browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ázsiai hírösszefoglaló

Posted by on 2013-03-06

2012-11-09 17.01.26Idő híján (és én kérek elnézést) az elmúlt napok híreiből csemegéznék most. Észak-Korea köröl most már annyi vélemény van, mint égen a csillag. A média nyilván minden egyes kötőszóra is képes kijelentést magyarázni. A rossz hír, a jó hír alapon a pánik az, ami egységes. Higgadtan nagyon kevés forrás nyilatkozik. Hagyjuk is a dumát, csapjunk a lecsóba. A forrásokat linkeltem, szóval lesz itt olvasnivaló.

Oroszország szerint minden egyes manővert provokációnak kell tekinteni és meg kell torolni. Az USA viszont ugyerre azt mondja, hogy nem kell komolyan venni Észak-Korea csupán “itt a farkas, hol a farkas” történetet játszik. Ha engem kérdezne valaki, én is ezt a véleményt képviselem (ami persze lehet téves is), attól függetlenül, hogy a világ nagy része odamenne és lebombázná az egész országot. Az orszég ellen egyébként már kidolgozás alatt állnak a további szankciók. Amerikai és kínai oldalról is.

Pak Gun Hje (Dél-Korea elnökasszonya) a legkritikusabb időszakban került felelős pozícióba. Őszintén szólva, én nem szeretnék a helyében lenni. A médiában rendszeresen jelennek meg korrupcóval kapcsolatos vádak. A legfrissebb vád szerint lefizette Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetőt. Az én meglátásom szerint ez eleve egy képzavar, de Koreában a tömegek elég gyorsan képesek elfogadni az efféle dolgokat tényekként.

Többen privátban kérdezik tőlem, hogy de akkor Kína végülis melyik oldalon áll? Nem tartom magam egy szakértőnek, de a hírek alapján Kína egyre inkább érzi, hogy nem sokáig húzhat úgymond diplomáciai hasznot abból, hogy egyfajta béke-közvetítőként van jelen Észak-Korea és a nyugati világ (főleg Amerika) között. Kína elítélte az atomrobbantásokat is, aminek hatásaként még észak-koreai tanácsadó is megfordult Pekingben. Kína nem szeretne háborút látni az ázsiai térségben. Az “Észak-Korea Kína bábja kifejezést” nem nagyon szeretem, mert a helyzet most nagyon szól erről.

Nagyobb aggodalomra ad inkább okot a nacionalizmus erősödése a “menőbb” ázsiai nemzetek berkein belül. Menő alatt Japánt, Dél-Koreát és Kína elitebb rétegét értem. Ezek az országok azok, akiket a térség többi lakosa úgymond irigyel. Japán és Dél-Korea között a politikai körökön túl most gazdaságilag is lépések történnek. Nemrég egy japán zenekar küldött be dél-koreai kéjhölgyekről szóló botrányos szövegű zeneszámokat egy öregotthonba. Dél-Koreában pedig a japán termékek bojkottjára készülnek.

5 Responses to Ázsiai hírösszefoglaló

 1. Kíváncsifáncsi

  Tegnapi Hír : Észak -Korea bejelentette : Ha Amerika és Dél-Korea nem hagyja abba 2 hónaposra tervezett hadgyakorlatát akkor semmisnek tekintik Északon az 1953-as tűzszüneti egyezményt ,s egyes hírforrások tudni vélik hogy a demilitarizált övezetben is megszűnt a forródrót kapcsolat a két Korea kötött.

  • Váraljay Gabriel

   Ez az új vezér tekintélyért való harcáról szól. Ő is tudja, hogy veszítenének a háborúban, de a világot ki kell akasztani az ilyesféle lépésekkel. Ezáltal nem lesz kiszámítható.

 2. 杏桃来春

  Az együttes neve 桜乱舞流 (scramble), magukat ‘hazafias együttesnek’ tartják, de ahogy valaki a youtube-on kommentelte: 右翼は在日が多い (a jobbosok között sok a koreai származású).

  Akárhogy is, szégyen :(

 3. Vándormadár

  Nem tudom. Nemrég volt egy találkozó a Magyar Nagykövetségen. Ott azt hallottam, nincs veszély. Hogy az a bizonyos kutya csak “ugat, de nem harap”, nem kell aggódni! Remélem, nem lesz háború. Egyszer Pocheonba mentünk, és láttunk egy csomó tankot, amik a busszal jöttek szembe… Viccelődtünk a szituval. Sok angoltanár nem a háborútól tart, hanem attól, h vissza kell menniük Amerikába, és nem találnak munkát… Megértem őket valamennyire. Én is szeretném befejezni a PhD-mat, ami fél-egy év. Reméljük, nem lesz semmi. :) :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük