browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Most akkor mi is van?

Posted by on 2012-07-11

Néha megnézem az oldal látogatottságát és látom persze azt is, hogy melyik témát olvasták el a legtöbben és mi az ami annyira nem volt érdekes. Persze minden relatív, hiszen erről szól a világunk, de akkor is én azt látom (és hozzászólásban javítsatok ki ha tévedek), hogy ha elmélkedős írást írok, ami nem is közvetlenül Koreával kapcsolatos, megugrik az olvasók száma. A blog viszont Ázsiáról (konkrétan Koreáról, mert most itt vagyok) szól, ezért néha igencsak nézek, hogy akkor milyen irányt is kellene választani.

Komolyan érdekel, hogy ki hogy látja ezt. Minden hozzászólásnak örülök, és köszönöm a sok kérdés is. Ígérem fel lesz mindegyik dolgozva egy-egy írásban, de van amelyik nem válaszolható meg, csak ha leülök egy helyivel beszélgetni, ez meg ugyebár ördögi kör, mert mikor ér rá egy koreai? :) Szerintem ha akar, de mivel elfoglalt nem akar. :) Lassan tehát készítek egy listát és elkapok néha 1-1 emberkét. Ilyenkor általában hosszú bevezetők kellenek, mert nem értik miért érdekel engem ez meg az a téma. Aztán leesik és elmondják. Persze ez is lehet szubjektív, mert nyúltam már mellé így is (lásd párkapcsolati téma, amire mindenki “jaj de szép szokások ezek”-el reagált, aztán a valóság meg néha olyan, hogy olyat látok, amit otthon se nagyon láttam még egy parkban). :)

Minden dolog kétélű. Nem fogom sosem megérteni azt például, hogy egy olyan ember, aki sosem járt (vagy keveset és akkor is talán megvetéssel, nem pedig a “befogadás” érzésével) külföldön, nem beszél nyelvet… szóval az ilyen ember hogy állíthat olyan dolgokat, hogy az ő nyelve és nemzete a legfantasztikusabb és ennek kell lennie a világnyelvnek. Nem, nem magyarokról beszélek most, de akárhova is megyek minden nemzet magát tartja a tökéletesnek, miközben egy őstől származunk mindannyian. Vicc az egész, de mikor valaki halál komolyan azt mondja, hogy ez a nyelv fejezi ki legszebben a szeretetet, akkor nézek nagyot, mert a koreaival szemben a magyar sokkal ízesebb. Ezzel persze nem a magyarságot akarom kifejezni, mert egy Shakespeare drámát olvasva egy angol ugyanezt elmondaná, főleg ha nem beszél semmilyen más nyelvet, mert övé a tuti világnyelv… még egyelőre.

A világ az egyre nagyobb tudatosság felé tart, egyre többen ébrednek fel… mondja az egyik oldalam. A másik meg olyat lát, hogy a nagy fenéket. Ugyanúgy ott van a logikátlan, nacionalizmus, a “nem felejtem el, hogy a te nagyapád lerohanta az én nagyapám országát” dolgok… Tényleg nincs olyan nemzet, akinek ne lenne baja a másikkal, miközben a nemzet csak apró kis porszemek sokasága, akik 60-70 év alatt leélik az életüket és továbbállnak. Az egyén meghal, de a nemzet tovább gyűlöli a másik nemzetet (és annak egyedeit). Ez vajon tudatosságra vall? Hát nagyon nem.

A cikk elején tehát volt egyfajta megingás bennem, hogy most akkor mi is az érdekes? Persze én úgy is azt fogom írni, ami jön, de ettől függetlenül érdekel, hogy most akkor Ázsia (Korea), vagy filózás? :) A válaszokat hozzászólás formájába kérném. Köszi ;-)

15 Responses to Most akkor mi is van?

 1. cinke56

  Azt írod:
  “A világ az egyre nagyobb tudatosság felé tart, egyre többen ébrednek fel… mondja az egyik oldalam. A másik meg olyat lát, hogy a nagy fenéket. ”
  Ez az ambivalens érzés bennem is megvan, sokszor szenvedek is tőle. Azt hiszem, aki nyitott szemmel, gondolkodva nézi a világot, akár akarja, akár nem, ezt érzi.
  Miről írj? Egyszavas válasz: mindenről! Bővebben: mindenről, ami a figyelmedet felkelti, ami neked mond valami fontosat, elgondolkodtatót. Korea és mi köztünk te vagy a közvetítő, a szivacs, aki felszívja az élményeket, és aki aztán egy csavarintással átadja nekünk. Ezt rendelésre nem lehet! Kell hozzá az, hogy te megéld, másképp nincs meg az ihletettség.
  Bármiről írsz is, én biztosan örömmel fogom olvasni!

 2. padmee

  Talán az elmélkedős írásokból több keresőszóra ad találatot a gugli :)
  Én ezt a blogot kifejezetten Korea miatt olvasom, de az, hogy nemcsak egy közömbös fényképezőgépen keresztül, hanem a te szemeddel is látom, sokat tesz hozzá.

 3. Dana

  Én mindent elolvastam eddig is, szóval: Ázsia és filózás :)

 4. Phie

  az emberek nem akarnak olyasmit olvasni egy blogban, amit megtalálnak bármilyen útikönyvben. persze koreáról egyébként nem nagyon vannak útikönyvek XDD de..az egy másik műfaj. egyébként meg az egészet te generálod azzal, hogy mindent leírsz, ami a fejedben megfordul, nem nagyon szelektálsz. én a magam részéről úgy érzem, hogy túlságosan is kitárulkozó vagy, én korántsem vagyok/voltam ilyen a blogomban, de a legtöbb embernek ez tetszik. mert hát ilyenek az emberek…az intim dolgok érdeklik őket, szeretnek kukkolni. amúgyis az egész médiaipar erre épül, ehhez vannak hozzászoktatva.

 5. Ágoston Péter

  Szerintem meg kell különböztetni kollektív, nemzeti, vagy még kisebb csoportos egot az egyénitől. Nyilván fentről lefelé haladva nem lehet leépíteni ezt. Csak az egyéntől indulva. Minél több egyéni ego morzsolódik le, töpörödik össze, annál inkább látszik ez a felsőbb szinteken. Ha érted mire gondolok.

 6. Csilla 48

  Nem vagyok túl irogatós tipus, de most reagálok szerintem az a jó ami mindenkitől függetlenül megérint legyen az csak egy benyomás ,egy történet, egy ország ,emberek emberek vagyunk és húzzon magunk felé a kezünk.Irj továbbra is csak arról amit látsz és gondolsz és mi szivesen olvassuk hol többen hol kevesebben.Szóval magam részéröl faiting!!!

 7. Csilla 48

  Valahol hallottam- mindegy hol élsz szabadon vagy akár börtönben ha a szellemed szabad soha semmi nem béklyózhat meg se vallás se nemzet se egyén- jó gondolatnak tartom !Szóval ha jó amit irsz lehetsz bárhol és szólhat bármiről. Lehet hogy valaki csak kukkolni akar más országába ,lehet,hogy vágyik oda esetleg járt is ott, valami miatt érdekes és szerintem csak az számit szóval lehet filó lehet Korea vagy valami más.

 8. TFM

  Részemről, mindegyiket elolvasom, mert érdekel és élvezetesnek találom. Bár Korea miatt ragadtam itt, de bármennyire is tetszik, mit lehet olyan témákhoz hozzáfűzni, ami épületekről, metróról, történelmi személyiségekről, városrészekről szól. Ezek tények, amiknek örülök, hogy általad már ezt is “látom”. Míg a filozofálgatás az a terület, ami Neked más, mint Nekem, vagy jó esetben azonos és akkor meg azért lehet írni, hogy jé , én is így gondolom. Szerintem csak ennyi.De továbbra is szeretnék Koreáról olvasni Tőled, néha filózgatva.

 9. Diewelt

  Ha már ennyi lelkes támogatod akadt akkor….Szerintem csak szimplán Hüle vagy :P (de szeretünk)
  Nem szeretem a Blogokat, Blogereket (mindenki veheti magára ) és nem is értek hozzá…… úgyhogy ez egy “kívülálló okoskodása’ szerintem egy blogger nek mindig belő kéztétese van a gondotok megosztására.De ugyanakkor próbál nem megnyílni mert ugye akkor elvesztené a “páncélt’ neked is (gondolom) sokkal több élményed,tapasztalatod van amit megosztanál ha ez csak egy személyes levelezés lenne és nem egy nyilvános oldal!
  Ugyanakkor minden Bloger Picit Egoistább mint a többi ember (szintén csak szerintem) mert ugye a saját “igéjét” hirdeti és szeretné minél többen olvassák, és ha bevallja ha nem szeretné hogy minél többen kövessék.. Úgyhogy ennyit a blogerekről :P
  JA és még mielőtt beszólna akár ki ..anno leírtam ezt az oldalt nem vagyok hajlandó blognak tekinteni.ez útinapló..amibe tökéletes belefér a leírás egy szoborról,saját érzések gondolatok megosztása akár kinyilatkoztatásként akár megvitatásra.És egy élmény “kép” akár jó akár rossz ..mert aki ide jár az picit mást keres mint egy útikönyv szárazsága vagy egy blog önzősége. És ezt TE nyújtod (na lehet fényezni az EGOd :D )

 10. Ágoston Péter

  Igazából teljesen mindegy, hogy miről írsz. Mert a téma végig csak egy eszköz marad arra, hogy a szemüvegeden keresztül lássam/lássuk 1-1 percre a világot, vagy legalábbis egy részét. Az, hogy a szemüveged épp Koreára irányítod, a Létezésre, a közösségi médiára, vagy akármi másra, az már csak részlet kérdés :) Engem az kevésbé érdekel. Érdekel most pl Korea is, mert érdekes, nyilván, más kultúra, stb. De engem inkább az érdekel, te hogy éled meg ezeket. Hogyan, merre változol ahogy létezel a világban.
  Bármiről írsz, az valóban egy útikönyv. De nem Koreáé, hanem a Te Utadé. (Igaz, ezt csak azok látják, akik az előző blogjaid is követték.) Korea most csak egy szelet. Amit talán néhány hónap múlva teljesen el is fogyasztasz. És majd talán jön helyette Banglades, Jordánia, vagy Japán, vagy a vicc kedvéért Magyarország, vagy valami tök más téma. Ez már mindegy is talán. Az összes blogodnak lehetne egy címet adni: Gabriel Útja :)

 11. Kíváncsifáncsi

  Kedves Gábriel !

  Abban a reményben pötyölöm e pár sort (ebben az írdatlan szaharai magyar kánikulában ,)hogy eljutnak hozzád soraim !
  Nagyon jó az egész blogod -gratula- ..amit Koreáról írsz az ottani szokásokról , életükről …számomra az a legérdekesebb… és nagyon megtisztelő ,hogy bizonyos dolgokban a saját álláspontod is megismerhető!!Nagyon szépek a fotók is …

  Arról szeretnék olvasni ,hogy pl Szöulban is van e “óváros-rész” vagy mondjuk a kir. palotát körbe építették a modern világgal … ilyesmik érdekelnének kiemelten …
  megismétlem -jó a blog -érződik az igyekezeted ,hogy széles spektrumban ismerkedhessünk meg az ottani világgal !
  Barátsággal és minden jót kívánva Fáncsi

 12. Váraljay Gabriel

  Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

 13. Petra

  Én mind a kétfajta cikkeidet nagyon szeretem olvasni. De a koreai cikkeket egy picikét jobban, elvégre ez az egész blog arról szól, de érdekesek ezek a filózós cikkek is mert sokszor elgondolkodtatnak. :)

 14. Gábor Erika

  Ahogy eddig is, ezután is mindkét téma jöhet változatlan stílusban! :)

  Szerintem az, hogy őszintén mersz írni a saját dolgaidról, gondolataidról, az inkább bátorság a mai világban. Ráadásul az olvasóidat is bevonod, figyelsz a véleményünkre :)
  (Semmiképpen sem vonnék párhuzamot a médiával, mert az az őszinteség totális inverze, értelmes tartalom és gondolatok nélkül. Ott felszínes ‘story’-k vannak, nem pedig saját gondolatok.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük