browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

PSY védelmében

Posted by on 2013-01-09
2012-11-06 18.36.39

PSY mint hűtőgépmárkaarc

Amióta PSY világhírű lett, folyamatosan Facebookon és más médiában is akarva-akaratlanul, olyan írásokba futok bele, amelyek az “idióta koreai táncát” mint szennyet hozzák fel. Nem akarok reklámot csinálni a player.hu -nak, de onnan az egyik szalagcímet idézném:

“Nemrég végignéztem Psy Gangnam style című slágerét, és sikítva csuktam össze a laptopom. Mi ez a szenny, kérdeztem az ablakon kibámulva, nyilvánvalóan túlzó drámaisággal, miközben remegő kézzel rágyújtottam egy cigire. És pláne miért haladta meg a nézettsége az egymilliárdot?”

A cikk persze a mémek működéséről szól, amivel nincs is min vitázni, mert a Gangnam style egyértelműen világhírű mém lett. A fő bajom csak az, hogy PSY-t idiótának és tehetségtelen embernek tartják. A vigasz gyenge: a PSY-t elítélő tömeg semmit sem tud arról, hogy Pak Cseszang mit is tett le az asztalra még a Gangnam style előtt. Persze ez a vigasz gyenge, mert egyszerűbb leggyinteni az egészre, mint utánajárni a dolgok háttérének. Mondjuk annak, hogy a klip és a dalszöveg is komoly társadalomkritika. Hogy poénsora van véve? Elárulom PSY majdnem minden száma ilyen. PSY sokszor annyira túlzásba is vitte a dalaiban a társadalom fikázását (no meg az Amerika-ellenes gondolatokat), hogy pár lemezét be is tiltották. A srác mellesleg az USA-ban járt egyetemre és aki egy kicsit is ismerné, tudná, hogy egy igazi showman-el van dolga a világnak.

A klip eredetileg a koreai piacnak szólt, akik imádják PSY-t, aki Koreában olyan, mint Magyarországon az Irigy Hónaljmirigy. Az előz mondat viszont sértő lenne PSY személyére nézve, mert míg az ő dalai mögött társadalmi problémák és mondanivaló van, addig az IHM nem képvisel értéket, csupán az ország szegényebb rétegének kifigurázását. PSY fikázása az Irigy Hónaljmirigy paródiájában is megjelenik, ami szint alatti. Elvileg akkor ők magukat sztárnak tartják, miközben meglovagoltak egy 1 milliárd letöltést is megélt videoklipet és ennek hullámát, amin igyekeznek felmászni. A magyar őket éljenzi és megerősödik abban, hogy PSY-t le kell nézni, mert idióta.

Még mielőtt valaki azzal vádolna, hogy Korea-szimpátiám révén (amit nem tagadok van) védenék egy védelemre nem szoruló több millió dollárt kereső sztárt, elmondanám, hogy itt elsősorban az elvekről van szó. Készült egy klip a koreai piacra, akik értik is a jelentést. A klip túl jóra sikerült, ami a kpop műfajban nem számít csodának, így világhírű lett. A többi már történelem. Igény volt rá, tömegek nézték meg (és ez ma sincs másképp), attól függetlenül, hogy értették volna a mondanivalót.

PSY amerikai szerződésével a mém pedig még profi módon generálva is lett (amerikai stadionos fellépések, stb.). Kíváncsi vagyok ha ugyanez bejönne az IHM-nek, akkor ők nemet mondtak volna-e a világhírt jelentő szerződésre. Bizonyára nem tettek volna ők sem másként. Ezzel a ponttal pedig el is jutottunk oda, hogy nincs miért elítélnünk mást, aki ráadásul egy profi menedzsmenttel tud is pénzt csinálni a produkcióból.

Aki tisztában szeretne lenni a háttérrel, olvassa el magyarul (!) a Gangnam style hátterét és nézze meg a hogyan készült a videót. A cikk alatt pedig lesz pár írásom is erről a jópofa és szerethető fazonról. :)

Update: találtam egy interjút, amit érdemes megnézni.

32 Responses to PSY védelmében

 1. Fazekas Erika

  Na úgy látom elsőként kommentelhetek és jöhetnek a kövek :-)
  Amikor megjelent Európa szerte a nóta, a magyar televízióban is közzé tettek egy interjút az előadóval. Mivel koreai tudásom igen gyenge, kénytelen vagyok a szinkronra hagyatkozni. Igen elmondta, hogy kifigurázza a gangnami életmódot, de azt is, hogy szereti a pénzt, a bulikat és a nőket. Nos , nekem ez nem jött be.
  Másrészt, csak azért, mert valamit megnéznek 1 millióan, nem feltétlenül jó.

  • Váraljay Gabriel

   A Gangnam style nem képvisel magas minőséget, ezt senki sem vitatja. Itt csupán az előadó leidiótázása a probléma és az, hogy egyesek kivégeztetnék, stb.

 2. Zoltán Kassai

  Már megbocsáss kedves Gabi, de a bejegyzésedből teljesen kiderült számomra, hogy abszolúte nem vagy tisztába a players.hu-n megjelent cikk
  valódi céljával, ötletével, asszociációjával, lényegében semmivel…ezért most megpróbálom elmagyarázni :) a cikk íróját egyáltalán nem érdekli hogy PSY mit tett le vagy mit nem…pusztán megpróbált (egy szerintem ötletes )hipotézist felallítani a maimek terjedése és a génexpresszió és géndominancia között, ami szemmel láthatóan neked nem ment át ami nem feltétlen baj, van akit a tudományok érdeklik, van akit PSY…:) a cikk
  Első sorában történt egy vélemény kinyilvánítása, te ezen kialadtál, lényegében ennyi történt…de maga a cikk nem
  Erről szólt, de a fentiek szerint nem olvastad tovább, nem
  Néztél utána a témának, habár te elvárod
  Hogy más ezt megtegye PSY-al kapcsolatban…:) amúgy mivel ismerem a cikk szerzőjét, elárulom, hogy egy zseniális szakember és pontosn utána nézett a témának! Csak a cikke nálad kicsit másabb kvalitású embereknek íródott :)

  • Váraljay Gabriel

   Már megbocsáss kedves Zoli, a cikk átjött és a mémek kialakulásáról és életképességéről és az egész mém-működési mechanizmusról szól. Értem, hogy az idézet nem a pszichológus idézete, csak kiragadott egyet. A cikk nem a player.hu és nem is a cikkíró ellen szól. Csak kiragadtam azt, mert elindított egy gondolatmenetet. Lehet rosszul ment át. Lényeg, hogy most jutottam el idáig, hogy megírjam és ezt ez a nem PSY-ról szóló mémes cikk indította el.

   “Csak a cikke nálad kicsit másabb kvalitású embereknek íródott :)” – ezt a mondatot igyekszem nem észrevenni, mert sértő és személyeskedő.

   • Zoli

    Ezesetben az utolso mondatot visszavonnam, nyilvanvaloan kicsit burkoltabb sertesnek szantam, elso tuzesebb felindulasomban. Osszefoglalnam a tortenteket: a cikk iroja a memek ‘genetikai’ analogiajanak reprezentaciojara pont PSY-t valasztotta ki (mivel egymilliard like eleg reprezentativ kiserletnek minositheto :) ) ami benned elinditotta a lavinat, erre Te a sok ocsarolo cikk kozul pont ezt (ismetelnem ennek nem PSY lejaratasa volt a celja, a szerzo pusztan velemenyt nyilvanitott a cikk elejen, ami demokratikus tarsadalom leven nem tilos) valasztottad ki es emlitetted meg, en elolvastam a Te bejegyzesed es termeszettudomanyos kutato reven felhergeltem magam…:) utolso diszkussziokent remelem kozos egyetertesben szulhetem meg a konkluziot: a cikk nem vitatja azt hogy PSY mitt tett le az asztalra, pusztan peldakent foglalkozik vele a memek kutatasa soran es mellekesen belefuzi az iro a sajat velemenyet, ami neked nem feltetlenul kell hogy tetszen (milyen rossz lenne ha a vilagon minden embernek mindig mindenrol ugyanaz lenne a velemenye :) )

    • Váraljay Gabriel

     Tudom miről szól a cikk és az írásom (visszaolvastam, hogy félreérthető-e) 2. és 3. bekezdése ezt tisztázza is. Demokrácia van (elvileg), ezért persze mindenkinek joga van félreérteni és belemagyarázni azt amit olvasni akar. Zárjuk le ezt a félreértés halmazt, mert nincs értelme ragozni, hogy én hülye vagyok és egyetemi diploma és számtalan pszichológiával foglalkozó könyv elolvasása után sem jó a szövegértésem.

  • Benjamin Soós

   amint láttam, a produkció tudományos megközelítése szintén másokba ütötte ki a biztosítékot, köztük is állítják, hogy “kiakadtatok”, vagy “túlspilázzátok”.

 3. megtoszlak

  Szerintem a legjobb zene lett 2012 végére és ez év elejére, hatalmasat buliztunk rá Szilveszterkor, és felejthetetlen nóta marad még 2013-ban is! Világhírű és nem egy utolsó klip, a tánc a zene nagyon ott van, akinek nem tetszik ne hallgassa, ha meg irigy valaki az már a szubjektív probléma. Én döngetem minden nap.

 4. Nemoda

  Az író csak annyira veszi komolyan magat, mint Psy. Az utobbi lehet tarsadalomkritika, az elobbi egy felkomolynak szant gondolatebreszto

 5. Ilona Baba

  Gabinak igaza van !!
  Még mielőtt kritikába bocsátkoznánk ,jó lenne egy kicsit belenézni a koreai életbe,mert bizony nem olyan rózsás mint amilyennek tűnik, Ezt az életet illusztrálja ,énekli , táncolja el PSY !
  Igen !!! nagy sikere van világszerte a videó klipnek, mert aki tudja vagy nem , miről szól a dal, akkor nem számítva milyen országból való : EZ A HELYZET minden országban.
  Jó ,hogy volt/van bátorsága ezeket a tényeket énekben ,táncban feltárni az emberiségnek PSY-nek…..

 6. MissRose

  Engem is csak az háborít fel hogy hülyének nézik.
  Nem vagyok konkrétan PSY rajongó, de nagyon erősen YG Entertainment párti vagyok így már korábban is volt róla fogalmam hogy ki ő. És mikor megjelent a Gangnam Style, bizony vettem a “fáradtságot” és elolvastam legalább a wikipédiás oldalt róla. Nem haltam bele, és nem ment rá az egész napom.
  Ami zavar hogy a legtöbb ember a világon erre nem képes csak “jaj de jó, itt egy újabb hülye idióta, milyen bulis tánca van, annyira gáz hogy az már jó, hajrá, utánozzuk! ” Na az ilyen nálam kiveri a biztosítékot.
  Bármilyen jó is a szám, már nem örülök mikor meghallom a rádióban. Ha magamtól hallgatom az más, de ha itt magyarországon hallom a rádióban.. hát valahogy negatív érzések fognak el.
  Másik ami kiakaszt, valaki megjegyezte, hogy ja ez az a kínai. Mondtam hogy nem, ő koreai. A válasz: “tökmindegy, ugyanaz”.

  • tkimcsi

   Másik ami kiakaszt, valaki megjegyezte, hogy ja ez az a kínai. Mondtam hogy nem, ő koreai. A válasz: “tökmindegy, ugyanaz”.

   Szerinted egy koreai rólad mit mondana? Náluk meg minden fehér “ugyanaz”.Nekik meg az tökmindegy hogy te német magyar vagy szlovák stb vagy.Egyszerűen fehér és kész. Arról meg már ne is beszéljek, hogy nekik minden fehér amerikai ugye…
   Ha szőke vagy és nő, esetleg még orosz prostituált is lehetsz, mondjuk ez inkább a koreai idősebb korosztály fixa ideája.:))

   • MissRose

    Nem az zavar hogy nem tudja megkülönböztetni. Hanem ha kijavítom őt, gyakorlatilag lesz..ja, neki mindenki aki ferde szemű az sárga kínai. Az én szememben ez a tisztelet hiánya. Gondolom ő sem örülne annak ha negatív dolgokat mondanék rá csak azért mert magyar (lehet tiltakozni, de a magyar népet többnyire negatív jelzőkkel szokás illetni). (nem ez a legjobb hasonlat, tudom)
    A lényeg hogy az nagyon zavar ha valaki úgy beszél valakiről lekezelően hogy nem is ismeri. És igen, ha koreai vagy bárki más lenne ilyen, az is zavarna.

    • Kíváncsifáncsi

     Kedves MissRose!
     “Gondolom ő sem örülne annak ha negatív dolgokat mondanék rá csak azért mert magyar (lehet tiltakozni, de a magyar népet többnyire negatív jelzőkkel szokás illetni). (nem ez a legjobb hasonlat, tudom)”-bizony én tiltakozom !!!

     Mi magyarok is hosszú és véres küzdelmek árán maradtunk fenn egészen egyedi nyelvünkkel itt a Kárpát-Medence közepén a Vén -Európa szívében !!!

     A jelzőket Bruxsellesben szokták hangoztatni…”Annyi” Nobel-dijas tudóst csak Magyarország tudott adni a világnak és az emberiségnek …

     Viszont megértem a háborgásodat…aki nem tájékozott valamennyire az inkább halgasson !!!

     • MissRose

      Most ezt nem azért mondom hogy veled kötekedjek, sőt nem is neked szól igazából, csak úgy általánosságban: Nem igazán tudom megérteni, hogy a nehéz múlt és a mi esetünkben nehéz jelen miért ok arra hogy ne tudjunk normálisan viselkedni a másikkal. (tisztelet a kivételnek, mert ugyebár az általánosítást azért nevezik általánosításnak mert van alóla kivétel)
      Lekicsinyítve: attól hogy nekem rossz napom van vagy gondjaim vannak a magánéletben, még nem jelenti azt hogy munkahelyen/iskolában a társaim napját is tönkre kell tennem.
      De ez persze már eléggé off téma úgyhogy itt be is fejezem.

      • Kíváncsifáncsi

       Szia ! Szándékaim szerint nem szerettem volna senkit megbántani -nagyon egyetértek Veled …azért Neked címezve írtam ,mert Te pendítetted meg …szerintem nincs ezzel semmi Baj ..
       Magam nagyon érzékeny vagyok arra ha egy nemzetet szidalmaznak ,valami kapcsán “egy kalap alá” vesznek .. Az általad megemlített példába kapaszkodva akinek mindegy hogy kínai vagy koreai az inkább halgasson !!!

 7. Magdi

  Kedves Gábriel ! Nagyon örülök hogy előjött ez a téma, .A kezdetektől fogva figyelemmel kísértem ennek a számnak a történetét. Mivel nagy Rain rajongó vagyok, Psy-t sok régi TV-s zenés beszélgető showban láttam együtt többek között . Rainnel már 2008 ban is. Ó a koreai piacon egy nem A kategóriás, de nagyon tehetséges művész és showman. Nem hasonlítanám azonban az IHM hez mert nem személyeket figuráz ki,hanem inkább társadalmi jelenségeket.
  Elhiszem neki hogy nem is számított Ázsián kívüli sikerre, hiszen bár tud angolul koreai nyelven írta és csak a Koreában ma divatos angol kifejezéseket vette bele.
  Amúgy meg a dallam a ritmus meg a klip mégis valahogy olyan figyelemreméltó
  összhatást ért el azoknál is akik szinte semmit nem értettek belőle, akkor lehet benne valami, nem ? A You Tube-on szinte önmagát generáló letöltésszámról pedig azt gondolom hogy az emberek kíváncsiak mi az ami ennyire tetszik sok embernek.Biztosan nem minden ráklikkelónek tetszik de az nem baj. Én személy szerint annak örülök hogy végre nem egy angol nyelvú sikerszám született illetve a” Psy jelenség” felhívta a figyelmet hogy az angolszász zenén kívül is van élet. Köszönöm a figyelmet.

 8. Kíváncsifáncsi

  Egyetlen észrevételem van : ecsetelték ,hogy ez a felfokozott érdeklődés magát Psyt is meglepte s mekkora hozadéka lett Psy és csapata asztalán …Már köztudott azt is hogy mibe fektette pillanatok alatt !! Nos szíve joga … megdolgozott érte -viszont arról nem olvastam még e pillanatig ,hogy mint dollár milliárdos menyit adományozott a szükséget szenvedő honfitársainak !!!

  Lehet jópofának nevezni a szóban forgó produkciót … ami elgondolkodtat :hogy ezzel a kirívó értéknek nem nevezhető produktummal milliárdokat lehetett kasszírozni ..

  Ami nagyon jó : hogy Korea a közfigyelem középpontjába került PSY iróniával megfogalmazott kritikája .

 9. Kíváncsifáncsi

  Egyetlen észrevételem van : ecsetelték ,hogy ez a felfokozott érdeklődés magát Psyt is meglepte s mekkora hozadéka lett Psy és csapata asztalán …Már köztudott azt is hogy mibe fektette pillanatok alatt !! Nos szíve joga … megdolgozott érte -viszont arról nem olvastam még e pillanatig ,hogy mint dollár milliárdos menyit adományozott a szükséget szenvedő honfitársainak !!!

  Lehet jópofának nevezni a szóban forgó produkciót … ami elgondolkodtat :hogy ezzel a kirívó értéknek nem nevezhető produktummal milliárdokat lehetett kasszírozni ..

  Ami nagyon jó : hogy Korea a közfigyelem középpontjába került PSY iróniával megfogalmazott kritikája nyomán.

  • Váraljay Gabriel

   PSY szerintem adakozott már, csak ez nem annyira érdekes média celeb téma.

   • Kíváncsifáncsi

    Pedig gyakran lehet olvasni és látni ,hogy melyik művész…mit /kiknek adományozott …Színművészek gyakran ajándékoznak a stáb tagjainak is pl téli kabátot ,vagy melyik árvaházban ,fogyatékos otthonban ,kórházban járt megajándékozva kis lakóit …
    Örülök ha PSY “sem lóg ki a sorból” -idő híján nem tudok mindennek utána nézni … ezért ha nem nagy gond Neked Kedves Gábriel ,megoszthatnád Psy -vel kapcsolatos infóidat !!
    Nekem pl. az is újdonság hogy Amerikában járt egyetemre .. ilyesmikre gondoltam …

    • Váraljay Gabriel

     Annyira én nem követem ám nyomon PSY életét. Ha jól emlékszem Bostonba járt posztgraduális képzésre, de ott is ellógott egy évet, mert inkább házilag elkészített a saját CD-jét aminek eladásából (amerikai nagy városok koreai negyedeiben volt az értékesítés) annyit keresett, hogy még 3 évig kihúzta belőle Amerikában. Erről beszél az interjúban is, amit beraktam a cikkbe (ma). A Boston University most abban bízik, hogy PSY-tól kap némi anyagi támogatást.

     • Kíváncsifáncsi

      A Boston University most abban bízik, hogy PSY-tól kap némi anyagi támogatást.-úgy legyen …

   • Banyalinda

    Igen adakozott. Mutass valakit a zenei világban aki 80.000 embernek ingyen koncertet adott volna.Micsoda költség és nem a prérin, hanem a városban. területfoglalás,szemét, illemhelyek, világítás, biztosítás stb .
    És bizonyára adakozott,met elég szociális beállítottságú lehet.
    Ja, Bp-en néhány héttel ezelött PSY egyik unokatestvérével bulizott a fiam. A srác szerint Budapest a világ legjobb, legszebb városa és most, hogy már nem Budapesten dolgozik azért volt itt, hogí egy olasz barátjánal bemutassa a fővárosunkat. Szerinte itt dolgoznak a legtöbbet az emberek Európában. Mikor megkérdezték, honnan veszi ő azt mondta ez látszik az utcákon, az embereken.
    Elmesélte adal születését miszerint a full gaudag apját akarta evvel a klippel bosszatan PSY, akivel nagyon nincsjóban.Viccnek indult az egész…

  • Forgószél

   Nem értelek. Miért lényeges az, hogy adakoozott-e vagy sem? o.O Az ő pénze, azt tesz vele, amit akar. És mi van akkor, ha adakozott, de nem verte nagydobra? Lehet, névtelenül is adakozni. Nem értem továbbá, hogy miért kell mindig más emberek pénztárcájában kutatni? Ez valami magyar szokás, vagy micsoda?

   • Kíváncsifáncsi

    Mert a Koreai művészvilág krémje “úgy tudja”,hogy akinek többet tesz a sors a kosárkájába illik belőle a kevésbé tehetősebb honfitársainak “osztani”..

 10. tkimcsi

  Engem inkább az érdekel hogy innen akkor hogyan tovább….tetszik nem tetszik a dalt ismerő emberek nagy többségének Psy csak egy muris dagadt kis sárga emberke, valahonnan kínából vagy tök mindegy honnan keletről, aki röhejesen rázza magát, mit érdekli őket hogy társadalom kritika meg eddigi pályája stb…mi lesz Psy következő lépése?Ezt a vicces sárga vagyok vonalat viszi tovább vagy…?

 11. Vándormadár

  Nem tudom, én hiába élek már 3 éve Koreába, a K-pop őrület elkerült. :). A Gangnam Style viszont valamiért megfogott… Lehet, mivel szeretem a vicces, egyedi dolgokat… :) :). Ráadásul a Gangnam Style egy Koreával kapcsolatos problémát ír le, humorral. Szerintem emiatt annyira népszer! :) :)

  • Kíváncsifáncsi

   szerintem épp az a világsiker titka ,hogy ugyan Koreában született a dal de mások is magukra ismertek …mondhatnám azt is: e kérdéskörben nincsenek távolságok !!!

 12. NyesteBrigitta

  Sziasztok!
  Már épp mentem volna aludni, amikor megláttam eme bejegyzést és gyorsan átfutottam. Amik eszembe jutottak róla:
  Egy barátom azt mondta egykoron, hogy ha valakivel találkozol, az első pillantásra nem aszerint fog megítélni, hogy te mi mindenen mentél keresztül ezidáig, hanem amit lát belőled akkor a jelenben. Hogy ez hogy kapcsolódik ehhez a témához?
  Csak azért, mert a gyerek miatt van külföldi zeneadó előfizetve, mert a magyaron a legkevesebb, ami megy, az a zene. Így a magyar megjelenés előtt hónapokkal már láttuk a Gangnam Style-t és kisfiam az első képkockát meglátva (még zene sem volt!) már rázta a fejét és nekem is bejött ez a szám. Gondoltam biztos elfogult vagyok mert koreai, így megmutattam a barátaimnak (köztudottan egyedül vagyok az ázsiai vonallal a környezetemben) és mindenkinek tetszett. Nem azért, mert idióta, hanem mert milyen brutál jól táncol! (Nekem nem sikerül, de amúgy is botlábam van.)
  A másik, ami eszembe jutott, hogy az IHM nyilatkozta egyszer, hogy vacak nótából nem lehet paródiát csinálni.
  A harmadik, hogy szerintem sokaknak “érthetetlen koreai rizsa” a Gangnam Style szövege, az IHM-ét meg mindenki tudja énekelgetni, ha eszébe jut a dallam. :-) A kisfiam például énekli, hogy “csóka”, meg hogy “hod, hod”, de aztán nem azt énekli a végén hogy “hod lett sztár”, hanem hogy Gangnam Style. És már egész jól megy neki a tánc is. Érdekes azért ez is például, hogy az eredeti videóra nem táncol, mert azt tátott szájjal nézi a ritmusra rázva a fejét, de az IHM-esre már ropja is. Szerintem a mestertől tanulja, majd a másiknál lekörözi az idiótákat. :-)
  Egyvalami még eszembe jutott, de ez nem lesz túl kedves tőlem. A férjem nagyon szereti Ágnes Vanillát. Egy száma van össz-vissz, amit én is szeretek tőle és pont. Többször láttam vele interjút, ahol mindig megpróbálta előadni, hogy ő egyszerre mennyi mindent csinál, mennyire összetett előadó és mi mindent tett le az asztalra. Szerencsétlen nővel egyidőben mindig olyan vendégeket hívtak meg még a műsorba, akik csuklóból tehetségesebbek és jobb dalokat csináltak, stb. Akkor nagyon megsajnáltam őt és azt gondoltam, hogy hiába jut eszembe az ő igyekezete és hogy mennyi mindent tett le az asztalra, ha nem tudok végighallgatni tőle egy számot, mert falra mászom az egésztől (hadd ne emeljem ki, mit nem kedvelek benne).
  Szóval engem nem érdekelt PSY háttere meg a körítés, amikor meghallgattam a számot és az volt az első benyomásom, hogy tetszik. Szimplán csak tetszett. (Nem, nem tetszett, szó szerint rajongtam a dalért!) Ezután persze utánaolvastam, hogy ki ez a csóka. És az is tetszett, amit olvastam róla.
  Szerintem amúgy nagyon jó, hogy ennyire hatással van az emberekre. Nem baj, ha nem mindenki szereti. Az a lényeg, hogy reakciót vált ki, vagy ilyet vagy olyat. És nem nyúlkálok a zsebébe sem, hogy mire költi a pénzt, amit ezzel keres. Ki ne szeretné, ha nem kellene arra gondolnia, hogy meddig elég a fizuja és hogy hogy is ossza-szorozza? Ráadásul ahogy olvastam, Ázsiában sokkal nehezebb sztárnak maradni, mint máshol, mert sokkal összetettebb dolog a sztárság, mint egyébként. Ezt nem tudom megítélni, mert se ázsiai szinten, se egyébként nem vagyok sztár. :-)

 13. Anonymus

  Catherina beledumál : ) Saját magam fordításából idézek, mert nem akarok linkeket spammolni:

  1. ) “2012-ben először zárt pluszban a szolgáltatási szektor mérlege: A K-pop növekvő befolyása és Psy óriási sikere, a „Gangnam Style” – úgy tűnik – együttesen segítettek helyére billenteni a koreai szolgáltatási mérleg egyensúlyát. Korea szolgáltatási szektorának mérlege (mely a nemzetközi export és import különbsége), mióta csak emlékezhetünk, mindig negatív számokat mutatott. De ebben az esztendőben másképpen alakul a helyzet. A tengeren túli megrendelések növekedése, illetve a koreai hullám következményeként megnövekedett külföldi beutazó turisták száma és a magasabb összegű K-pop – export áttörést hozott az ország szolgáltatásainak gazdasági mérlegében. Így 14 év után először várható pozitív eredmény. ” csak a Youtube minden 1000 kattintásért 2 USD összeget fizet a jogtulajdonosnak, ami 1 milliárdnál könnyen kiszámolható. Ennek egy részét az YG Entertaiment leadózza és folyik bele az államkasszába! Akinek nem tetszik, próbálja utánozni ezt az óriási gazdasági teljesítményt, amit 4 hónap alatt értek el.

  Megpróbálom elképzelni, amint bármely magyar sztár ennek csak az 1/10-ét hozná….de sajnos, amíg angolul próbáljuk majmolni Amerikát, ez nem fog menni, Koreában sem ment a ’90-es évekig, mert ők is bepróbálkoztak az angol utánzással nem jött be, mert nem magukat adták.

  2. ) Másodsorban: húzza magával az egész popipart, mert általa felfigyeltek a jelenségre, nem csupán Ázsiában, hanem mindenütt. Így önmagában fog további érdeklődést gerjeszteni, növeli Gangnam és Szöul egész látogatottságát, mert mindenki arra lesz majd kíváncsi, hogy “hát az meg mi!!!”

  3. ) Irodalomtörténeti tény: sok száz lovagregényt írtak a középkorban, de ha bárkit megkérdezünk, hogy csak egyet is mondjon, akkor mi marad: hát “Don Quihote”, az egyetlen, amelyik a szatíra eszközével leparodizálta és ezáltal örök érvényűvé tette az összeset, s ezer évre ismertté a műfajt! Ha túlzás is ez, vegyük példaértékűnek!

  Csak ennyi, üdv. Catherina

 14. Anonymus

  Jah, még egy apróság, Magdi, egyetértünk! A könnyűzene nem az angoloké és a nyelve nem az angol! Már nyomul persze Dél-Amerika és a puerto rico-iak is, hogy ezt bizonyítsák, de Psy – ha az emberiség összlétszámát és a nyelvek arányát összeadjuk – helyrebillentette a számszaki egyensúlyt… és itt a bizonyíték, “Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, idegenén sohasem” ez igaz a könnyű kultúrára is, minden népnek a saját nyelvén volna érdemes zengenie a saját nótáját…Amúgy a 8 éves unokahúgom, aki nem beszél nyelveket, és nem érdekli, hogy az ember színe milyen: ” Nem tudom, ez milyen nyelv, biztos nem angol, de azért tök jó, mert már 9x egymás után el tudtam táncolni”. A zene nyelve összehozza a világon az embereket (Addig sem háborúznak) pusszantás! C.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük