browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gyakran ismételt kérdések

… azaz a gyakran ismételt kérdések.

Ezt az aloldalt azért indítottam, mert vannak kérdések amelyeket előbb-utóbb újra megkérdez valaki, ezért hatékonyabb ha itt egy helyen válaszolok meg.

Hogy kerültetek ki?

Felszálltunk a gépre és idejöttünk. :-) Ez a zanzásított válaszom, persze az egészet egy több éves előkészítő-munka előzte meg. Azt tudtam, hogy az épp aktuális multiban dolgozós életem nincs rendben. Nincs rendben az sem, hogy mellékállásban vállalkoztam és megpróbáltam becsületes (melynek szinonimája: hülye) lenni. Én mindenkit kifizettem, engem viszont egyre kevesebben. Ez aztán betette a kaput és egy “lökésnek” hála felszámoltam mindent ami Magyarországhoz (Európához) kötött. Mint említettem már több éve kilépni készültem a mókuskerékből, ezért eladtam az autómat (ami a kedvencem volt) és fokozatosan (míg mások nyaraltak és lakáshiteleket vettek fel) visszafizettem minden hitelemet. Ez persze 2-3 év alatt valósult meg. A következő cél az volt, hogy minden felesleges tárgytól megszabaduljak. Eladtam, vagy elajándékoztam őket. Sikerült elérnem azt, hogy körülbelül 100 db cuccom van (laptop, mobil, ruhák, stb.). Ha valaki azt mondja, hogy nem lehet megvalósítani az álmokat, akkor az hazudik. Én vagyok rá az élő példa. ;-)

Mit csináltok ott?

Önkéntesek vagyunk. Hogy megismerd a világot (de nem csak mint utazó) szerintem be kell illeszkedned. Erre a legjobb lehetőség ha önkéntes munkát találsz. Az önkéntes munka nem a pénzről szól, mert általában ingyen étkezést és szállást biztosítanak neked. Zsebpénz nagyon ritkán van, sőt Nepálban még az ételért is fizetned kell… és persze dolgoznod. Rengeteg önkéntes lehetőség van a világban, szóval nem kell milliomosnak lenned ahhoz, hogy utazgass. Tudat alatt mindenki (én is) a biztonságra törekszik, hogy legyen 10 bőröndje, tele az összes használati tárgyával, amiket magával cipelhet. Az útja teljesen le legyen szervezve és luxus helyeken lakhasson. Az ilyen életet is el lehet érni, csak egy kultúrát így nem lehet megismerni. Persze lehet tévedek. Voltam olyan helyeken is, ahova ezeket a turistákat viszik, de engem mindig a kulisszák mögötti élet érdekelt jobban. Az emberközelibb dolgok. Ezt élvezem. Általában gyermekotthonban (árvaház) vagy farmon tevékenykedünk, de az időnk nagyobb része inkább móka, mintsem munka.

Hogy tanulhatok meg koreaiul?

Az ember azt hinné, hogy itt kell lennie a nyelvtanuláshoz. Fenéket! Tapasztalatból mondom, hogy nem sokat jelent az adott országban való lét, ha nincs olyan helyi aki beszélgessen veled. Mi egy alapítványnál vagyunk, ahol mindenki elfoglalt. Ez adódhat a koreai társadalomból is, mert mély beszélgetéseket általában nem nagyon sikerül kicsikarni senkiből. Minket kezdetben a központ tolmácsa tanított, de ez nem volt más mint szavak magolása és egyszerűbb mondatok ismételgetése. Mivel nyelviskolára nincs igazán kedvünk (van pénzünk sőt bevételünk is, de nem látjuk értelmét a napi 1 órás képzésnek), ezért én az alábbi oldalakat ajánlom:

talktomeinkorean.com – a legjobb koreai képzési program (szerintem). Angolul tudnod kell hozzá, de mp3 és pdf fájlok segítik a nyelvtanulásodat. Készítenek videókat is.

koreainyelv.freeblog.hu – ha mégis gond az angol, akkor a már említett oldal leckéinek fordítását itt találod, és még sok mindent.

kwow – heti 1 szó poénos körítéssel. Jópofa a csaj és jól magyaráz.

Mindenekelőtt viszont ismerd meg a koreai jelrendszert, amely abszolúte könnyű. Itt van erről egy doksi: katt. Jó tanulást!

Milyen önkéntes-munka lehetőségek vannak Szöulban?

Anno én ugye azt kaptam, hogy itt nem sok ilyen van, ezért ne is próbálkozzak. Nos a valóság azért egy kicsit más. Nagyon sok civil szervezet, alapítvány, gyülekezet, vagy egyéb szervezet vár önkénteseket. Persze mindegyik más és más feltételekkel, ezt pedig előre tisztázni kell. Azzal mindenki számoljon, hogy vízum nélkül turistaként itt-tartózkodni 90 napig lehet. Persze ez is szervezetfüggő, mert bizonyára van aki képes vízumot is intézni. Az alábbi link alatt szöuli szervezetek címet lehet találni. A lista aktualitásáért nem vállalok felelősséget. Szerintem érdemes időben írni nekik és tisztázni a részleteket, például azt, hogy melyik szervezet biztosít napi 3x étkezést és szállást, stb: Seoul Charities, NGOs & Voluntary Work.

Szöulba készülök városnézésre. Mennyi ott a szállás?

Ez relatív és nem lehet egyértelmű választ adni rá, de megkérdeztem egy ismerőst aki hostelben dolgozik. Az árak (csak viszonyításképp egy napra): egy ágyas szoba 45.000 won (9.000 HUF), ha a legkisebb szoba is elég akkor 40.000 won (8.000 HUF). Kétágyas (duplaagyas) 50.000 won (10.000 HUF), két különágyas meg 55.000 won (11.000 HUF). Közben a CHARMing NGO is indított egy Guesthouse (azaz vendégház) szerűséget. Itt 30.000 won (5.700 HUF) a szállás egy napra (persze egy szobában 4-6 ágy is van). A blog olvasói 10% kedvezményt kapnak, így 27.000 won lesz a végösszeg. Ezt előtte nálam jelezni kell.

folyt. köv.