is történt, szerintem ne bánjad, hogy kijöttél! Érezd jól magad! :)

 7. Bátki Erika

  A multon változtatni nem tudunk, – nem érdemes vele foglalkozni. A jövőt nem látjuk előre – nem érdemes tervezgetni.- A jelenben viszont érdemes megragadni mindent, ami csak adódik. És állitólag a legjobb hely a gödör alja, mert onnan csak felfelé lehet kijutni. Szóval élvezd Szöult, ne stresszelj! Sose volt ugy, hogy valahogy ne lett volna….Na, azt hiszem belőlem ennyi elég is. Szia, vigyázz magadra.

 8. ququcs

  Kedves Gabriel, személy szerint örülök annak, hogy újra ott vagy!! Így biztos, hogy nagyon jó beszámolókat fogunk kapni, frisseket, élménydúsakat!!
  Kívánom, hogy találd meg a számításodat és érezd jól magad!!
  Várom a híreidet!!

 9. Csilla

  Huhh, hát ez meglepett. Mármint nem az, hogy visszamentél, hanem, hogy ilyen körülmények között :) Remélem minden jól alakul és megtalálod a számításaidat!

 10. Kíváncsifáncsi

  Nahát …megleptél …örülök az ismételt utazásodnak !!! Sok szerencsét és sikert kívánok !

  “Ha nem lehet úgy ahogy szeretnéd -szeresd úgy ahogy van ”

  Reménykedem hogy sok jó írást /ismeretet adhatsz közre …érdeklődve várom !!!
  Üdv Fáncsi

 11. Nanaki

  Most nyáron mentem volna ki egy hónapra, de sok minden közbe jött, nem is volt megtervezve az egész, ugyanúgy mint te haza jöttem külföldről, de már elsírnám magam itthon.
  Olvastam ezidáig a blogod és ezt a bejegyzést is teljesen megtudom érteni. Nekem a következő célom az hogy 1 hónap jövő kora nyáron Dél-Koreában, vagy ha addig úgy alakul a helyzet hogy már nem bírom az itthoni dolgokat, akkor kiköltözés. Simán bevállalnám, sőt annak örülnék a legjobban ha kapnék valahol egy önkéntes melót, kaja+szállás meglenne, más már tényleg nem is érdekelne. De ugyanúgy örülnék egy ilyennek Japánban vagy Tájföldön…

  • Váraljay Gabriel

   Ilyen helyek vannak, bár ahol én voltam azt már nem ajánlanám. Kicsit hosszú és majd leírom a könyvemben (ha lesz), hogy miért nem. :-) Keress ilyen szervezeteket a neten, vannak dögilvel, de írj mindenkinek, mert nem szeretnek reagálni. Sok sikert!

 12. 아가씨

  Kedves Gábriel! Először is szeretnék gratulálni a blogodhoz, amit már egy jó ideje követek. A leginkább az tetszik, hogy változatos témákról írsz és egy nagyon jó kis fórumot sikerült létrehoznod. Én magam nem vagyok egy nagy kommentelő, de mivel tudom, hogy sokan keresnek különféle lehetőséget arra, hogyan jussanak ki Koreába, most mégis csak írok. Én egy önkéntes szervezet segítségével töltöm itt (Koreában) a következő két és fél hónapot, így akit ez részleteiben érdekel, az tartson velem a következő helyen: http://kettenkoreaban.blog.hu/ Mivel a projekt éppen csak hogy elkezdődött, az önkéntességgel kapcsolatos bejegyzések még csak a későbbiekben fognak gyarapodni.

  További sok sikert kívánok mind a bloghoz, mind Koreához!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük