browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lesz-e koreai háború?

Posted by on 2012-06-26

Pár napja volt a koreai háború 62. évfordulója. Most csak a beszéljünk tényekről:

 • Észak-Koreában ugyebár új vezér van akinek “villantani” kell a nép előtt. Volt a műholdat szállító rakéta, ami ugyebár a világ előtt röhejessé tette a nemzetet. Kell valami “nagy dolog”, amit kötni lehet majd a Kim Jong-un nevéhez. Persze van még ideje, de most a nép éhezik, ráadásul szárazság van, szóval minden adott arra, hogy elégedetlen legyen Észak-Korea népe. A média és minden ami nyugat (vagy dél-koreai) lassan csordogál befele az országba, tehát a vezér hatalma és mindenhatósága is veszélyben van. Nyilvánvaló, hogy kell egy aduász.
 • Az USA, Japán és Dél-Korea erre elrettentésül (“mi vagyunk a Janik”) közös hadgyakorlatot szervez. Személyes tapasztalat, hogy 5-10 percenként elrepült 1-1 harci helikopter Szöul felett és az északi határ felé tartott (mármint a bázisra – gondolom én). A katona ugyebár milyen? Szórakoznia kell. Elkövetnek egy olyan hibát, ami azért cseppet sem mondható pajkosságnak. Észak-Koreai zászlóra lőnek a gyakorlat alatt.
 • Észak-Korea persze felkapja a vizet (egyébként jogosan, mert USA sem tűri ha az arab világ csillagos / csíkos zászlót éget) és megüzeni az Egyesült Államoknak, hogy ne gondolja, hogy ő a legerősebb nagyhatalom a kiberháborúk és technikai hadviselés területén. Nyilván Észak-Korea amióta az eszemet tudom szeret túlozni, de a mostani kiélezett helyzetben én nem mennék el a fenyegetések mellett.

Nos itt állunk most. Bevallom szeretem az izgis dolgokat, de valahogy nem szeretném magam Szöulban találni mikor ide atomtöltetű rakéta csapódik. Az rendben van, hogy nem félünk, mert 62 évig nem történt semmi, de a két Korea között nincs békeszerződés, csak egy kis fegyverszünetecske, amely sokáig bírta. Komolyan mondom nem értem az amerikaiakat. Főleg ha belegondolok, hogy nem egy háború köztük a vietnami is “művileg” lett kirobbantva (amerikai oldalról).

Ez most itt nem az olajról szól, nem is az orosz kommunista rezsim elleni harcról. Én amúgy szeretem az összeesküvés elméleteket. Ha a nagy hatalmak felett álló elit tényleg világkormányzatot akar (New World Order), akkor egyértelmű, hogy el kell söpörni minden olyan országot, aki nem hagyja magát demokratizálni. A demokrácia tudjuk, hogy csak egy ábránd, ahol a tömegek irányítanak és szavaznak meg mindent (muhaha), de ezt akkor is végig kell vinni. Oroszország nyilván semmit sem tenne Észak-Korea védelmében (ők a rendszerváltással megtagadták az igazi kommunista utat). Obama feje szerintem most Irán miatt fő, de ettől függetlenül nem értem miért kell Észak-Koreával szembe kihúzni a gyufát.

Talán Kína az egyetlen aki szólna valamit, de mivel az USA a fő felvásárló piaca (okosék ugye mindent kiszerveztek Kínába), ezért nem hiszem, hogy kommunizmus ide vagy oda, többet tenne egy ENSZ-es tiltakozásnál. Ki az aki felvenné a harcot az USA-val, vagy a NATO-val. Kína gazdaságilag győzedelmeskedik, nem kell katonai hatalmát használnia. Észak-Koreának viszont nincs mit veszítenie. Bátran kijelenthetjük, hogy van mivel támadnia (itt egy infografika, amit nézegetve nekem kinyíltak a szemeim). Aki éhezik, és nincs semmije annak nincs mit veszítenie, ráadásul egy háború a nemzeti büszkeség táptalaja is lehet.

Azért azt se feledjük, hogy egy népről beszélünk. 100 évvel ezelőtt még az északiak magasabbak voltak (igaz egy ország volt még akkor), de az alultápláltság miatt ez a dolog is megfordult. Ettől függetlenül számomra felfoghatatlan az egész kettészakadt nép történelme és sorsa.

Valahol olvastam, hogy az emberrel az a fő probléma, hogy amit még nem élt át, azt nehezen tudja elképzelni, hogy meg is történhet. Így volt a holokauszttal is. Elképzelhetetlen volt, hogy jönnek és elviszik valaki boltját és felpakolják egy vonatra. Az ember nem tudja elképzelni. Az ikertornyokkal kapcsolatban is ha valaki hamarább egy elmélettel jött volna elő, akkor körberöhögték volna.

Itt élünk Szöulban, a koreai gazdaság (mármint a déli) dübörög rendesen. Az itteni márkák kezdik lenyomni az európai autómárkákat, a Samsung Galaxy SIII meghódítja a világot, stb. Ez mind szép, de ha itt háború kezdődik, nem biztos, hogy az amerikai és a dél-koreai hadsereg meg tudja állítani a dolgokat a DMZ-nél (demilitarizált zóna).

Ezek persze az én gondolataim, de nagyon remélem, hogy lesz aki hozzászól a témához és ellent fog mondani nekem.

11 Responses to Lesz-e koreai háború?

 1. Phie

  ez egy olyan helyzet, amiben egyik fél sem tehet többet annál, mint hogy provokálja a másikat. nem igaz, hogy észak-koreának nincs mit veszítenie, mert pont az elit, aki mindent kézben tart, nem szeretne egy amerikai rakétát a seggébe. a legvalószínűbb, hogy még 60 évig menni fog a húzd meg-ereszd meg, vagy kb. addig amíg az egész világpolitikai helyzet megváltozik…

 2. winery

  Pontosítsunk egy kicsit!
  „hosszas egyeztetést követően 1953. július 27-én észak koreai-kinai erők és az ENSZ csapatok aláírták a fegyverszüneti megállapodást. Egyedül a dél-koreai kormányzat nem szignálta a fegyvernyugvás dokumentumát, mivel Lee Szin Man kategorikusan elutasította a harc felfüggesztését. A dél-koreai politikus írásban is közölte az amerikai hadvezetéssel, hogy kész teljes hadseregét kivonni az ENSZ parancsnoksága alól. Az utolsó pillanatban Li mégis kötelezettséget vállalt , hogy kormányzata betartja a fegyverszüneti megállapodásban foglaltakat”
  „1953junius27.én a tűzszüneti megállapodást valójában három ország írta alá: Észak Korea, Kina és az Egyesült álamok. Elméletileg az amerikai döntéshozók azt az álláspontot képviselik, hogy Mark W. Clark tábornok az ENSZ csapatok nevében írta alá a dokumentumot. Gyakorlatilag viszont az ENSZ csapatok parancsnoksága nem volt multilaterális: a háború során Douglas Mac Arthur tábornok és utóda ragaszkodott a hadműveletek korlátlan ellenőrzéséhez. Az Egyesült államok még 1950 júliusábn átvette az irányítás jogát, majd a háborút követő évtizedekben továbbra is fenntartotta a szöuli fegyveres erők feletti irányítás jogát. 1994-ben a békeidőkre vonatkozó parancsnokságot visszaadták ugyan a szöuli kormányzatnak, de háború esetén még legalább 2015-ig az Egyesült Államok fogja irányítani a hadműveleteket. Minezek következtében a KNDK a csaknem hat évtizeddel a fegyverszünet után még mindig az Amerikai Egyesült Államokat tartja fő ellenfelének.” Forrás: Csoma Mózes Koreai csaták és harcosok

  Tehát kivel is fognak akkor háborúzni?
  Egyébként az KNDK katonasága létszámilag óriási de technikailag nincs az első ötvenben

 3. Vándormadár

  A keresztény gyülekezetbe, ahová járni szoktam, mondogatták, nagyon szeretnék, ha a két Korea egyesülne. Személy szerint én azt mondom, egyszer meg fog történni, bár nem most. De keményebb dió lesz, mint Kelet-és Nyugat Németország esetén. Sokkal nagyobb különbség van a gazdaságban, kulturában, mint az NSZK, NDK esetén. Évtizedek-évszázadok kellenek, hogy ezt behozzák. Bár mikor Kim Dzsong Il meghalt, kicsit tartottam, hogy nemzeti gyász alkalmából most majd valami balhé lesz, de nem volt, szerencsére…

  • Váraljay Gabriel

   Én sem tudom elképzelni… a két Németország az más volt. A keleti rész ott viszonylag gazdaságilag is jól állt, de Észak-Koreára rámenne a déliek gatyája is. Egy szinten szerintem sosem lesz a két ország.

 4. Csernusné(CSAKANYU)

  Gábriel,nagyon hasonlóan gondolkodunk.Nemrégen beszélgettünk itthon és én is úgy látom,amikor már a katonáknak sem jut elég ennivaló,ott bizony már nincs mit veszíteni.Nemrégen olvastam,hogy levitték 142 cm-re a besorozható katonák magasságát.(140 cm-től le már törpe!).Talán technikailag nincs ott a hadsereg,ahol a fejlettebb országoké(láttam képeket dísszemléről,ahol hamis rakéták voltak a képen),de sokan vannak,elkeseredettek és fanatikusok,hála a sokéves népbutításnak.Nagyon is van rá esély sajnos,hogy baj legyen.Most olyan a helyzet,hogy nem sok kell hozzá.Talán ezért van értelme a mi nagy érdeklődésünknek Korea iránt.Pár éve még csak egy ország volt a térképen számunkra nem több.Ha akkor háború lett volna,legyinthettünk volna,mi közöm hozzá?Messze van.Ma pedig arcok kötődnek hozzá,színészek,énekesek,kpop sztárok és az internet jóvoltából sok az infó,szerte a világon.Ma már nem legyinthetnénk.Ők talán már úgy megszokták ezt a provokálósdit,hogy nem hiszik el mekkora a veszély.Ne legyen igazunk!Ne legyen!

  • Váraljay Gabriel

   … viszont vannak vegyi és biológiai fegyvereik… én ezt nem becsülném le, ráadásul a Han folyó Szöulon át folyik… nem is folytatom.

 5. Csernusné(CSAKANYU)

  Sajnos az egyesítésnek nem látom realitását,amíg ilyen az északi vezetés.Ha az új vezetőt érné valami,még mindig van aki a helyére álljon a családból és vigye tovább ezt a vonalat.A fejlettségi szakadékot sem lenne könnyű áthidalni.

 6. Csernusné(CSAKANYU)

  megkerestem a fotót,nézzétek meg http://hvg.hu/napi_merites/20120426_eszak_korea_katonai_parade Gábriel,akár maradsz,akár tovább mégy,abba ne hagyd az írást,nagyon jó a te szemeddel látni a dolgokat!Nem rózsaszín ködön át,de nem is fújozva.

 7. dee-dee

  Szerintem Amerikának sehogy sem érdeke, hogy háborúzni kezdjen. Nem azért mert, esetleg veszítenének, hanem mert a két Korea egyesülése nem tenne jót a befolyásolóképességének. Dél Koreában nincs “semmi”, viszont Észak Korea annyira gazdag mindenféle természeti kincsekben, hogy egyesülés esetén még futhatna is a keretből a modernizálásra, plusz nem szorulnának annyira rá, hogy mindenfélét behozassanak az országba. Mit csinálna Amerika egy olyan feltörekvő hatalommal, ahol a tudás és az eszköz is adott a fejlődéshez? Újabb döfés lenne az amúgy is hanyatlásba rohanó országnak.

 8. erik

  jenkiket irányítók azon vannak. japánba már gyűrűzik válság meg veri őket isten is alul fölül korea meg túlságos igyekszik hát ki kell lőni szemernyit olyan szintre ami megfelel elvégre egységes világpénz a cél a felszínen v mi. ma gyorsan világba is dobták h jenki segítséggel 2.5szeresre növelik a ball. rakétákat hogy egész É -koreát lefedjék kidobott lóvé
  megtörésükre elég lenne a lélektani hadviselés
  http://www.youtube.com/watch?v=kFHshctPO9E&feature=fvst

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük