browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Észak-Korea – pénzek

Posted by on 2013-05-19

A minap ajándékba kaptam észak-koreai pénzeket, pontosabban észak-koreai won-t. Mondanom sem kell, hogy számomra ez kuriózum, arról nem is beszélve, hogy állítólag komolyan ügyelnek arra, hogy ilyen pénz ne kerüljön ki az országból. A magyarázat egyszerű: az imperialista országok hamisítanák és így próbálnák meg gazdaságilag is bomlasztani az amúgy elég jól működő gazdaságot. A szöveg persze vicces, de azért milliók hisznek ebben, innentől kezdve pedig semmi sem vicc.

2013-05-15 21.40.05

Lényeg, hogy ezek a pénzek 2006 és 2007-es évjáratúak, Észak-Koreában pedig 2009-ben volt pénzváltás, amikor ezeket cserélték le újabbakra. Napjainkban elvileg létezik egy észak-koreaiak között használt fizetőeszköz (ilyet külföldi sosem kap) és van egy turista won is, amit vissza kell váltani dollárra ha kilép az ember az országból. Ó ez a paranoia. :)

2013-05-15 21.39.36

Az érdekes viszont az, hogy megosztottam a képeket az Instagram és a KakaoStory fiókomban is (KakaoStory a KakaoTalk képmegosztó közössége / alkalmazása). A dél-koreai ismerőseim persze kiakadtak, mert ők ilyet még nem láttak. Mindenki azt kérdezte, hogy honnan szereztem ezeket a pénzeket. Margóra megjegyezném, hogy a mai napig minden koreai ismerősöm furán tud viselkedni, amikor kiderül, hogy többet tudok a kultúrájukról, történelmükről mint ők hinnék (néha még olyan történelmi dolgokat is, amelyeket nekik kellene jobban tudniuk pl. a királyaikról). Bevallom, néha épp élvezem ezt …

További információk: ITT

Mit szólnátok, ha indítanék egy játékot és ilyen pénzeket lehetne nyerni? Van akit érdekelne?

5 Responses to Észak-Korea – pénzek

 1. Niki

  Turista won.. jó ég :D Engem érdekelne minden bizonnyal!
  Kíváncsi milyen játékot találsz ki :)

 2. Ágoston Péter

  Menő! :)

 3. Kíváncsifáncsi

  Örömmel játszom !

  Ami azt illeti nálunk is sokan vannak akik nem tudnák elsorolni királyainkat …
  A tájékozottság kérdéséhez :
  A minap olvastam egy cikket …egy D.-koreai egyház-szeretetszolgálat elnökével készült az interjú magyar újságíró által és az Elnök úr azt nyilatkozta,hogy azzal segítik északi testvéreik tájékozódását ,hogy elemes rádiókat adnak azoknak akikről tudják ,hogy “átmennek” és “ottfelejtetik ” velük ,ezen tevékenységüket az Északi hadsereg is segíti…amin ők maguk is elcsodálkoznak !! -de megy a dolog !!
  Higgyétek el Északon is sokan tisztában vannak a helyzettel …de annyira meg vannak “rendszabályozva”,hogy abban a politikai légkörben egyszerűen nem merik vállalni az ismereteiket a külvilágról .

 4. padmee

  Engem NAGYON érdekelne :P

 5. Petrol

  Üdvözletem!
  Érdekes beszámoló volt, egyszer én is el szeretnék jutni, ha nem is pont ide, de valamely keleti területre biztosan.
  A másik dolog:
  Egy drága jó barátomat, nagyon érdeklik a világ pénzei, nem kifejezetten egy valami érdekli, hanem minden, gyűjti is őket.
  Alább az oldala, őt biztos érdekelné egy ilyen játék, meg is dolgozna érte!
  Jah és esetleg az itt olvasók is látnak majd ott érdekességeket.
  https://www.facebook.com/pages/A-vil%C3%A1g-bankjegyei-world-paper-money/316338248409481?fref=ts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük