browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Észak-Korea – híráradat

Posted by on 2013-01-04
forrás: humorsarok.com

forrás: humorsarok.com

Amint említettem volt Észak-Korea az egyik hobbitémám. Jöjjön hát egy “hogy is volt?” szerű összefoglaló. Tömör és rövid hírösszefoglalóra gondoltam, tehát nem kell mély eszmefuttatásokba belemenni.

Amikor Észak-Korea decemberben megkezdte az előkészületeket a műholdat űrbe juttató rakétával kapcsolatosan, a világ legtöbb országa aggódva figyelte az eseményeket. Emlékezetes volt  2012 áprilisi (előző) rakétakilövési kísérlet is, amely kudarcba fulladt (a rakéta a tengerbe esett). Japán minden kilövés előtt kijelenti, hogy ha gyanúsan felé repülne valami, azt ők nyugodt szívvel lelövik. A világ országai, elsősorban az USA komolyan aggódik, mert szerintük ha valaki az űrbe képes kilőni valamit, akkor annak nem gond egy interkontinentális rakéta indítása sem. Ebbel lehet valami. :)

Sokak szerint itt főleg a fenyegetésre megy ki a játék, ami lehet igaz, de én személyesen azt érzem, hogy tényleg akartak egy saját műholdat az észak-koreaiak. Ahogy régen az űr meghódítása volt a menő dolog a nagyhatalmak között, most valahogy a kis nemzetek is saját műholdra vágynak. A vicc az egészben az, hogy egy műhold fenntartása nem kis összegbe kerül (a rakétáról nem is beszélve, ami eljuttatja azt az űrbe) és Észak-Koreának nem szabadna ilyen dolgokra költenie. Persze uránfeldolgozóra is van pénz. Dél-Koreának persze nem tetszik ez a politika, mert miközben kölcsönökkel és segélycsomagokkal támogatja északot, a diktatúra egyszerűen atomfegyverek fejlesztésével és rakéták indításával van elfoglalva.

Habár a műhold pályára került, állítólag csak pörög az űrben, mint egy rakás szemét. A magas pályára állítási költségeket figyelembe véve nem semmi, hogy egy nem működő elektronikai szerkezet  kering a fejünk felett, ami elvileg le is tud zuhanni.

Plusz csemege: Elkészült Észak-Korea első videojátéka is. :) Aki Phenjan utcáin szeretne furikázni, az itt olvashat a hírről (videó is van), bár a játék letöltőoldala még mindig nem működik.

Érdekes momentum, hogy Észak-Korea Iránnal olyan jó viszonyt ápol, hogy irániak védelmi stábot tartanak fenn az országban. Mindkét ország szemet szúr napjainkban az egész világnak, mert valahogy ellentétes irányban haladnak a világ többi részével (atomfegyverek fejlesztése, stb.), erre ők szorosra fűzik a viszonyt. Az ellenségem ellensége a barátom?

A következő érdekes téma, hogy Kim Dzsongun a jelenlegi diktátor (aki ugyebár nyugaton járt iskolába, ebből következően én nem vonnám kétségbe az elmeállapotát) folyamatosan olyan megnyilvánulásokkal “sokkolja” a belföldet és külföldet, amivel inkább összezavar mindenkit. Persze lehet ez is a cél, de egyrészt ott vannak az olyan enyhítések mint az észak-koreai focisták szerződtetése dél-koreai klubokhoz, szilveszterkor kötelező bulizás, újévi köszöntő és a Kim Dzsong Il nemzetközi békedíj megalapítása. Hát kérem így kell megzavarni a világot. :-)

Észak-Korea GDP-je 1,8%-al nőtt, és az újévi beszédben a jólét (életszínvonal emelkedése) is be lett ígérve. Ezt jó hírnek is mondhatnánk, de van rossz is. Észak-Koreából mostanság állítólag nehezebb menekülni, mint valaha. Ezt Dél-Korea statisztikái is alátámasszák, mert 2012-ben sokkal kevesebb volt az olyan menekült, aki délre szökött volna, mint az elmúlt évek alatt. Dél-Koreába általában Kínán keresztül érkeznek a menekültek, ahol Észak-Koreának “hála” még komolyabban vesznek mindent a határvonalon.

Észak-Korea egyértelműen szemet szúr a nyugati társadalomnak, elsősorban Amerikának. Érdekes lépés például a Google elnökének tervezett látogatása is az országba. Az országban jelen van a Google és a Youtube is. Utóbbin még hivatalból regisztrált északi propaganda csatornák is vannak. Érdekes ez a kapcsolat, hiszen a Google két éve ugyebár kivonult Kínából, erre most Észak-Koreával fog tárgyalni. Hogy mire megy ki a játék, arról a Google is hallgat.

Az utolsó hír, hogy az északi diktátornak utódja is született, ami inkább megmosolyogtató, mintsem komoly hír kategória. Az embereknek általában gyerekeik születnek és ez alól miért lennének kivételek a diktátorok?

Frissítés: nagyon beszédes fotók Észak-Koreából. Látni kell! KATT IDE!

Volt olvasó, aki privátban jelezte, hogy a politika őt nem érdekli. Én ezt nem nagyon élem meg ezt politikának, inkább érdekességszámba megy egy-egy hír. Ettől függetlenül érdekel az olvasók véleménye. Hanyagoljam ezt a témát, vagy ki hogy látja? Ha egy rövid hozzászólást kaphatnék ezzel kapcsolatosan, annak örülnék. :-)

16 Responses to Észak-Korea – híráradat

 1. Yume

  Engem szintén érdekelnek az Észak-Koreával kapcsolatos hírek, szívesen olvasnék továbbra is ezzel kapcsolatos bejegyzéseket :)

 2. Yola

  Ne hanyagold, akit nem érdekel, az ne olvassa.

 3. Sándor Feencné

  Változatlan érdeklődéssel olvasom a cikkeket, a beszámolókat és az összefoglalókat. És ..az élethez hozzátartozik a politika is. Megkerülhetetlen, mert ezzel “gömbölyű”, és jó, ha az ember valamennyire tájékozott. :-)

 4. Sándor Feencné

  Jut eszembe, nem is tudom, hogy lehetek ennyire udvariatlan vagy feledékeny?! Szóval: nagyon boldog új esztendőt kívánok és minden jót – remélve, hogy továbbra is folytatod az írást, amit olvasva … és akkor itt jönne egy hosszú, tekervényes ömlengés, amivel nem akarlak untatni. Jó vagy :-).

  • Váraljay Gabriel

   Oh…. :)

  • kisGabi

   Az múlt évi statisztika elkészítése teljesen “leszívta az agyamat” (és még mindig nem stimmelnek az adatok :((( ), ezért köszönöm (mindkét) hozzászólásod, mert tökéletesen megegyezik az enyémmel.

   Sikeres új évet mindenkinek!

 5. Ágoston Péter

  Jöhet.

 6. Petra

  Ne hanyagold, érdekes téma szerintem :) Én szívesen olvasnám! ^_^

 7. Kíváncsifáncsi

  Nagyon örülök a témának és bíztatlak a folytatásra ..Nagyon érdekelnek az Észak-ról érkező hirek ,érdekességek … is !!

  Akinek nem szívéhez közeli a téma hát addig olvasson vissza …olyan sok érdekességről írtál …van mihet nyúlni !!!
  Szerintem az is politika pl. hogy ki hova tér be vásárolni …

 8. Fazekas Erika

  Értesüléseim szerint Dél-Korea új államfője (az első nő) programjában benne van az Észak-Koreával kapcsolatos politika is (nem tudom milyen mértékben, de érezhető volt a felelőssége feléjük) és emiatt szavaztak rá többen, mint az ellenfelére. A szavazás napján volt szerencsém végig asszisztálni az egyik ismerősöm tipródását, hogy ‘ugye ő nyer’? Ebből az jött le, hogy egy hétköznapi ember, aki nemigen foglalkozik a politikával, is érez felelősséget az ország másik fele iránt (tudom, hogy különálló ország, de sokak szívében egyek). Tetszik ez a hozzáállás.

  • Váraljay Gabriel

   Elvileg a hölgy a következő írásom témája, de persze mindig közbejön más ötlet… na majd ha kikerült akkor elhiszem magamnak. :D

 9. Hajnal Tünde

  Köszönöm Neked az írásaidat.Nagyon élvezem őket és bármely témában írsz az mindig nagyon élvezetes.Szerintem ha valaki szereti ezt az országot akkor nem árt tudni,hogy mi zajlik Észak-Koreában,hisz valamikor mégis csak egy ország volt és sajnos a politika szakította ketté.Jó lenne ha újból egyesülhetne de nem úgy ahogy azt Észak-Koreai vezetés szeretné.Bocs a hablatyolásért,de továbbra is szívesen olvasnék erről a témakörről.Nem utolsó sorban kívánok Neked és mindenkinek Boldog Új Évet! Írjál sokat imádom olvasni a cikkeidet!

 10. Bátki Erika

  Nagyon jó olvasni Észak-Koreáról, a világunk része, és kevés információ jelenik meg az egyéb fórumokon. Ha valakit érdekel a koreai nép, akkor nem lehet csak az “egyik felével” foglalkozni…——— Végignézve a csodálatos felvételeiteket, ha azokból készülne egy album, nagyon-nagyon hiánypótló lenne. Jó egészséget és boldog uj esztendőt!

 11. Sándorné Andi

  A képeket végignézve, valahogy “ismerősnek” tűntek. Soha többé..
  Megnéztem ezzel kapcsolatban vagy két filmet, hogyan próbálnak mindezzel együtt élni. Akárhogy is; elviselhetetlen állapot lehet, – mindkét félnek.
  A saját gondjainkról – ahogy most is olvasom – csak lassítható az asszimiláció…, nincs magyar felirat, lefestették, elvitték, leszedték.., megverték…, .megtiltották…, átadták az adományokat az alapítónak…,a születések száma mindenütt csökken….nem folytatom. Néha olyan érzésem van, mintha ( a sok egyebek mellett) nem is különböznénk annyira…

 12. Magdi

  Furcsállom azt a kijelentést hogy valakit nem érdekel a “politika”. Hiszen minden ami körülvesz és ahogyan körülvesz bennünket, az minden politika. Amikor pedig egy másik társadalmat figyelünk meg, ahogy mi Koreafanok tesszük, akkor különösen előtérbe kerülnek azok a társadalmi, kulturális és életmódbeli, szervezésbeli módok melyek egy adott ország életét szabályozzák, ami maga a politika.

 13. Forgószél

  Szerintem, nagyon is fontos a “politika”. Főleg azoknak, akik itt élnek, vagy ide készülnek. Tisztában kell lenni a helyzettel, mégha nem is mélységében. Én is folyamatosan figyelem Északot, hiszen, ha véletlenül is kitörne a háború Észak és Dél között, abba Kínai is beleszólna. És a sziget-vitákat is figyelni kellett. Sőt, a japán választást is, ahol igen sok volt a nacionalista hang és többen háború pártiak. Ezek a hírek, az itt élőket és az ide érkezőket nagyon is érintik. Fontos tudnunk róla. Szóval, csak ne hanyagold a témát, mert amit a kíniak nem írnak le, azt lehet, pont nálad tudom elolvasni :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük