browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Megáll az eszed, ha eszed!

Posted by on 2013-02-10

2012-03-22 09.17.32

Erőteljes táplálkozási szokás átalakító folyamaton esek át. Visszatérve Ázsiából olyan dolgokra kezdtem odafigyelni, amelyek idáig valahogy nem voltak fontosak. A koreai konyhát anno szidtam, mert zavart, hogy a rizs köré összpontosul minden. A hús csak csipegetni való dolog. Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök pedig erőteljes helyet kapnak az asztalon. Nem is ez a fajta táplálkozási modell volt a zavaró, hanem az, hogy mindig szóba “sikerült” hozni azt, hogy a koreai konyha milyen egészséges és a nyugati (mondjuk magyar) pedig nagyon nem az. Ennek eklatáns példája ugyebár én voltam, aki 8 hónap alatt ledobott magáról 14-15 kilót.

Később hazajöttünk, örültem a magyar ételeknek (bár valami zavaró volt, hogy nem okoztak már akkora örömöt), és viseltem az ételek okozta következményeket. Levertség, fáradtság stb. Az ész megáll szó szerint, mert nem tudok koncentrálni és nem leszek hatékony a mindennapi feladataim elvégzésében. Ezeknek a dolgoknak régen sosem tulajdonítottam nagy figyelmet. Másrészt azt is tudni kell rólam, hogy az étkezés sosem foglalt el előkelő helyet az életemben. Amikor munka volt és fontos dolgok történtek az sem érdekelt ha egyszer ettem egy nap. Más ismerőseim meg sem engedtek maguknak ilyen “bűnözést”, mert enni kell és az egy nagyon fontos dolog. A lényeg az, hogy most ott tartok, hogy alapvető élelmiszereket (már amiket a hiedelmeink annak tartanak), kezdek kihagyni az étrendemből. Ehhez hozzájárulnak könyvek, kutatások tanulmányozása vagy épp baráti beszélgetések (van aki már előbbre van ebben a témában).

Mindezt persze szinte lehetetlen családi környezetben megvalósítani. A klasszikus táplálkozáshoz szokott családtagokat irritálhatja, sőt egyenesen sértheti, hogy én miért nem eszek kenyeret, és tagadom meg lassan az összes tésztaétel fogyasztását is. A tejjel mindig is problémáim voltak, a sajttól migrénem is lehet (főleg a kemény sajtokat tartja az egészségtudomány migrén kiváltó ételnek). Lassan minden olyan étel kiesik, amely a magyar konyhában alapvető “tantétel”. A legnehezebb a krumpliról való lemondás lesz, mert mindig is ez volt a kedvenc ételem (bármit krumplival). Mindez csak külön lakva oldható meg és akkor nincs probléma. A legtöbb előny viszont abból származik, hogy nincs több “dejóllaktam” és utána letargikus fáradtságot érzek állapot.

Arra is rájöttünk, hogy a koreai konyha (és itt most azért felhívnám a figyelmet, hogy nem akarom isteníteni a konyhájukat) áll a legközelebb a paleolit táplálkozási modellhez. A könyvet még nem olvastam el, de állítólag nem nagyon sikerült még fogást találni a rendszeren. Amit idáig sikerült elérnem, az a zöldség-mix reggeli. Nassoláshoz (sosem voltam nassoló) pedig sárgarépát szoktam enni.

Végezetül idéznék pár gondolatot a rizsről:

“Főképp a csapadékos vidékek tartják nagy becsben. Nagyon sokféle rizs létezik, tájegységenként eltérő, melyik fajtával milyen viszonyban állnak az ott élők.

Megkülönböztetünk: hosszú szemű (pörgős fajta),rövid szemű (tapadós), számtalan aromás rizst is ismernek, lényegében ahány tájegység, annyiféle rizs létezik.

A rizs szénhidrát, melynek a napi egyensúly megtartásához 50-60 %arányban kell részt vennie a táplálkozásban. De ez összetett szénhidrátokra vonatkozik (gabona, burgonya, zöldség). Az egyszerű szénhidrátok, mint például a cukor, energiabombaként hat a szervezetre, de a robbanás nyomán gyors visszaesés, energiahiány lép fel (mivel több szénhidrátot juttatunk a szervezetbe)

A rizs összetett szénhidrát, magas rosttartalommal és B-vitaminnal, de emellett fehérjét és fontos aminosavakat is tartalmaz.

A rizscsalád igen népes, ki kell emelni a hántolatlan barnarizst, mely tartalmazza a növény összes értékes elemét. Tovább kell főzni, mint a fehér rizst, sőt előáztatni is érdemes, és durvább formájú, mint a hántolt testvérei, viszont rendkívül tápláló.

Szerepet játszik az egészséges étkezés és egészséges életmód kiművelésében. A finomított élelmiszerek minimálisra csökkentése, vagy teljes kitiltása a mindennapi táplálkozásból hosszabb, egészségesebb életet, lassabb öregedési folyamatokat eredményez.

Akkor táplálkozol egészségesen, ha saját szervezeted igényeit, valamint külső körülményeidet egyaránt figyelembe veszed.”

forrás: tokyoplaza.hu

Ja és a végére: hiányzik a kimchi amit kinn nem nagyon szerettem. :)

15 Responses to Megáll az eszed, ha eszed!

 1. Evelyn

  csak hogy egy gebe is hozzászóljon a témához :)

  amióta rendszeresen böjtölök (a böjt az nekem csak vízivást jelent) én azóta kezdtem áttérni más étrendre. bár én előtte is éreztem, hogy mi a jó a szervezetemnek és mi nem, sokáig nem tudtam így enni. gyerekként azért nem, mert quasi ki voltam szolgáltatva annak, ami van. később én is a munkára és egyebekre fogtam, s persze, ami szintén sűrűn előfordul, nagyon kevés pénzből éltem/élek és nagyon meg kellett tanulnom, hogy ebből a kevésből is hogyan lehet táplálóan enni. ezt valahol még mindig tanulom, de a böjt nekem például abban is segítség volt (amolyan keményebb tartást adott), hogy ne menjek bele feltétlen a környezetem “játszmáiba”, szokásaiba, ne vegyem át az ő félelmeiket, aggodalmukat, amelyek látszólag akár értem szólnak, de valójában ezek mind-mind az alvó tudat/megszokások/eddigi tapasztalatok/mert már nagyapáink is így csinálták, ezért nem jó ettől eltérni stb. okozta aggodalmak voltak, de sosem az én egyéni testalkatomat, szükségleteimet, azaz nem engem néztek, meglátni meg végképp nem láttak meg annak, ami/aki valójában vagyok.

  otthon és vendégségben ma is megeszek még sok mindent, amit egyébként magamnak már nem készítenék el. a kenyérfélékkel, tésztákkal, alapvetően a lisztes dolgokkal kb. így vagyok, mint Te. de vendégségben ilyenkor is figyelek azért az adagra, érzem, mi az, amit még bírok, mi az, amiből már baj lehet.

  mivel én világ életemben vékony voltam (egész egyszerűen genetikailag ezt dobta a gép :)), attól féltettek a legtöbben, hogy majd még jobban fogyni fogok a böjt miatt, illetve azzal az újfajta étrenddel, amit folytatok. ez nem következett be, bár még hízni sem híztam, de sokkal jobban bírom a fizikai megterhelést, ahogyan Te is írod, nem vagyok nyomott kajálás után és még lehetne sorolni az előnyöket. azt hiszem egyébként, épp a böjt és az újfajta étrend, mozgás stb. az, ami miatt egy picit még hízni is fogok előbb-utóbb, csak még a szervezetemnek szüksége van időre a teljes átálláshoz.

  a testmozgás is egy érdekes téma nálam amúgy. ezt sajnos szintén belém ültetett és persze általam is elfogadott (mert a családom, barátom, tanárom stb. ezt mondta és én elhittem, hiszen szeret és jót akar nekem típusú) hiedelmek/félelmek miatt nem tettem rendszeresen eddig. ezek a félelmek, hiedelmek szintén a vékony alkatomat célozták meg többnyire és ahogy a kajánál is, ezeknél is rájöttem utólag, egyik sem a saját hitem vagy félelmem volt, csak átvettem. ezeket is idő levetkőzni, de nem lehetetlen.

  hát, hajrá! :)

 2. Oliver

  Érdeklődve olvastam az írást, kíváncsi voltam, mi jön ki belőle, ugyanis egy jó ideje mi is paleora váltottunk. Srácaimnak nincs csokievési ingere (nálam is megszűnt), az étkezések után nincs kényszeres nasizás, a boltban nem keresem a pékárúkat stb. Furcsa lehet ez annak, aki kenyeret kenyérrel eszik, de vannak kenyeret kiváltó alternatívák. Az átállás nem fájdalommentes és bizony az ember úgy érzi, a gatyája is rá fog menni, de miután a szervezet beáll, az anyagi ráfordításbeli többlet nem vészes. A mi esetünkben 10-15%. (A rizzsel kapcsolatban elbizonytalanodtam: úgy tudom, nem paleo étel. Te mit tudsz erről?)

  • Váraljay Gabriel

   A rizses részt beidéztem a végén. A rizs a határeset, de úgy tűnik Ázsiában bevált. De ennek is van sok fajtája, és ne felejtsük el, hogy a rizs alatt nem a helyi teszkós rizst kell érteni, amivel a szoci alatt is tömtek minket. Szerencsére már vannak elérhető források a jobb minőségű rizs piacán is.

 3. NyesteBrigitta

  Örömmel olvastam az írásod.
  A megszokott dolgokból való tudatos kimaradás tényleg irritálhat másokat. Emlékszem, akárhol megkínáltak minket innivalóval és én kértem, hogy víz vagy bármi, csak ne szénsavas, akkor teljesen kiakadtak, hogy mi a bajom a szénsavas italokkal. Nem mindegy? Ha nekem jó a csapvíz is!
  A rizsről meg annyit, hogy a mindenféle itthon kapható import rizs mellett kapható magyar rizs is. Amellett, hogy kiváló minőségű (tessék elhinni, elsőkézből szerzett infó) és még a hazai gazdaságot is támogatjuk vele! :-)
  Persze nem azt mondom, hogy csak magyart vegyünk, de jó tudni, hogy a hazai is megállja a helyét. A mamám anno dolgozott is rizsföldön… Na nem innen az elsőkézből infó, mert az már nagyon régen volt, a mami már 80 éves. :-)
  Hajrá!

  • Kíváncsifáncsi

   Én egyszerűen nem fogadok el étkezéssel egybekötött meghívást …

   Korábban jártam úgy hogy a háziak kényelmetlenül érezték magukat mert a szigorú diétámat nem tartották szem előtt a vendégváró falatok készítésekor …

   Hozzám pedig csak azok jönnek akiknek megfelel az én reform konyhám …
   Anyukám nagyon lelkes … nem mulasztja el megjegyezni ,hogy “nem is gondoltam volna ,hogy így elkészítve ilyen fennséges tud lenni”

 4. Késa

  Mivel a sorozatokban megcsodálhatom a változatos ételeket az asztalon, s ritkán látok kövér szereplőket, ezért átgondolhatom, hogy hogyan tovább a táplálkozást illetően.
  Amit gyermekeim és unokáim étkezésébe már régen beloptam az a barna rizs, a zöldséges (pld. spenótos) nokedli, ez bevált nálam. A krumpliról, a kenyérről lemondani nem szeretnék, nekem energiát ad, amire szükségem van mint masszőr. A hal az, ami fontos lenne, de tenger híján nem igen épült be a táplálkozásunkba.
  Koreában konkrét feladatod volt, de most keresed az utad, a célod, hova tovább, mit vigyek magammal onnan, innen, s ez jó, mert tapasztalataiddal gazdagodtál, megismerhetted tested reakcióit. Itthon hozzuk a szokásainkat, s bizony sokszor betegség az, ami figyelmeztet, hogy másképp is lehet élni, táplálkozni. Sok sikert, kitartást Neked. A továbbiakban is várom hasznos információidat tapasztalataidról és terveidről.

 5. Fazekas Erika

  Ez az én témám:-)
  Nekem emésztési problémákat okoz a finomliszt tartós fogyasztása, a tejtől meg hányok. Nem hiszti, nem bírja a szervezetem.
  Mindig is kecske voltam, de édesszájú is.
  Az édességevés periodusokban tör rám és aztán el is múlik. Egyre hosszabb ideig megvagyok nélküle és egyre kevesebb örömet okoz.
  Mióta rizst eszem majdnem mindenhez és kimchit, tök jól érzem magam. A családom ki van nekem szolgáltatva, mivel én vagyok a hadtápos :-) Nem szoktam nekik megmondani mit esznek csak azt, hogy aki nem eszi meg az éhes marad, nem kap mást…így mindenki eszeget, eszeget, rájön nem is olyan rossz és most már azt mondják “anya, te nem szoktál rosszakat főzni, minden finom amit csinálsz”. Szerencsére volt annyi eszem, hogy a gyerekeket zöldséggel tömtem csecsemőkoruk óta, így mindenfélét szívesen esznek. Nincs egyetlen túlsúlyos sem a családunkban, képes vagyok hízni (a família hiedelmével ellentétben) mégis 5 gyerek szülése után is 57kg vagyok. A gyerekeim pedig izmosak, erősek, a legvékonyabb is erős szervezetű, strapabíró kislegény.
  Azt gondolom, a fejekben dől el ez is. Ha hajlandóak vagyunk megváltoztatni az evésről való gondolkodásunkat, sokkal egészségesebbek lehetünk.
  Tudtátok, hogy a kimchi tele van “jó” bacikkal?? (Lactobacillus)

 6. Kíváncsifáncsi

  Van egy mondás : “Úgy egyen ,hogy jól legyen”…ebbe azt is belelátom hogy mindenki maga dönthesse el mitől érzi jól magát ..a pillanatnyi állapotát szem előtt tartva …

  Magam laktóztintoleráns és laktalbumin érzékeny vagyok (40 éves korom óta)-ezért már eleve behatárolt a menüsor …s a családom is “rászokott ” az én étrendemre … Mindezek ellenére a vegyes táplálkozás híve vagyok !!!
  Sok mindent elolvastam már a témában és olvastam olyant is : a földrajzi hely is meghatározó pl. melyik népcsoport milyen étrend tartása mellett voksol, mire alakulnak ki a tradícionális étrendi szokásaik és miket vesznek át más nemzetektől !!
  Koreánál maradva : pl. a kelkáposzta (Kínai kel ?) a kimcsi egyik legfőbb alapanyaga . Savoyában őshonos növény innen terjedt el a világ konyháiba …egyesek tudni vélik hogy Firenze földjén termesztették először …lényegét tekintve Európa “szülötte” .. és mégis Koreában is az “alapba” tartozik .

  Vannak olyan vitaminok ,amik csak zsírban oldva hasznosulnak …
  Olyan szakmai álláspontról is olvasni ,amik kifejezetten ellenzik az esti menüsorban a zöldség és gyümölcs féléket mivel az emésztés a de.i órákban van a csúcson ,ezért azok az éjszaka folyamán csak possadnak az emésztő rendszerben s beláthatatlan káros folyamatokat generálhatnak …

  Egyik hsz-ben megpendítődött a hal fogyasztása …. A folyami édesvizi halak nálunk is elérhetőek és a mi viszonyaink között a mi egészségünkre ugyanolyan jó hatással vannak mint a tengeri halak a tenger mellett élők esetében… Mondok is mindjárt egy fennséges mindenki számára elérhető receptet : Busa szeletek zöldfűszeres -fokhagymás olívaolajos pácban megsütve …(minél tovább van a halhús a pácban annál fennségesebb ) köret ízlés szerint …én rizs evő vagyok …de (koktél) paradicsomos -spenót salátával is osztályon felüli fogás !!!

  Tapasztalatom szerint a MÉRTÉK kapjon hangsúlyt s akkor mindenki ízlése ,értékrendje ,belátása szerint élvezheti a kulináris örömöket !!! S amit még fontosnak tarok- tapasztalataim szerint -a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul hogy az elfogyasztott étel javunkra/egészségünkre válhasson !!!

 7. Kíváncsifáncsi

  Tudom ezerféle (vagy még több ) KIMCSI létezik … Magam is készítettem már …de valahogy nem találtam el …
  Tudna Valaki Jó Kimcsi receptet ? Köszönöm !!!

 8. Mariann

  Igen, a kimcsi errefelé az alap, még a húsleves mellé is hoznak belőle.
  Voltunk egy általános orvosi vizsgálaton és ki kellett töltenünk egy kérdőívet, aztán egy nagyot nevettünk, amikor a zöldségfogyasztási szokásainkról kérdeztek.

  “Hány féle zöldséget fogyaszt (kimcsin kívül)?
  1. Szinte semmit, csak kimcsit fogyasztok
  2. 1-2 félét
  3. 3-4 stb….”

  • Kíváncsifáncsi

   Ha jól értem Te jelenleg is Koreában vagy … Akkor biztosan tele van a tarsolyod koreai finomságokkal ..

   Nos ha az egészséges táplálkozásnál maradunk már azzal is sokat tenne mindenki ha naponta megeszegetne 1-2 szem almát … Én így teszek és télen hozzácsapom a citrusféléket is ..tavasztól őszig pedig az idény gyümölcsöket /zöldségeket …
   S ha már a táplálkozásról beszéltünk két érdekességgel lepném mg a Blog kedves hozzászólóit ,olvasóit :

   Az egyik a kiváló “Elixir”-em : 75 dkg Gyömbért , fél kg citromot összerurmixolok kb 3/4 kg mézzel … … ebből 2 nagyobb befőttes üveggel lesz .Fontos : az elkészítés után 2 hétig érlelni kell !!! Nagyon finom teába ,sütibe de csak úgy reggelente bekapni egy kávéskanálnyit is !!

   A másik :Kókuszba mártott a sütőtök: … új recept szerint kirántottam s a végén morzsa helyett kókuszreszelékbe forgattam ..nagyon fincsi akár köretnek ,akár “magában ” Bármelyik fajta sütőtökből készülhet ( nekem az orange nevű másnéven kanadai sütőtökből ízlett legjobban )

 9. Csakanyu

  Kedveseim!
  Az a helyzet állt elő,hogy mindenkinek igaza van.Idézem Gábrielt:
  Akkor táplálkozol egészségesen, ha saját szervezeted igényeit, valamint külső körülményeidet egyaránt figyelembe veszed.”
  Ez így van rendjén.Én a vesém miatt kényszerültem váltani és csodák-csodájára a családomnak ízlik a másféle főztöm.Nem minden próbálkozásom jön be a többieknek,de igyekszem úgy alakítani,hogy nekik is jó legyen.A kimcsit is kipróbáltam többféleképpen is,nekem és a kisebbik fiamnak bejön.Ráadásul,már nem is félek enni,mert olvastam,nem igaz,hogy az erős fűszer ártana,hiszen az immunrendszert stimulálja.Hajrá,mindenkinek érdemes próbálkozni,ha csak részben is változtatni,megéri!

 10. Csakanyu

  Fáncsika!
  A fini ötleteidet leírom és ha időm engedi,küldöm a kimcsi recepteket,pusz.

  • Kíváncsifáncsi

   Kedves Csakanyu!

   Remélem semmi komoly dolog nem történt a veséddel! Miből áll(hat) a diétád ?
   Jó jel ha leírod -akkor egyszer el is készül ! Előre is Nagyon Kösznöm a kimcsi recepttel való fáradozásodat !

   Én úgy szoktam az ismeretlen étkekkel hogy csinálok próbafőzést kis adagból …
   Az “elixiremől” szívesen küldök kóstolót ..ha adsz elérhetőséget …épp most értem az érlelési idő végére … őrületesen kellemes finomság !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük