browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Katana: a szamuráj kard

Posted by on 2013-01-16

katana

Tegnap egy könyvet kezdtem olvasni, melynek eredeti címe Katana: The Samurai Sword. Őszintén sosem hittem volna, hogy valaha is fizikailag érdekelni fog bővebben a kard és az ezzel kapcsolatos művészet. Számomra a fegyver az, amit lehet más férfiak istenítenek, számomra meg továbbra is fegyver marad.

Aztán jöttek a kard-leckék Koreában és az egész valahogy teljesen elvarázsolt. Azt azért margóra megjegyezném, hogy kiderült a lándzsával valahogy sokkal természetesebben és automatikusan jól ráérezve bántam.

Koreában a katana, azaz a japán kard témája érdekes dolog, mert egyrészt hisznek abban, hogy minden Koreából származik, másrészt pedig a koreai kard nem teljesen egyezik meg a katanával. A katana az ívelt kard, a koreai tradicionális kard pedig egyenes, nincs benne görbület. Kényes téma ez, szóval ha érdeklődünk is a történelemről, számítsunk rá, hogy több fajta meghökkentő véleménnyel találjuk magunkat szemben. Olyan ez, mint a tojás és a tyúk kérdése, amiről mindenkinek más a véleménye. A nyugatról jött embernek pedig ne legyen erről véleménye, mert ő ezt nem értheti. :)

az edzéseken használt egyik kard barkolata

az edzéseken használt egyik kard barkolata

Ha már kelet és nyugat, találtam is egy épp ide illő videót, amelyben összehasonlítják az európai kétélű kardot az egy élű katanával. Tudat alatt azért sok érdekes bennem lévő infó is feljött. A keleti kardokkal való harcban főként vágunk és “így igyekszünk sérüléseket okozni”, szóval szó sincs, kettévágom, leszúrom típusú harci taktikákról. A szúrásra egyébként is van egy másik mini katana szerű fegyver, de ebbe a témába most nem megyek bele. Még az olvasó azt hinné, hogy komoly szakértelemmel rendelkezem. Dehogy!

Fukuoka (Japán) - szamuráj-öltözék

Fukuoka (Japán) – szamuráj-öltözék

Most ugrik be viszont, hogy voltam én Fukuokában is, amit a szamurájok Mekkájának is nevezhetnénk, hogy ilyen szóképpel éljek. Azért amikor rám adták az étteremben a felszerelést, az tényleg nagy dolog volt. Szép emlékek ezek!

Az említettek fényében a videóban látható tesztek elég érdekesek lesznek, mert elég sokszor nem rendeltetésszerű használatot fogunk látni. Ettől függetlenül megdöbbentő a végeredmény. Valamit nagyon tudtak ezek keleten!

A következő pisztolygolyót szétvágó szamuráj-srácon pedig már tényleg dobtam egy hátast. Ezt nézzétek!

8 Responses to Katana: a szamuráj kard

 1. davidtoltesy

  Pár évig gyakoroltam az Aikido-t majd Shinkendo-t. Mindig felmegy bennem a pumpa, ha ilyen amerikai “rácsodálkozós, vagánykodós” dokumentumfilmnek csúfolt akármit látok a szamurájokról és legfőképpen a katana kardról. :/

 2. Kíváncsifáncsi

  Szia ! Nos érdekes ahogyan bemutatják eme eszközöket… Valaha ezek jelentették az élet biztonságát …
  A KARD megszületését (is ) A Jumong herceg c. filmsorozat mutatja be… Mopalmo nevű kovács mester Korea első számú Kard -készítője… Ő az első Fegyverkovács Koreában -Ő alkotta meg az eltörhetetlen kardot … Ez tette lehetővé Jumong-nak hogy a törzsekkel “elhitesse” hogy együtt szervezettem kell élniük a meg és fennmaradásért- s e törhetetlen kard égisze alatt születhetett meg az Egykori Koguryo…A történetet átugorva az a befejezés ,hogy Beakje állam megszületésekor Jumong “kölcsönadja ” Mopalmo mestert …,
  Nagyon szép film …

  • Kíváncsifáncsi

   Hoztam egy kis ajándékot …ha már tudjuk milyen a KARD a páncél is a hadviselés szoros tartozéka …

   Milyen volt a szamurájok páncélja

   A szamurájok páncélja a japán fegyverkovács-művészet egyedülálló alkotása volt. Jobban megérthetjük ezt, ha összehasonlításképpen egy pillantást vetünk az európai középkorra. Európában a lovagok a 13-dik század közepétől fogva fémlapokkal és pántokkal védték magukat, melyek az idők folyamán egész testüket befedő, zárt vashüvellyé kapcsolódtak össze. Ez az úgynevezett “lemezpáncél” a viselőjét már mozgásra alig képes, merev bábuvá változtatta. Óriási súlya miatt külön szerkezettel kellett őt nyeregbe emelni, sőt, még a nyeregre is külön rá kellett kötözni. Ha ez a vasember csata közben lezuhant a lováról, sorsa megpecsételődött, nem kerülhette el a biztos halált.

   Daimyo-Antler-Suitsamurai_armor_229

   Egészen másképpen volt ez Japánban. Ott a páncél az alsóruhától a páncélkesztyűig legalább 23 darabból állt, és ezek lazán rétegződtek egymás fölé. Természetesen a szamuráj is védte testét a dóval, egy fémlapocskák szövedékéből készült zekével, végtagjaira pedig fémmel borított kéz és lábszárvédőt húzott. Ez a páncél még 25 fontot sem nyomott (kb. 10 kg), és olyan hajlékonyan simult a harcos testére, mint a kutyára a bőre. Előnye nyilvánvaló: miközben az egyes, pikkelyszerű elrendezésű darabok, és a páncél ennek köszönhető rugalmassága nyíltól, lándzsadöféstől és kardvágástól egyaránt hatékonyan védelmezte a viselőjét, nem akadályozta őt a könnyed mozgásban. A szamuráj képes volt segítség nélkül nyeregbe szállni, lovagolni, ugrani, mászni, sőt akár úszni is. Csata után pedig, akár egy kicsit merev ruhát, össze lehetett hajtogatni, és szállítás céljából egy kis ládába csomagolni.
   Samurai-AmourArmor9800USD-side

   A szamurájpáncélnak azonban volt még két további feladata is. L25A-0Csillogó színeivel, művészi díszítéseivel és tarka címereivel hatásosan emelte ki viselőjének rangját. De a látványnak egyéb szempontból is hatnia kellett az ellenfélre: félelmet kellett ébresztenie benne. Ez pedig igencsak sikeres óhajnak bizonyult. A szamuráj ünnepélyes pompát sugárzó páncéljában valóban fenyegető látványt nyújtott ellenfele számára. A billenő vállszárnyak csak fokozták a hatást, akárcsak a messze kinyúló peremu sisak, és a rajta lévő fantasztikus, gyakran igen groteszk díszítmények.

   DSCN5641Még ennél is ijesztőbben hatott a merev maszk, amin keresztül a szamuráj farkasszemet nézett az ellenfelével, hűvösen és kiszámíthatatlanul, mint egy ugrásra kész farkas.

 3. Bátki Erika

  Ez nagyon érdekes volt. A hozzászólások is!

 4. 杏桃来春

  ”Koreában a katana, azaz a japán kard témája érdekes dolog, mert egyrészt hisznek abban, hogy minden Koreából származik”

  A katana szóban a “na” szótag pengét jelent (刃), és ha jól emlékszek, ezt az Ivanami kiadó klasszikus japán szótára a koreai 날 szóval hozza kapcsolatba :)

  Ami a páncélt illeti, az európai páncél is népszerű volt a régi Japánban (ezt nambantecu-nak nevezték 南蛮鉄), és ezt japános kiegészítőkkel is elláthatták, pl: http://www.city.miyakonojo.miyazaki.jp/shimazu/shimazu/r/r_tetsutabi.htm

 5. Csakanyu

  Gábriel hála és köszönet,hogy hazatérve is folytatod az írást,abba ne hagyd!Neked kívánok sok-sok klassz élményt akármerre is folytatódjon az utad,nekünk meg még sok klassz,érdekes írást Tőled!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük