browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kérdezz bátran!

Őszintén bevallom, hogy a blog indításakor nem számítottam ekkora érdeklődésre. A blog látogatottsága napról-napra nő és egyes cikkekre fórumokból és más weboldalakról is érkeznek nagy számban látogatók. Nem hittem volna, hogy ekkora érdeklődés lesz Korea és a koreai kultúra körül. A kérdések csak áramlanak befelé, e-mailben, vagy hozzászólásban. Épp ezért úgy döntöttem, hogy indítok egy aloldalt a kérdéseknek és a válaszoknak is. A legtöbbször feltett kérdések és válaszok pedig a Gyakran Ismételt Kérdések aloldalra kerülnek majd át. Szóval ne kíméljetek. Hajrá! Vagy, ahogy itt Korában mondják: “Fighting!”


256 Responses to Kérdezz bátran!

 1. Diewelt

  ELSŐ kérdés XD

  sietek melózni úgy hogy csak röviden:

  Fightiing… na most nekem ez angol de rengeteg riportot hallgatva feltünt hogy a beszúrt angol szavak nem csak K-pop jellegzetessége hanem normal tv riport show műsor is ua. tartalmazza..miért??? nincs rá saját szavuk? ill. a konyhanyelv része is ? vagy csak a média preferálja??

  sose tom abbahagyni jöttek értem :)

  • Váraljay Gabriel

   Ez már a nyelv része, ahogy az “Oh My God” is. Az OMG-re az “ajgo”-t használják, de azt is csak az idősek. Én elkezdtem használni, de azt mondták, álljak le vele, mert ez kihalóban van és nem vagyok nyugdíjas. :D

   A konyhanyelvben, de az irodalmi nyelvben is elég sok az angol szó. kopi (kávé), orendzsi (narancs), hendepon (mobil telefon), helikopterü (helikopter), kompjutór (számítógép). Na ilyeneken nagyokat röhögünk, elhiheted. :)

   Majd még kérdezz – ha tudok felelek. :)

  • Kerekes Júlia

   Amúgy a fighting igaz, hogy angol szó, de mást jelent itt, mint az angolszászoknak. Koreában ha ezt mondják az azt jelenti: cheer up! (fel a fejjel)

 2. Diewelt

  Tudom ennek sem itt a helye de végül is ez is kérdés XD

  0,57 nél mi van a lány lábára írva?? :)
  http://www.youtube.com/watch?v=E0ZHXVp_wUE

  A klipet Lábfétises olvasóidnak is ajánlom :)

 3. Timi

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=325265674213672&set=a.215339268539647.51866.100001907253447&type=3&theater
  öhmm…én azt szeretném kérdezni h ez miért igy van irva ? xd
  mert ez Eli(iláj) neve lenne (a U-kiss-ből) ..és azt mondták igy kell irni ..de az elsö betű miért úgy van?>__<
  és ha "y" -al kezdődik a név pl.: Yoseob ?xd
  *ez nekem nagyon magas …de igyekszem felfogni:S*
  /jeleket nem látok ..mert kockába jelzi őket a gépT_T/

  • Váraljay Gabriel

   Magánhangzó sosem szerepel “egyedül”. Ezért kerül elé mindig az ㅇ “helykitöltőnek”. Ez van a név végén is ha megfigyeled.

  • Diewelt

   a kockásodás megoldható 1xű win updateval (win7) vagy telepítőlemez (xp) nyelvi fájlok hozzáadása

   • Váraljay Gabriel

    Nem értem a kérdést. Hol van kocka? A blogban? Az feltehetően a böngésző nyelvi fáljjainak hiánya. Igen

 4. Fazekas Erika

  A kockásodás megoldható a vezérlőpultban vhol….ha nem is telepíted az egész nyelvi kiegészítőt, már nem emlékszem mit, de bejelöltem és megjelentek az írásjelek a kockák helyett.

  Oktatási és egészségügyi rendszer minden mélységben és mértékben érdekel. Meg a színészek, cégvezetők, hogy mennyire hatalom vágyok, meg mennyire mennek a külsőségekre stb. Az feltűnt, hogy a rajongókat mintha jobban becsülnék, mint itthon.
  A magánéletbe mennyire engednek belátni az emberek?

  • Váraljay Gabriel

   Az operációs rendszerhez fel kell tenni a koreai nyelvi támogatást. Ebben én sajnos nem tudok segíteni, de Dana leírta itt: http://koreainyelv.freeblog.hu/archives/2011/08/27/Hogyan_gepeljunk_koreaiul/

   Az egészségügy jó kérdés: kicsit időigényes lesz összehozni, de készülünk egy cikkel, ahol Melinda a barátnőm leírja, hogy miket állt ki itt a derekával. Volt akkupunktúra (sikeres és elrontott is) no meg egyéb kezelések. :)

   Magánélet tabu, de emberfüggő. Mindenki leplez valamit és én pedig állítólag túl őszinte vagyok. Szerintem mindenki más, de nem egyszer kaptam már rajta valakit azon, hogy hazudott nekem. :)

 5. Fazekas Erika

  Zene….a filmzenéik nagyon szépek (többnyire). Hogyan tudnak ilyen gyönyörűeket alkotni? A lelkük is ilyen szép?

  • Váraljay Gabriel

   lyen kérdésre hogy lehet válaszolni? :) Emberfüggő minden. A koreai nem egy külön életforma. :)

   • Fazekas Erika

    A magyar sopánkodó, depressziós nép, az olasz temperamentumos stb….nyilván ezen belül is van ilyen is olyan is, de valljuk be nagy hatással van a nemzeti hozzáállás a mi lelkivilágunkra is. Aki nem ért vele egyet, az küzd ellene, aki gyengébb vagy nem ismeri fel, az folytatja, amit otthonról hozott, ami körülveszi…..ebből a szemszögből nézve kérdem.

    • Váraljay Gabriel

     A koreai lelket nehéz kiismerni (szerintem), mert eleve a nyelvet figyelembe véve, rövidek a mondataik. A beszélgetések rövidek. Nem éltem még meg “kiöntöm a lelkem” beszélgetéseket. Másokat persze láttam beszélgetni hosszan, de azok inkább kioktatásnak tűntek. Mindenki más. Van aki nagyon vidám, van aki komor mindig. Nem tudok erre a kérdésre válaszolni. Nyilván a doramák gyönyörűek lehetnek a nézők szemében, de a forgatás után lehet a stáb jól berúg majd hazamennek és összeverik a feleségeiket. :) Csak vicceltem, de szerintem a művészet alapján nem lehet megítélni egy népet. Minden művészet szép, de következtetéseket levonni ebből szerintem felesleges. Minden ember egyedi.

     • Fazekas Erika

      De a szépség nem tud megszületni a csúnyából :-) ami a szívedben van, az jön ki belőled…ez alapján gondolkodtam. Nem vagyok naiv, nyilván vannak megkeseredett életek ott is, összetört házasságok, stb.
      A nyelvet, ha már említetted: mekkora nyelvtudással mentetek ki? Ami a TTMIK oldalán van nyelvlecke-sorozat, azt mondjuk, ha az ember oda-vissza fújja, az mennyire elegendő?

      • Váraljay Gabriel

       Az első szint végénél tartunk. Itt nem sokat tanultam, max. hallom a mit hogy kell kiejteni helyesen… dolgokat, de ennyi. Annyit nem beszélget velünk senki, hogy azt nyelvtanulásnak lehessen nevezni. Iskolába nem járunk az árak miatt, tehát sajnálom, hogy nem toltam végig a 8 szintet a TTMIK-ből. Egyébként ez az egyetlen koreai tanulási lehetőségünk. Nincs barát, aki beszélgetne, tanítana. Mindenki siet.

  • verebélyi béla

   Tisztelt Szerkesztőség!

   Elnézésüket kérem, de szeretném Önökkel tudatni,hogy a verebeb@freemail.hu cimre az Önök által elküldött megerősitő kód nem érkezett meg, és így aFacebook oldalamra nem tudok belépni.
   Tisztelettel Kérem Önöket mégegyszer elküldeni.

   Hálás Köszönettel Verebélyi béla

   • Váraljay Gabriel

    Kedves Béla!
    Nem értem a problémát. Én nem küldök semmilyen ellenőrző kódot és ha küldenék sem lenne köze az Ön Facebook fiókjához. Az tőlem független.

 6. Shina

  Hello! Annyit szeretnék kérdezni, hogy a vízum és a repülőjegy, átmeneti szállás (kb.2 hétre) körülbelül mennyibe került?

  • Váraljay Gabriel

   Szia! A repjegy (csak ide) 132 ezer forint volt a Quatar légitársasággal. Vízum ingyenes és nem kell a nagykövetségre menni. EU tagállamok lakosai 3 hónapig turistavízummal tartózkodhatnak az országba, amelyet a belépésnél ütnek be az útlevélbe. Nem vagyok tisztában a hostelek árával sajnos, de utánanézhetek ha gondolod.

 7. Bea

  Hello! Örülök, hogy ennyire jól érzed magad :-)

 8. Atta

  Szia Gabrie! A gyermekotthoni és az alkalmi feladatokon kívül van valami olyan munka amit rendszeresen csináltok?

  • Atta

   Ó, elnézést a nevedet kicsit megrövidítettem, mert az l betűt egy második felkiáltójelnek néztem. :o

  • Váraljay Gabriel

   Hát a központnak nem. A rendszeres az esi 7 órás meditáció. Ezt mi sosem hagyjuk ki, így nem lehet egy szavuk sem. Rendszeres feladatok vannak, de azok a privát internetes üzleteink, elvégre meg is kell élni valamiből. :)

 9. Fazekas Erika

  Milyenek a kórházak? Gondolom betegápolás azért zajlik….de milyen hozzáállással kezelnek? Én egy olyan osztályon dolgozom, ahol50% a halálozási arány és gyűlölöm, hogy nem hagyjuk méltóságban meghalni az embereket, hanem az utolsó percig beavatkozunk, ezzel sokszor fájdalmat okozva…ha lehetőségetek adódik, kérdezgessetek erről is, légyszi! Van szociális otthon, vagy a család gondozza az időseket? Védőoltások gyerekkorban?

 10. Rebeka

  Szia.
  Sajna csak most találtam meg a blogodat, és lemaradtam a nyereményjátékról. Az érdekelne, hogy mikor indítasz újat. :)
  Előre is köszönöm a válaszokat.

 11. Rebeka

  válaszodat. * Sajnálom, nem a legjobb most a billentyűzetem.

 12. Diewelt

  Azt hiszem még van futó játék ! Korea örültek.. címen :D
  Bar erről el felejtkezett szerintem !! :D
  Na de majd most emlékeztetjük :D

  • Váraljay Gabriel

   Nincs elfelejtve, csak még várok egy kicsit. :)

   • Diewelt

    Tudom hátha überel valaki :DD

    NEM FOG !! :-P

    • Rebeka

     Nem is az a lényeg, hogy űbereljen valaki valakit. :) De jó megosztani a többiekkel a véleményed és a tapasztalataid.

 13. Atta

  Nézegetve a képeidet, meg egy pár koreai filmet feltűnt, hogy gyakorlatilag nem látok senkit kutyasétáltatás közben. :) Városban nem tartanak kutyát? Vagy láttatok pár ölebet? Most néztem meg egy vakvezető kutyás filmet, abban megijedtek az emberek, hogy milyen nagy a (egy közepes termetű) kutya. A hazai kutyamánia tükrében fura, hogy ott egyet se látni. Vannak egyáltalán a munka és étkezési ebeken kívül kedvtelésből tartott kutyák?

  • Váraljay Gabriel

   Vannak kutyák, de a 3 hónap alatt egyetlen egy nagy testű kutyával találkoztunk. Itt a kis méretű szobacirkálók a menők. Én jártam párszor vidéken is, hát ott sem láttam nagy méretű kutyákat. Az étkezést nem kell túlértelmezni. Keresni kell a helyet, ahol van kutyahús, nem általános dolog. Van, de itt is kuriózumszámba megy és csak idősek fogyasszák (erőnlétet ad szerintük).

 14. Fazekas Erika

  Vannak cserediák programok meg ösztöndíjak külföldi diákoknak? Középiskolás korosztályra is gondolok nem csak egyetemistákra.

  • Váraljay Gabriel

   Hát erre nem tudom a választ, de szerintem csak egyetemista szinten működik ez. Az ELTE és a Hankuk között Hankuk University of Foreign Studies között van ilyesmi.

   • Sjudit84

    Láttam már Youtube videókban diákokat középsulisként Koreában de mind amcsik voltak…

    • Váraljay Gabriel

     jaja, osztották is az iskolarendszert rendesen :) Ami megmaradt, hogy a lányok utálják őket (mármint a lányokat) a fiúk viszont örültek nekik.

 15. Sjudit84

  Én is osztanám…

  Bár amiket én láttam, abban a diákok mivel nem tudtak koreaiul, ezért nem kellett úgy részt venniük a tanításban, sokkal kevesebb elvárás volt velük szemben, szóval…nemtom mit pattognak.

 16. Fazekas Erika

  Katonaság? Tudom hogy kötelező, de nagyjából ennyi..

  • winery

   Dél-Koreában a kötelező katonai szolgálat jelenleg 22 és 26 hónap közötti időszakot jelent, tehát esetenként akár két évnél is tovább tarthat. Ez minden felnőtt férfi számára kötelező, aki nem engedelmeskedik, arra börtön vár. 37 éves korig lehet halasztgatni. Eddig ez alól a hírességek, vagy egyetemisták sem képeztek kivételt, bár a koreai kormány az utóbbi időben sokat tárgyalt arról, hogy rövidíteni kellene a katonai szolgálat hosszát, illetve bizonyos esetekben, magasabb egyetemi (kutatói) képzést folytató férfiak között kivételt tett, és felmentette őket a szolgálat alól. Nyilván óriási ideológiai nevelés is van a harcászatin kívül, hiszen az „ellenség” ha nem is a spájzba , de a határon van.
   A világon a hatodik legnagyobb létszámú katonai egységgel, 665 000 fős aktív állománnyal és több mint 3 000 000 fős tartalékos állománnyal rendelkezik (ez egy ilyen kis országot nézve elég megdöbbentő), a legnagyobb a katonai fregattflottája, és az aktív tengeralattjáróflotta tekintetében is a negyedik helyet foglalja el a világranglistán. Nyilván ennek legfőbb oka a nem béke hanem fegyverszünet Észak Koreával.
   A rajongók mindig igencsak megsiratják, ha népszerű színésznek (sportolónak, énekesnek) be kell vonulnia, és két évre abba kell hagyni a filmezést . Persze ki is használják őket a katonaság népszerűsitésére.
   Ebben az évben sokan szerelnek le a kedvencek közül. Ha még érdekel a téma olvasd el ezt.
   http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/nem_vonzo_a_katonasag_del_koreaban/?print

   Amúgy biztosan inkább személyes tapasztalatot akartál olvasni.Ilyet majd ir Gabriel ha készit egy interjút egy már ezen átesett fiúval. De talán a fentieket sem árt tudni.
   Észak Koreában egyébként 17 évtől a lányoknak és a fiuknak is be kell vonulni. Az ő hadseregük viszont 1,5 milliós!!!. A legnagyobb tétel a költségvetésben. Mindenben előnyt élveznek az élelmiszer ellátásban is. Mindenki éhen halhat csak a katonák jól legyen ellátva. Na ná hogy mindenki katona, katonaférj vagy katonafeleség akar lenni.

   • Fazekas Erika

    Winery, nagyon köszönöm a korrekt tájékoztatást! :-)
    Magam részéről támogatom a kötelező sorkatonai szolgálatot. A férjem a házasságunk első évében esett át rajta. Ami nem tetszik az az, hogy ez is értelmetlen volt, mint sok minden más Mo.-on. Mert inkább a szívatásról szólt, mint a kiképzésről. Az ejtőernyősök még így is jobb helyzetben voltak a többiekhez képest, előző nyáron volt az ejtőernyős kiképzés meg szintén előző évben a hiv. jogsi megszerzése, így alapból előnnyel indultak, de az a 9-10 hónap értelmetlen volt. Pedig itt is szükség lenne normális hadseregre. Később szerződésesként dolgozott ott a párom, de néhány év múlva fejét fogva menekült a sok agyatlan hülyeség miatt.
    Nagyon helyes, hogy a hírességek is végig kell csinálják. Bár arra kíváncsi lennék, ha már ott vannak élveznek-e valamiféle előnyöket?
    (Remélem nem :P)

    • Sjudit84

     Az olyanok mint Rain, extra-sokat akarnak dolgozni hogy megmutassák hogy nem kivételeznek velük, vagy hogy példát mutassanak, de azért nem véletlen találják ki ezeket a reklámfellépéseket meg ilyesmit, azért emiatt biztos kevesebb melójuk van. De nem hiszem hogy az alapkiképzést nem kapják meg ugyanúgy. Nekem a barátom már több mint tíz éve túlvan rajta, egy tuti, mindenki ott kezd el bagózni szinte.

     Egyébként azóta is időről időre behívják ilyen fenntartó tréningre, úgyhogy mindig ott lóg a falon a khaki öltözete, szóval gondolom ilyen továbbképzés megy, hogy ha netán elfelejtették volna mit hogy kell csinálni. Egyébként ő eléggé rezignáltan veszi tudomásul, olyan “ez volt, végigcsináltam, nem nagy kunszt” feelingben. Jó családalapítás előtt túllenni rajta, de szerintem így is túl sokáig kiesik az ember a saját életéből úgymond. Én nem hsizem hogy kell két év amíg mindent megtanulnak…
     Egyébként a barátom imádja a rohadt fegyvereket, a paintball szerinte unalmas mert nem lehet megölni az embereket konkrétan meg nem igazi fegyverrel lövünk :S:S:S
     Esküszöm ez a hülye szinte várná a háborút…azt hiszi ő nem halhat meg vagy a fene se tudja. Tipikus szituáció, mint az Elfújta a szél-ben, hogy a háború előtt mindenki azt hiszi hogy milyen nemes eszme ez meg tutira győznek, aztán a végére rájönnek hogy nagy lószr az egész, nincs itt semmilyen nemes eszme meg idealizált győzelem…Ez a hülye pasim meg még kihúzná magát, úgy menne megöletni magát :S:S:S :'(

     • Fazekas Erika

      :-)
      Nem vagyok háború párti, de néha elkerülhetetlen és bennem sokkal inkább okoz egyfajta félelmet, hogy fogalmam sincs arról hogyan védjem meg magam és a gyerekeimet….egy alap kiképzésnek én is örülnék. (Nyilván van ami ellen nem tudunk védekezni..)
      Nálunk hány híresség csinálja végig az alapkiképzést? Még a bűneikért sem kell felelniük.(ha vki meghal akkor esetleg, talán kapnak vmi enyje-benyjét)…mást meg egy kenyér lopásáért egész életére meg van bélyegezve.
      Nekem példa értékűnek tűnik a koreai rendszer ezen a területen is.

      • Váraljay Gabriel

       Ma már nem szemtől szemben van háború ha van. Kár a gőzért ha az atomtöltetű rakéta becsapódik. Egy másik országból indított rakéta ellen pedig rakéta védekezik, nem egy “tékvandózó” géppuskás katona. Értem az alapgondolatot, de már nem a 20. században vagyunk.

    • Váraljay Gabriel

     Én pedig nagyon nem támogatom a sorkatonai szolgálatot. Bocs ha beleugatok, de hol van ott szabadság ha az állam az egyént arra kötelezi, hogy tanuljon meg gyilkolni? Persze egyes férfiaknak jó móka, de akik a szolgálat alatt roppantak úgy össze, hogy öngyilkosok lettek (mert akinek jó móka volt nyírta a gyengébbet) azok biztos nem élvezték. Aki szeret háborúzni, az menjen hivatásosnak, a többi ember pedig döntse már el mit is akar. Maximális tisztelet annak, aki fel meri vállalni a börtönt, mert a lelkiismerete nem engedi meg, hogy fegyvert fogjon.

   • Váraljay Gabriel

    Hát ezt én sem írhattam volna le ilyen szépen… köszi a segítséget… Lehet ellopom és cikk lesz belőle, persze a neveddel. ;-)

    • winery

     Nyugodtan használj minden infót ez nem lopás én is összeszedegettem.
     Ez is egy fajta háború amit az alant közölt oldalakon olvashatsz, itt

     http://www.origo.hu/techbazis/20120611-jatekokba-rejtett-virusokkal-tamad-eszakkorea.html
     és itt
     http://www.sg.hu/cikkek/90244/onkentesek_a_virtualis_koreai_hataron

     és ne gondold, hogy ezt a blogot nem olvassák. A hallyu egy jól kitalált ország marketing, amit mindenki benyal,(- mi is hiszen ezért vagyunk itt, de ez nekünk jó-) azért mert peofsszionális és akik csinálják nem mellesleg igen nagy anyagi haszonra tesznek szert. Ezért fontos nekik ki mit ír az országukról.
     Elgondolkodtam, hogy ha nem olyan régen készültek volna a Kőszívű ember fiai, vagy a többi Várkonyi Zoltán filmek és a Tenkes kapitánya, mi is tudnánk ilyen egzotikusak lenni ott. De nálunk sajna csak a Honfoglalás színvonalú filmig jutottunk az ország imázs építésben

     • Váraljay Gabriel

      Na ez nem volt semmi amit most írtál. Ezt mondom én is, sőt írtam is valahol, hogy Magyarországnak is a történelmi story-kat kellene sorozatokban feldolgozni. Növelné a nemzeti öntudatot és megvennék a külföldi TV-k is (vagy nem… ezt nem tudom).

 17. Sjudit84

  Valahol mindkettőtökkel egyet értek. Én is néha félek attól mi lenne ha nekem kellene a gyerekeimet megvédeni. Meg ugye emlegetjük azt is hogy azok akik katonák voltak, sokkal rendszeretőbbek mert “őket még megtanították rá a katonaságban, hogy kellett ezt”. Viszont azzal is egyetértek hogy a mai világban már korántsem a kisemberek fognak elsőként összecsapni hanem jön egy db rakéta és bye bye vagy három megyényi Magyarországnak (ha nem több). Meg, nekünk úgyis mindegy, ide megintcsak majd valamelyik nemzet bevonul miután a rossz oldalra állunk :D (JÁÁÁJ tudom ez olyan negatív volt :D)

 18. Sas Viktória

  A kezdetektől követem az utad, és nagyon örülök, hogy jól mennek a dolgaid! :)
  Engem a mindennapos meditáció érdekel részletesebben (hiába, szakmai ártalom :)). Van-e az elején ellazulás? Rákoncentráltok a testrészeitekre? Légzésre? Vagy csak becsukod a szemed és úgy relaxálsz? Van instrukció, hogy mit képzelj el, vagy csak hagyod áramlani, ami jön? Szóval, hogy zajlik?

  • Váraljay Gabriel

   Az első héten én is meséltem az otthon tanult meditációkról, amire az volt a válasz, hogy ezek képekkel dolgoznak, de én itt nem ezt fogom tanulni. Vannak strecsingek, amiket komolyan vesznek (és újoncként nagyon fárasztóak). Azért kellenek, hogy az energia pontok a testen belül ne legyenek elzáródva. A testrészek helyett érzésekre van koncentrálva és egy idő után energiamozgásokat kezd el érezni az ember a kezei között, majd az egész testén. Kicsit X aktás / Fringe a többi, amit itt nem fejtenék ki, de érdekes az egész. Univerzális energiák, stb. szóval semmi elképzelt dolog, vagy fókuszálás. Inkább érzések és megtapasztalások folyamata.

   • Sas Viktória

    Aha! A nyújtások is a test ellazulását szolgálják. Ezek szerint a testérzeteken van a hangsúly. A fókuszolás nevű módosult tudatállapot is a testi érzetekből indul ki, de ott képeket hívunk rá. Tehát úgy fest, nálunk nincs is hasonló módszer, maximum az “ezotéria” világában. Ha egyszer hazatévedsz, megmutathatnád :)

    • Váraljay Gabriel

     Ha úgy gondolod, hogy kijönnél szeptemberig, akkor egy egész workshopot is tarthatunk neked. Ebben segítek. Ha meg hazatévedek, akkor segítek megtanulni. Úgyis mestert akarnak belőlem. :-)

     • Sas Viktória

      Kimenni nem tervezek – az nem az én utam. Engem személyesen az fog meg az oldaladban, ahogy leírod a célod megvalósulását, és ennek bizonyítékaként minden nap kapunk egy szeletet az ottlétedből. Ez nagy motivációt tud adni mindenkinek, aki olvassa. Kicsit olyan, mintha mi is veled utaznánk, eltávolodhatunk a hétköznapoktól, és közben a saját eddig meg nem valósított céljaink járnak a fejünkben. Oké, ha jössz, mutasd meg :)

 19. Fazekas Erika

  Szia!
  Nem kérdezek (kivételesen), hanem mesélek:-)
  Tegnap voltam a kislányommal Budapesten KKK-ban korean traditional dance workshopon. Na ebből lett aztán kézműves meg dobos workshop is, a maga kis káoszából kialakulva. Volt egy terv, ami természetesen menet közben többször átalakult, de sokkal jobb lett, mint az eredeti. Ezekhez a változásokhoz hozzá vagyok szokva, úgyhogy ettől még otthonossabban éreztem magam.
  A döbbenet: a 6 éves kislányomra úgy “rácuppantak” hogy ereszteni nem akarták. Mindenki fotózkodni akart vele, mindenki fotózta külön is, főleg a fiúk és dicsérgették milyen szép kislány. Miután Mirjam kezdett feloldódni az első sokkból (tátott szájjal bámulta a fiatalokat, ahogy beözönlöttek a központba a reptérről sietve) egyedül is mászkált mindenfelé és meglepődve láttam, hogy ahogy feltűnt valahol, rögtön fogták a kezét és bevonták, tanítgatták, vigyáztak rá.
  A másik, hogy láttam mennyire udvariasak és tisztelettudóak az idősebbek felé, na de amikor velem is így viselkedtek, majdnem elpirultam….komolyan kínosnak éreztem. Nagyon durva volt (de jó értelemben).
  Eszembe jutott egy gondolat, amit régóta hordozok magammal: Ha ott az igazi, kinek kell már az árnyék?

  • Váraljay Gabriel

   Az utolsó mondat az nem világos. Minek a KKK (árnyék) ha ott az igazi (Korea)? Így érted? :)

   • Fazekas Erika

    Nem egészen, de nem rossz! A filmek, videók és temérdek infó után felüdülés élőben látni, beszélgetni koreaiakkal :-) ezután már nem a napi zene, film adag hiányzik, hanem várom a lehetőséget az újabb személyes találkozásra.

    Kedden volt a Chung-Ang University előadása, ahol a nagykövet is jelen volt(apropó: valaki ismeri őt?).
    Nagyon dinamikus, színes, látványos előadás volt és persze a profizmus is érezhető volt.
    A tolmács lány épp végzős a zeneakadémián és kérdeztem a továbbiakról; gondoltam irány Szöul, de meglepetésemre azt mondta felvették egy svájci egyetemre, ahol folytatja a zenetanulást……
    Előadás után megleptük őket egy kis ajándékkal: sütöttünk nekik rétest, vargabélest, kalácsot, meg főztem lecsót. Nagyon örültek neki, tényleg meglepődtek :-)
    Valaki odaszaladt hozzám (öltöny, nyakkendő) nem mutatkozott be, csak beszélgetni kezdett velem, kérdezgetett, totál meg voltam lepődve. Nem tudom honnan tudták, hogy mi történik a kp. előtt (merthogy ott beszélgettem a fiatalokkal és magyaráztam melyik étel micsoda), mert benn a kp.-ban zajlott az állófogadás. Csak azt vettem észre, hogy engem keres ez a férfi és szalad le a lépcsőn hozzám.Nem láttam előtte a központban, sem a vendég csoportban, úgy sejtem ő itt él Mo.-on, törte a magyart rendesen, és hálálkodott a sütikért. Kaptunk ajándékba legyezőket mi is :-) (egy másik férfi hozta, aki szintén integetett nekem, hogy el ne menjünk, várjunk még míg odaér hozzám) teljesen el voltam kényeztetve. :-) Erre nem számítottam, a figyelem központjába kerültünk pillanatok alatt, természetesen fényképezők és kamerák közé. A gyerekeim is gyorsan megtalálták a közös hangot velük. Gergő fiam mindenkinek külön meghajolt és annyeonghaseyozott, Dániel a taekwondos fiúk szájába célba dobált cukorkával (meg ki tudja mivel még), Lacikám nagyon nehezen oldódik és elbújt a hátam mögé és az egyik táncos lány rögtön tudta mit kell csinálnia, Laci visongva nevetett (egy magyar ismeretlennek ezt órákba telhet, sőt napokba…) Mirjam pedig sikítva szalad a táncos lányokhoz és átölelte őket, közölte ők a barátnői. Olyan volt, mintha régen látott rokonok közé mentünk volna.

    Másik oldal. Sajnos ahhoz, hogy átadjam a sütiket a magyar oldalról nem sok segítséget kaptam. Ezen is meglepődtem és el is szomorodtam. Volt 1-2 kedves, de a többiek még csak azok sem, és a hatékonyság a nullánál megállt.
    Az előadás alatt többen felvették a mobiljukat és beszéltek is rajta (miközben a nagykövet és kísérői a fejünk felett ültek) szóval nekem volt kínos, pedig nem is én csináltam.
    Ez a része csalódás volt és rosszul is esett.

    Ennyi. Tudnék még mesélni, de ha egyszer elkezdem ki tudja abba hagyom-e?

    • Váraljay Gabriel

     Ilyen az élet, sok pozitív, de negatív is. A mobillal kapcsolatosan Koreában is vannak “gondok”. Beszélsz valakivel és közben simán előveszi a telefonját és elkezd rajta mókolni. Néha kellemetlen tud lenni. :) A lényeg, hogy jól éreztétek magatokat! Örülök.

     • Fazekas Erika

      A mobilt amíg velem beszéltek addig elutasították a bejövő hívásokat. Viszont a szemkontaktust nem mindig tartották és néha az volt az érzésem, hogy mennének vagy nem figyelnek. Milyen szokás van ezzel kapcsolatban?

      • Váraljay Gabriel

       Én folyamatosan azt érzem, hogy senkit sem érdekel, mit érzek, vagy gondolok és minden csak felületes. :) Mindenki más, ami a szemkontaktust illeti. Én például dadogok, tehát amíg beszélek én se néznék a szemedbe, de ez egy hülye megszokás részemről. :) Van aki ezt “nem egyenes jellem” stb.-nek értelmezi, de szerintem ez nem ilyen egyszerű.

       • Fazekas Erika

        Érdekes…volt aki végig tartotta, más nem, de mégis próbáltak velünk kapcsolódni. Az azért látszott, hogy érdekeljük őket, csak mikor beszélgetni kezdtünk volt fura. Na, hát ez a kulturák közti különbség….ettől szép és izgi (jó jó, néha idegesítő….)

 20. Enikő

  Szia!
  Levelem után kicsit késve, de itt vannak a kérdések: munka külföldieknek, fizetések és megélhetés., viszonyuk Észak-Koreához és magához a kettészakadáshoz.
  Illetve környezetvédelem, környezettudatosság mennyire van jelen a hétköznapokban vagy bizonyos szolgáltatásokban.
  Köszönöm előre is! :)

 21. Rebeka

  Szia.
  Azt olvastam, hogy Délkoreába ( lehet, hogy Északon is, azt nem tudom ) az egészséges férfiaknak kötelező bevonulni (ha jól tudom 2 évre ) és sok idol is volt már ott.
  Ez igaz?

 22. Petra

  Szia!
  Most, hogy ilyen meleg van, érdekelne, hogy az ottani strandok milyenek? Nagy-e a forgalom? Milyen árak vannak?
  Válaszodat előre is köszönöm! :)

  • Váraljay Gabriel

   Hát most nyitott nemrég a strand a Han partján (mármint medence, csak itt van a parkban, amiről pár napja írtam). A belépő 5000 won (1000 HUF). Elég szép az a rész, szóval nem tudok mást mondani: emberek napoznak meg pancsikálnak :-)
   Tengerpart Incheon-ban van legközelebb, oda még el akarunk menni. Ha sikerül írok róla, ha nem… nem. :)

 23. Petra

  Oké :D Köszönöm ^^

 24. Fazekas Erika

  Dél-Koreában mindenki politizál???
  Facebookon majdnem az összes ismerősöm folyamatosan politizál….fiatal lányok is. Lassan többet tudok az ottani helyzetről, mint az itthoniról…..

  • Váraljay Gabriel

   Hát erre nem tudok válaszolni. Szerintem mindenki belelát valamennyire. A piac ahova járunk az tele van politikai szórólapokkal és plakátokkal. Az árusok olyan fényvisszaverő mellényt, hordanak amin NO felirat van. Szerintem ez is politizálás. :)

 25. Petra

  Elég hülye kérdés lesz..xD

  Hol szeretsz/szerettél jobban élni?? Ott Koreában vagy itthon Magyarországon? :)

  • Váraljay Gabriel

   Nem hülye kérdés. Az élet nem tudom mit hoz, de most úgy érzem én már éltem eleget Európában, és most Ázsiát szeretem a maga hülyeségeivel (persze európai szemmel azok) együtt. Korea különös helyen van a listámon, de jó lenne még látni más országokat is itt. A válaszom tehát Korea. Én szeretem a változatosságot és gyilkolom a lelkem ha belekerülök a mindennapokba (ez itt is megtörténhet ám), tehát mozgásban kell lennem.

 26. Petra

  Olvastam valahol, hogy ott Koreában az anya hasában töltött 9 hónap plusz 1 évnek számít. Ez igaz?? És ha igen akkor a külföldieket is megöregítik egy évvel?? :)

  • Váraljay Gabriel

   Ez így van. Azért külföldieknek hozzáteszik, hogy “korean age”, szóval mikor én is mondom a koromat akkor hozzáteszem, vagy csak megmondom és kész (és így letagadok egy évet). :D

 27. Petra

  :D Köszönöm ^^

 28. csilla48

  Ha már kérdezősködés: nagyon érdekelne régiség piacon, üzletben antikvitás jártál -e?Nem a szuvenír soppokra gondolok hanem a hagyományos régiségesekre.Mi számit kint régiségnek ?Vannak hasonlók mint a mi Falk Miksa utcánk?Esetleg csak kinai ,japán tárgyakkal vannak tele?Köszönöm ez amolyan szakmai kérdés, és bár a múzeumok kínálatát internetten már megtudtam nézni a normál életben hozzáférhető is érdekel.

  • Váraljay Gabriel

   A kedvedért benéztem két ilyen boltba. Az egyikben kínai, japán, koreai vázák voltak főleg és hasonló tárgyak. A másik az inkább óra, régi ékszer antikvitás volt. Hogy ilyen piac, vagy utca van-e, nem tudom… sajnos járatlan vagyok a témában.

   • Csilla 48

    Köszönöm, ha nem nyűgözött le akkor nem lehet túl érdekes.

    • Váraljay Gabriel

     Figyelni fogom ígérem, ezt a témát is. A királyi palota környékén láttam még shopokat… hát nem tudom, a származásukat tekintve meg tudnám-e állapítani mi az eredeti, stb. :)

  • Váraljay Gabriel

   Na remélem ez kicsit segít :) http://varaljay.com/2012/09/regiseg-es-bolhapiac-szoul/

 29. 杏桃来春

  Szerintem a régiségekkel érdemes óvatosnak lenni :)
  Itt van egy olyan TV-műsor, amiben a régiségeiket szakértőkkel vizsgáltatják meg a jelentkezők, de általában csúnya bukta szokott lenni a vége :)
  Ezek az amatőr gyűjtők gyakran hatalmas összegekért vették a régiségeiket, internetes aukción vagy régiségkereskedésekben (nemcsak Japánban, de pl Kínában is), de sok esetben kiderül, hogy hamisítvány, illetve ha valódi is, kevesebbet ér, mint amennyiért beszerezte. Van, akinek a házassága is ráment erre…szóval vigyázni kell:)

 30. csilla48

  Emiatt kérdeztem, sajnos mindenhol hihetetlenül sok a hamisítvány a keleti tárgyak között.azért voltam kíváncsi tele van -e a város kis boltocskákkal ahol a régiségnek látszó tárgyakat árulják ,vagy komolyan veszik az eredetiséget és csak spéci helyek vannak.Bocs, bele sem gondoltam tényleg egy kis szakértelmet azért igényel ezek megítélése.Köszi, hogy azért infót szerzel.

 31. Tomka

  안녕하세요?
  Helló!
  Most bukkantam az oldalra, kint vagyok Szöulban…
  Kicsit elveszettnek érzem magam így 2 hét után..
  Jó lenne beszélgetni… esetleg egy találkozást összehozhatunk?
  Előre is köszönön a választ ^^

 32. Imreszan

  kérdésedre válasz :http://www.facebook.com/events/373974592668019/

 33. Kishi

  Én egy olyat szeretnék kérdezni , hogy nem tervezed /tervezted , hogy elmész megnézni a K-pop csapatok ügynökségeit??:D Gondolok itt az S.M. Entertainmentre és a Y.G-re :DDD Kíváncsi vagyok milyen lehet , kívülről képen már láttam őket , de azért mégis más , hogy ha valaki elmeléi milyen.^^

 34. Kishi

  bocsánat *elmeséli :D

 35. Fazekas Erika

  Megérkezett a beígért hőség? Láttam, hogy tavasz óta volt néhány igen nagy esőzés…itthon félmeztelen férfiak sétálgatnak (nemcsak az építőmunkások) ma pl. egy férfi fürdőnadrágban közlekedett (és nem a strand közelében jártam). Koreában, jól sejtem, hogy ez nem elfogadott?

  Annyi irigyelni való van az ázsiai nőkben, miért akar egy ázsiai férfi nyugati nőt? Van aki direkt így keres pár magának, vagy egyszerűen szerelembe esnek?

  • Váraljay Gabriel

   – Egy koreai (mondjuk irodai dolgozó) inkább hőgutát kap, de nem veszi le a megszokott alul fekete, felül fehér ruházatát. Itt ez egyenlő lenne a presztízs és pozíció elvesztésével. Nem egymástól várják el, hanem maguk teszik magasra a mércét ebben.

   – Mindenki arra vágyik ami távoli és nehezen elérhető. Az ázsiai nők gyönyörűek, de egyben ha idősebbek lesznek sajnos gyorsabban is öregszenek. Én sok fiatal lányban már most is látom az idős nénit, mert az arcuk vonalai előrevetíti a jövőjüket. Valaki írta már itt, hogy Európában a nők 50 után is lehetnek vonzóak. Ez itt sajnos nem így van. Itt is van aki speciálisan a külföldi nőket kedveli. Én olyat is ismerek, aki koreai nővel többet nem akar semmi kapcsolatot, csak külföldi barátnőre / feleségre vágyik. Mindenki szemében más a szép, nekünk az ázsiai nők, nekik a nyugatiak a szépek.

  • Sjudit84

   Megérkezett? Már itt van legalább 3 hete a hőség…Nincs fokban annyi mint otthon de itt máshogy érződik a meleg…a kevesebb fokban is már jobban szenvedünk.

   LOL bocs de az európai pasik nem akarnak mind brazil modell barátnőt? Mindenhol úgy van hogy az kellene ami éppen nincs. Egyébként meg itt is van ilyen meg olyan is. Sok pasi nem akarna külföldi nőt mert picsának, könnyűvérűnek, tisztátalannak tartja őket. De van akit megszivatott koreai nő és ezért sose randizna mégegyszer koreaival, azt hiszi a külföldi nő nem olyan (pedig alapvetően minden nő olyan). Sok pasi azt mondja hogy a koreai nők maguktól értetődőnek veszik hogy a pasijuk állandóan drága ajándékokat vegyen nekik és ezért inkább külföldi nőt akarnak aki nem ilyen. Pedig szerintem mindenhol van ilyen meg olyan is. Anno az ex-török barátom is arra panaszkodott hogy a török csajok nem állnak szóba azzal akinek nincs kocsija és ezért akart ő külföldi nőt. Ezt akkor is és most is baromságnak tartottam…csak tipikus pasi válasz arra ha döglenek egy csajért, annak meg nem kellenek.

   Sok irigyelnivaló van a koreai nőkben de sok irigyelnivaló van az európai nőkben is (pl. szőke haj, világosabb bőr, nagyobb mellek LOL, borotvált szőrzet (IGEN), magasabb termet, esetleg nyitottabb szexuális viselkedés…és még egy csomó minden ami egy férfinak fontos lehet)…

   • Sjudit84

    Meg még valami. Alapvetően az adott ország női mindig jobban ismerik a pasikat és könnyebben tudják emiatt irányítani őket. El tudom képzelni sok pasi azért akar külföldi nőt hogy ő legyen a főnök és a nő ne tudja irányítani.

    • Sjudit84

     Bár ez tudat alatti gondolkodás, szerintem a pasik észre se veszik hogy ez motiválja őket. És őszintén szólva ha belegondolok az én pasim se véletlen nem-koreai nőt akart…

 36. Fazekas Erika

  Judit, szeretem a hozzászólásaidat :-)
  Szerintem egyetlen férfi sem akarja, hogy egy nő (vagy bárki más) leuralja. Lehet, hogy úgy tűnik némelyeknél, hogy erre vágyik, de előbb-utóbb kiderül, hogy nem. Tapasztalatom szerint ez az egyik legnagyobb probléma a párkapcsolatokban. Egy ördögi kör, ahol igazából nincs is hibás, mert ha a férfi nem akarja/tudja felvállalni a felelősséget és a vezetést, akkor nyilván a nő fogja betölteni a szerepet, amiből nem fog jó kisülni.
  Az anyagiasság szerintem általánosan jellemző, nálunk is egyre több nő arra megy, hogy mit profitálhat egy férfiból.
  Tény, hogy mások vagyunk és talán vonzóak is a kelet szemében, na de mitől vonzó egy szőrtelenített láb (vagy bármi)? Amennyire én látom (TV-n és neten keresztül egy kiló vakolattal, minden frizura bebetonozva, a legelőnyösebb oldalról) az ázsiaiaknak jóval gyengébb a szőrzetük, mint nekünk. A férjemmel nézegettük a pasikat és azon filóztunk, hogy tényleg ennyire nincs szőrük vagy borotválják (mellkas, láb…) aztán az egyik K-pop fiúbandát nézve végre láttam némi hónaljszőrzetet! Hülyén hangzik, de üdítő látvány volt (tudom, ízlések éés pofonok….)

  Szerintetek, mi az oka annak, hogy azok a magyarok, akik együtt dolgoznak koreaiakkal, sokkal hidegebbek és távolságtartóak, mint az üzleti partnereik? Döbbenet, hogy állítólag a magyar vendégszerető és ridegebb bánásmódban részesülök, mint a protokollra épülő társadalomból érkező koreaiaktól……talán a szolgálatkészség és az ügyfél megtartása van a fókuszban. Ettől lehetnek olyan sikeresek az üzletben.

 37. Péter

  Szia! A kérdésem nem igazán vág a témába. Én valahol elvesztettem a fonalat. Anno ha jól emlékszem marketing illetve social marketing kapcsán leltem rád, s kezdtelek el követni majd jött az sm.mag magazin, s egyszer csak “nagy csend”. Hirtelen meg újra felbukkantál számomra, de már Koreában. :) Mi történt, hol vesztettem el a fonalat? :)

  • Váraljay Gabriel

   Hát ez vagyok én: a változások embere. És ezt most ne érezd nagyképűségnek. Engem megöl az ha nem változatos valami. A social media érdekes volt, mert szinte első voltam az országban, aki komolyan vette. Szembejött a sok tanácsadó, hogy baromság, most meg azok is oktatják. :) A magazin elindítása is új dolog volt. Az első kkv volt, akinek iPad magazinja volt Magyarországon. A piac nem ért még meg rá, voltak adósaink akik nem fizettek, bezártuk a boltot. Felszámoltam mindent és kijöttem Ázsiába. Ez volt a régi vágyam és vicces, de nem a vállalkozás valósította meg, hanem egyszerűen a bátorság, hogy mertem lépni. stb. Itt tartok most és nem tudom mi lesz a következő váltás. :)

   • Péter

    Értem. :) Alapjába véve magamat is hasonlónak ismerem, aki szereti a változatosságot. :) Remélem egyszer majd nekem is adatik lehetőség egyet kiruccanni, világot látni.

 38. Kiara69

  Kedves Gabriel!

  Azt szeretném megkérdezni, esetleg fogsz K-pop-os dolgokat árulni?

  • Váraljay Gabriel

   Nem probléma, de készletet nem szeretnék felhalmozni ebből. Konkrét kérést viszont még idáig mindenkinél kiszolgáltam. :) Ha küldesz egy e-mailt, hogy mit szeretnél, akkor megnézzük. info(kukac)varaljay.com

 39. Kiara69

  Írtam e-mailt ^o^

 40. Kittus95

  Szia!!!:)
  Azt szeretném megkérdezni,hogy amióta kint élsz találkoztál-e már valami hírességgel??:P

  • Váraljay Gabriel

   Csak a 2NE1 tagjait, PSY-t és Kim Tae Woo-t láttam. Ők a színpadról integettek nekem. :)))))

 41. Pít

  Üdv
  Tudnál e segíteni egy olyan email cím kiderítésében amin tudok írni az snsd egyik tagjának és esetleg választ is kapok rá?
  Válaszod előre is köszönöm.
  Üdv.
  Pít

  • Váraljay Gabriel

   Nehéz téma, mert az SNSD az amely nem kommunikál közösségi médiában és eléggé zárkózott ezen a téren is. E-mail címen át szerintem nem lehet elérni a csajokat.

 42. Egervári Júlia

  Szia! nagyon megtetszett a blogod, és mivel nem soká utazom Koreába, gondoltam megkérdem hallottál -e a koreai Nature Art Biennale-ról?
  ha jól értelmeztem még Koreában leszel egy darabig, hátha érdekelhet mint ottani jellegzetesség, nem nagyon van máshol ilyen jellegű dolog.
  meg egy kis segítségként szolgálhatnál némi infóval, milyen az időjárás arrafelé szeptemberben? :)

 43. BadGirl

  Hello! ^^ Lehet hülyeséget kérdezek, de erre nagyon kíváncsi vagyok… :D
  Dél-Koreában kapható kéken fogó toll? :D Mert feltűnt a koreai sorozatokban, hogy mindig csak feketével írtak levelet, jegyzetet stb… :P

 44. Borii

  Engem egy teljesen hétköznapi téma érdekelne. A sorozatokban jó kis romantikus jeleneteket tudnak összehozni a két szerelmes főhős között, ahogy együtt tapossák a nagy lavórokban a mosnivaló ruhát. Te láttál már ilyent mióta Koreában vagy? Gondolom, ti ott mosógéppel mostok. Vannak esetleg amerikai típusú mosodák?Amit az amcsi filmekben látni, olyan pénzbedobós helyek. A lakásban, ahol éltek, ott is olyan a fürdőszoba, hogy egy kicsit lejjebb van a padlószint, mint a lakás többi részén?
  És még valami: Láttál már tanuló vezetős autót? Hogyan tanulnak ott vezetni, mi a szisztéma? Megkérdeznéd a koreai ismerőseidet? Érdekelnek az ilyen hétköznapi dolgok. Köszi:-)

  • Váraljay Gabriel

   Én a technológia fővárosában lakom és lavórban taposni ruhát sosem láttam. A házvezetőnő a törölközőket mossa néha lavórban, amit nem értek. :-) Egyébként mindenki mosógéppel mos, sorozatok ide vagy oda. Persze a vidék a főváros mögött nagyon le van maradva (el se hinnék sokan), szóval lehet ott van aki még gépesítés nélkül mos.

   Pénzbedobós mosodák vannak. Az egyik most nyílt amerre naponta járunk. Mi egy apartmanban élünk, ahol tényleg kicsivel lejjebb van a fürdőszoba padlója. Undorító, mert itt van egy papucs amibe be kell bújni, ugyanis elég gyakran áll a víz a fürdőszobában. Van kád és nem értem mitől vizes a padló. Van aki kádon kívül tusol? Vagy így mosnak fel? Ezt sosem fogom megérteni, mert undorító, nyáron meg még rátesz a páratartalomra is…

   A vezetős kérdést (ha nem felejtem el) akkor megtudom. :)

   • Borii

    Köszi a gyors választ. A külön fürdőszobai papucsról Japánról szóló műsorban hallottam először. Nem gondoltam, hogy Koreában is szokás. Ebből is látszik, eltérő kultúra, más szokások a tisztálkodás területén is. Tanultunk megint valami újat.

    • Váraljay Gabriel

     Erről írni akartam, de megint lettek volna akik fikázásként értelmezik, ezért elvetettem. :)

 45. Pohorai Attila

  Szia Gabriel,
  Ma kerestem ra a “szouli magyarok” kulcsszora, igy bukkantam a blogodra. Nagyon tetszik, igyekszem a korabbi postokat is elolvasni.
  Szoval, a szitu: par napja koltoztem Szoulba es erdekelne, hogy letezik-e valamilyen magyar csoportosulas, kozosseg, akarmi itt helyben? Szoktatok-e rendszeresen talalkozni, ilyesmik.
  Elore is koszi,
  Udv,
  Poha

  • Váraljay Gabriel

   Szia! Na egyre többen vagyunk. Hát nincs rendszeres tali, de állítólag a nagykövetség szervez valami fogadásokat. Ettől függetlenül összefuthatunk majd, akár megszervezett formában is. :)

 46. Hajdu Ágnes

  Szia! oktober végén megyek Szöulba egy Kongresszusra, lesz egy napom szabad….mi az amit érdemes megnézni, csinálni?
  Segíts kérlek 1 nap a világ:))))
  Köszi

  • Váraljay Gabriel

   Én mindenképp a Gwanghwamun teret ajánlanám, aminek egyik végében a királyi palota van, másik végében pedig a város patakja. Középen pedig a Sejong szobor / “The Story of King Sejong” kiállítás http://varaljay.com/2012/07/gwanghwamun-ter-szoul/ Ezek egyben elég fárasztóak, szóval körülbelül ez egy nap. :)

   • Hajdu Ágnes

    Nagyon jók a beírásaid, tulajdonképpen abból készülök az útra:)))
    A szállásunk meg van, inkább ismerkednék az utcákkal, érdekességekkel,
    a kongresszusról is kilógnék kicsit:))) A Kimroo muzeumban lesz esetleg
    onnan valami könnyen megközelíthető érdekességet tudnál ajánlani?
    Nagyon köszönöm a kedvességed:)
    Üdv Hajdu Ágnes

 47. Hajdu Ágnes

  Lehet e valamiféle térképet, utikönyvet szerezni, itthon sehol sem találok….
  Milyen a közbiztonság? Lehet egyedül kószálni a városban, milyen a metró közlekedés?
  Mennyire drága hely???
  Bocs hogy ennyit kérdezek, de végre találtam valakit aki kint él:)))
  köszi

  • Váraljay Gabriel

   Útikönyvet a repülőtéren és turisztikai pontokon lehet kapni. Az ideinek kék a borítója és ingyen elérhető Szöulban.
   A közbiztonság kiváló. Szöulban éjszaka is lehet kószálni, az embert nem támadják meg. Béke és nyugalom van. :)
   A metró az egyik legjobb része a városnak. Könnyen lehet tájékozódni a térképek alapján (de érdemes letölteni érkezés előtt egy metrótérképet az okostelefonra is). Az utolsó metró fél 12 körül indul. Erre figyelni kell. Érdemes T-Money kártyát venni, amivel a tömegközlekedési eszközökön és sok taxiban is lehet fizetni. Ezt a kártyát állomásokon lehet tölteni (csak készpénzzel!), vagy sarki boltokban (CU, GS25, 7-Eleven, stb.). Erről írtam már, érdemes rákeresni a T-Money szóra a keresőben.
   A drágaság relatív. Ha az ember lakást akar bérelni / venni az nagyon drága, de ha enni akar, akkor az olcsó. Attól függ mi a kérdés. :-)

 48. Mánc Csilla

  안녕하세요!
  Nagyon tetszik ez a blogg, es meg tobb remenyt add hogy en is kint elhetek majd egyszer koreaban…persze addig meg sok van:))Es boldog vagyok hogy nem en vagyok az egyeduli magyar aki szereti Koreat vagy eppen meglatogatna vagy eppen ott el. Azt szeretnem kerdezni hogy nehez munkat talalni? Probalok olyan egyetemet talalni ahol lehetosegem lesz kimenni Koreaba. Vagy ha nem is sikerul a nyelvet megtudom tanulni magamtol is.
  Elore is koszonom a valaszt

  • Váraljay Gabriel

   Elsőre szerintem azt válaszolnám, hogy nehéz. Itt az angol ajkúak könnyen találnak tanár állást, de esély nincs más nyelvűként elhelyezkedni, ha csak nem ösztöndíjasként. Később lehet, hogy az ember átlátja a szituációt és egyszerűbb, csak kérdés, hogy mivel tudunk mi többet mint az itt végző több ezer egyetemista, aki előtt nincs nyelvi barrikád a munkaerő piacon?

 49. Sándor Feencné

  Szia, ismeretlenül is. Korábban már futólag találkoztam a honlapoddal, de amint látod, feliratkoztam rá. Nagyszerűen láttatsz és épp erre vagyok kíváncsi, – az ottani hétköznapokra és benne az emberekre. A “mérgezés” nálam is a történelmi jellegű, kosztümös filmekkel kezdődött (azóta is tart) és egyelőre úgy érzem magam, mintha valami idegen bolygóra léptem volna, ahol még nagyon bizonytalanul járok. A kíváncsiságom nőttön-nő – keresem a kérdéseimre a választ – történelmet, irodalmat, művészetet, benne a gondolkodásmódot. A közöst, a különöst. Persze ez így ostobaságnak tűnik :-) Ahogy megfogalmaztad Te is : “vonzizé” – azaz vonz valami arrafelé…még nem tudom meddig és mire vállalkozom. Böngészem addig is az írásaidat – azt hiszem, a segítségeddel helyére kerül néhány dolog és talán akkor, majd azután lesz kérdeznivalóm. Vigyázz Magadra/Magatokra és minden jót! Andi

 50. Cheol Yong Évús

  Annyeong!Azt szeretném mondani,h beszéltem az egyik romániai ismerősömmel,és ő azt mondta,h a kínaiaknak a rizstől van “húzott” szemük,én ennek utána néztem,h tudjam cáfolni és ezt találtam:az ázsiai embereknek szemredőjük van,ami “mandulavágásúvá” teszi a szemrést.
  Emellett mondta,h a rizsnek rossz hatásai vannak,erre nem találtam magyarázatot,tudnál nekem válaszolni!?Jah,és ez nem ide való,de jelentkeztem önkéntes munkára a városba:))

  • Váraljay Gabriel

   Ekkora marhaságot régen hallottam. Nekem biztos a krumplitól van nagy szemem. :D

   • NyesteBrigitta

    Az nem lehet, mert nekem meg “kínai” szemem van )Istenem, de sok beszólást kaptam/kapok miatta!), pedig sok krumplit eszem! :-) :-) :-)

 51. 杏桃来春

  Bizonyára az eszkimóknak is a mértéktelen rizsfogyasztástól van mongolredőjük :)))

 52. Besenyi Arpad

  Nagyon kiraly ez az oldal nekem nagyon tetszik!
  Nem tudom hogy kerultem ide de mar 2oraja bongeszem,es egy csomo erdekes dolgot tudtam meg! :D

 53. Cheol Yong Évús

  Köszi,akkor ezt mondom meg neki=P

 54. Cheol Yong Évús

  Amúgy,ha ösztöndíjra pályázok,akkor mind a 4évben jónak kell lenni,vagy elég csak a 4-ben jónak lenni??Bocsánat,h kérdezem,de anyuék nem válaszolnak.

  • Váraljay Gabriel

   Bocs, de erre nem tudok válaszolni. Szerintem az összeredmény átlagát veszik, vagy az érettségit, szóval jónak kell lenni és nem taktikázni ilyen hülyeségekkel. :D Szerintem :)

 55. Forgószél

  @Évús, többféle ösztöndíj létezik. Mindegyiknek más-más a feltétele. Előbb nézd meg, hogy milyen lehetőségeid vannak, majd nézd meg, hogy az adott ösztöndíjaknak elnyeréséhez mit kell teljesítened. Ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a dolognak. Ha jól láttam, a Koreai Kultúrális Központ is tájékozat már a különböző egyetemi és állami ösztöndíjakról.

 56. Kaina

  Szia!

  Nagyon irigyellek és gratulálok, hogy valóra váltottad az álmodat. Én is nagyon ki szeretnék menni Dél-Koreába, de nem tudom, hogy fogjak hozzá a dologhoz. Szeretnék segíteni, önkéntes munkát végezni, akárcsak te, de nem tudom mit kellene tennem, hogy valamerre elinduljak. Tudnál ebben segíteni?

  • Váraljay Gabriel

   Keresni kell egy önkéntes szervezetet és lelevelezni velük (szerintem párhuzamosan többel) a részleteket. Valamelyik cikknél van is egy lista ilyen szervezetekről.

 57. Park Yume

  Nem kérdés lenne, csupán szeretném tudatni~
  Nagyon megörültem mikor (nem olyan rég) rátaláltam a blogodra. Ugyan még csak most fogok érettségizni de nagy életcélom hogy Seoulba utazzak és ott dolgozzak amint lehet. Ezért nagy élvezettel olvasom az élményeidet mert kielégiti a kíváncsiságom az ottani élettel kapcsolatban ^^ ha mondhatom ezt, mióta a blogodat olvasom csak még türelmetlenebbül várom hogy ott lehessek és láthassam azokat, amiket te mutatsz meg nekünk így : )

 58. Kerekes Júlia

  Szia Gabriel!
  Két hete jöttem Seoul-ba.
  Vann itt valami Koreai Magyar közösség, vagy ilyesmi? Vagy akármi. Annyira új vagyok itt, iazából bármi érdekel. Minimum karácsonyig maradok, ha találok jó munkát, akkor tovább is.
  J.

 59. Kata

  Szia!
  Itthon kb. nulla az esélye annak, hogy koreai-magyar szótárhoz jusson az ember, a Koreai Kulturális Központ szerint koreai oldalakon lehetne online rendelni, de ahhoz koreai személyigazolvány kell, szóval esélytelen..
  Esetleg van valami ötleted vagy tudsz ebben segíteni?
  Köszi

  • Váraljay Gabriel

   Te már sokadik vagy. Az egyik kritikus pont a postázás, amely belekerülhet annyiba amennyibe a szótár. Ha ez nem gond, szívesen segítek.

   • Kata

    Gondolom..sajnálom,hogy én is ezzel nyaggatlak.Köszönöm, az nagyszerű lenne (már majdnem írtam a Télapónak és a Jézuskának is,de ezek szerint Te vagy a legjobb a lehetetlen kívánságok valóra váltásában :D)
    Tudtam,hogy nem lesz olcsó mulatság, de mindenképpen szeretnék. Mégis, kb. mivel számoljak? Szeretnék egy magyar-koreait és egy koreai-magyart is..ha már lúd… :D

 60. Jázmin

  Szia!
  Mik a jó önkéntes munkák?
  (Csak úgy kíváncsiságból: Találkoztál már, vagy esetleg láttál már közelről egy ismert koreai zenészt/színészt/együttest?)
  Lehet egy másik nevem az eredeti mellett? ( hogy a koreaiak ne küszködjenek a kimondásával)

  • Váraljay Gabriel

   Önkéntes munka sok féle lehet. Ezek általában civil szervezetek (NGO). Árvaházban segédkezés, adománygyűjtés afrikai faluknak, társadalmi problémák felhívására tett erőfeszítésekben való részvétel, öregotthon, farmon segítés. Sok féle van, szervezet függő ez is.

   A BEAST tagjaival fürödtünk egy medencében és voltunk 2NE1 koncerten. PSY-t csak kivetítőn láttam.

   Lehet másik neved. Vagy választasz magadnak, vagy megkérsz egy koreait, hogy adjon nevet neked. :)

 61. Jázmin

  Csak diplomával lehet kimenni?

  • Váraljay Gabriel

   Ez nem ilyen egyértelmű. Inkább azt mondanám, hogy olyan szakmával, amit akarnak itt és mondjuk hiány van.

 62. Eve

  Kedves Gabriel!

  Most találtam rá a blogodra és nagyon tetszik, gratulálok hozzá! :) Nekem is lenne egy kérdésem. Mivel a doramák világa miatt jutottam közelebb Koreához, ezért egy színésszel kapcsolatban érdekelne valami. Úgy sejtem Ő nagyon népszerű Koreában. A neve Jang Keun Suk. Néztem több interjút is vele (sajnos nyelvismeret hiányában) és olyan “normálisnak” tűnt. Milyen az Ő megítélése a hazájában? Azért is gondolom másnak, ami miatt Magyarországon forgatta első filmjét. A filmet már megszereztem csak feliratom nincs még hozzá. Sajnos nem értettem a vele készült interjút, így azt sem tudom miért pont Budapestet választotta?, de nagyon érdekelne! http://www.youtube.com/watch?v=bxmE8v_ehkI
  Mivel én is budapesti vagyok olyan jó és meglepő volt ezt látni. Válaszodat előre is köszönöm! Üdv! Eve

  • Váraljay Gabriel

   Ez a srác nagyon híres. A csapból is ő folyik, mert kozmetikai termékeket és kávét is reklámoz, szóval ott van a képe mindenhol. Az interjú lefordításában nem tudok segíteni, de a Facebookon a Doramafan csoportban biztos lesz valaki akinek lesz türelme lefordítani.

 63. Eve

  Köszönöm szépen! Akkor majd próbálkozom facebookon. :)

 64. Melinda

  Szia!K-pop-ot oktatnék és jelentkezőket keresek.Megtennéd,hogy kiteszed az oldalra?Ha igen kérlek írj emailt melinkad@freemail.hu és leírom a részleteket.
  Köszi

  • Váraljay Gabriel

   Szerintem a 2NE1 Facebook fanpage elég volt, itt nem szeretném megosztani. :)

 65. Hajdu Ágnes

  Itt vagyok Szöulban :) Örült nagy, sok szépet láttam már, még két napot leszek…..
  Fantasztikus, a metrót már az első nap tudtam használni:) Nagyon kedvesek, a recepciós képes volt , feljönni az alagsorbol, hogy megmutassa hol találom az épületet, egy bácsi elkisért a metróba, mondtam, köszönöm, már megtalálom, de el akart kisérni:))))
  Szoval csupa jó tapasztalatom van!
  köszi a tanácsokat!
  Jobbulást Neked

 66. Banyalinda

  Szia!
  Ngyon szeretem a tudósításaidat. Nemsokára hazajöttök?
  Kérdésem: Megtanultál GO-STOP-zni?
  Hát lehet, hogy hülye kérdés, de ilyen vagyok…

  • Váraljay Gabriel

   Értem a kérdést. Nem tanultam meg. :) Nemsokára hazamegyünk, de van témám elég, tehát a blog nem fog megállni (sőt több időm és nyugalmam lesz mélyebben belemenni témákba).

 67. dori

  Szia :)
  Azt szeretném kérdezni, hogy Koreába nem lehet-e úgy kimenni dolgozni, mint Angliába, hogy vannak ilyen diákoknak munkák(gyerekre vigyázni, étteremben mosogatni, eladó..stb) szállást kapnak, meg zsebpénzt, meg kaját és akkor dolgoznak valamit egy nyáron? Persze legszívesebben ösztöndíjjal mennék ki, csak még most fogok érettségizni és nem értek a főiskolai/ egyetemi dolgokhoz, nem tudom hogy vannak ezek az ösztöndíj dolgok. Amúgy meg tegnap találtam rá a blogodra és már elég sok bejegyzést elolvastam, nagyon jókat írsz:) Előre is köszönöm a válaszodat.
  Üdv: dori

  • Váraljay Gabriel

   Egyrészt Korea nem az EU tagja, másrészt mindenhez munkavállalási engedély kell. Az idegenekre kicsit másképp néznek és én még baby sitter munkáról nem hallottam itt. Nyelvtudás nélkül szerintem nem lehet labdába rúgni és akkor még mindig ott van az a tény, hogy tízezrek végeznek évente az egyetemeken, akik szintén munkát keresnek. Épp minap írta az egyik lány, hogy a pályakezdők fél-2 évet is várnak, mire sikerül normális munkahelyet kapniuk.

 68. Barbi

  Szia. :)
  Olvasgattam a blogod és nagyon tetszik.
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy fel lehet veled venni valahogy a kapcsolatot? (lehet furin hangzik, de nagyon örülnék, ha adnál egy e-mail címet, mert nem találtam sehol)
  Nagyon tetszik Dél-Korea (a kultúra, meg szinte minden) és szeretnék majd odaköltözni, vagy legalább pár hónapra ellátogatni oda. Kérdezgettem 1-2 embert, de mindig azt kaptam meg, hogy úgysem jön össze, megh álomvilágban élek. (Persze mindenki a koromból indul ki (16 éves vagyok), h csak a kpop meg a koreai drámák miatt álmodozok, stb stb. Persze azt senki nem veszi figyelembe, h nem hallgatok kpop-ot és eddig össz-visz 1 koreai drámát láttam.) No meg jön az “úgy sem ismersz ott senkit, totál egyedül leszel és milyen rossz lesz neked” meg az “ott nagyon sokat dolgoznak és a háború is akármikor kitörhet” duma. :/

  Nem értem miért ne sikerülhetne? Ezért tanulok… Az angolt is elkezdtem tanulni, magántanárhoz is járok.Szeretnék 1 nyelvvizsgát és majd a koreai nyelvet is szeretném tanulgatni. Elég komolynak “érzem magam” és elég sokan megerősítik ezt (egyesek szerint túlságosan is komoly vagyok koromhoz képest. Persze nem tudom h ez jó vagy sem.). Próbálom tervezgetni az életem, mert ha nincs terv, nincs mit megvalósítani. :)

  Szerinted is lehetetlen lenne h megvalósítsam ezt az álmom? Tényleg fölösleges törnöm magam? :/

  • Váraljay Gabriel

   Kedves Barbi! Ez a világ olyan, hogy az emberek (főleg akik legjobban szeretnek) azok szeretik ellopni az emberek álmait. Szerintem mindent el lehet érni. Nem tudom az a cím valós-e, amit megadtál, de az info(kukac)varaljay.com -on elérsz.

 69. Jázmin

  Mi a véleményed az Ulzzangosokról? és mért van az h műtetik magukat és nem vállalják fel? mert mindig azt mondják h természetesek akkor mért nem vallják be?
  :D sokat kérdezem :3 >w:D

  • Váraljay Gabriel

   Mi a véleményem? Tökéletes ember nem létezik, de Koreában erre is rácáfoltak. Persze műtéttel. Én jelen voltam már egy modell fotózáson is, ahol a csajszin hibátlan volt minden. A nevetése viszont elárulta, mert nem természetesen torzult az arcán a bőr. Amikor azt mondtam egy másik koreai csajnak, hogy szép, akkor kifakadt, hogy “de hát plasztikai műtét volt az arcán, nem látod? Á ti férfiak nem látjátok, mi nők meg kiszúrjuk”. Nos én tényleg nem vettem észre, csak később a nevetésnél. Amúgy szép csaj volt. :)
   Hogy miért tagadják nem tudom, de gondolom azért, mert a társadalom nagy része nem fogadja el ezt a fajta korrekciót. Van is egy paródia klip erről a Brown Eyed Girlstől: http://www.youtube.com/watch?v=264nb9wX0Qo

 70. Fanni

  Szervusz Gabriel!
  Nagyon csodás a blogod, imádom olvasni! Az animációs filmes posztodban írtad, hogy végiglátogattátok a képzőművészeti egyetemeket. Elképzelhető, hogy lesz még erről egy bővebb beszámoló is?
  Csak így tovább! Fighting!

  • Váraljay Gabriel

   Amit tudtam leírtam. A lényeg nem is ezen a látogatáson volt, hanem az animációs filmen amit megosztottam. A Hongdae egyetemi negyedben vannak ezek a sulik, amiket megfelelő pénzösszeg fejében végig lehet járni. Az egyik képen a tanfolyam részletes tematikája van, amire egyenként be lehet fizetni. Komoly képzésnek tűnik elsőre.

 71. Zsolt

  Szia! Olyan kérdésem lenne,feléd, hogy ott Koreában ahol élsz 010-val kezdődnek a telefonszámok? Illetve hol tudlak elérni ahol beszélni tudnánk?

  • Váraljay Gabriel

   010 az egyik mobilszolgáltató előhívószáma. Én már nem vagyok Koreában, novemberben hazajöttünk, de ezt leírtam a blogban is. e-mailben, Facebookon el tudsz érni.

  • Kerekes Júlia

   +82-vel kezdődik a telefonszám, és az összes mobilszám (hacsaknem ősrégi) O1O-val folytatódik.

 72. Zsolt

  Az az igazság, hogy regisztrálni szeretnék egy Koreában elérhető online játékra, amelynek a neve Cabal 2. Viszont a regisztrációhoz csak és kizárólag koreai telefonszámot lehet felhasználni, azok közül is csak olyat amely 010-val kezdődik. Erre a telefonszámra jön az aktiváló SMS amelyet az oldalon kell beírni. Ezzel kapcsolatban tudnál nekem segíteni légyszives?

  • Váraljay Gabriel

   Az én kinti ismerősi köröm technikailag annyira nem hozzáértő, hogy a kéréstől is megijednének és “nem” választ kapnék. Ismerem őket ennyire. Kisebb kérésekkel is zsákutcába jutottam már. Sajnos ebben nem tudok segíteni. :-/

 73. AnyoungSzilvia

  Sziasztok!
  Már én is olvasgatom egy ideje a blogodat, nagyszerű :) Nagyon sok hasznos infót lehet megtudni.
  Viszont most egy kérésem lenne azokhoz, akik már kint élnek/dolgoznak/tanulnak Koreában! Kérem őket, hogy amennyiben lehetséges, vegyék fel velem a kapcsolatot, sok fontos kérdésem lenne illetve segítségre lenne szükségem.
  Köszönöm! E-mail címem: anyoungszilvia@gmail.com

 74. Red13

  Szia!
  Kora nyáron május-június környékén szeretnék kimenni Dél-Koreába. Igazából fogalmam sincs hogyan kezdjek neki, azt sem tudom mennyi időre. Egy hónapig szeretnék, de ha megtudnám oldani azt, hogy olcsón kijönnék, akkor kihasználnám a három hónapot. Sőt, még Japánnal is szemezgetnék utána. A hangsúly az olcsóságon van. Egyáltalán nem “üdülni”, város nézni mennék ki, inkább ilyen lelki vándorút, megtapasztalni milyen egy másik kultúra, már ha annyira rajongok értük, és több száz filmjüket láttam. Szóval a szállás nekem megtenné valami fapados megoldás, nyilván nem kemping sátor kombó a világ másik oldalán, bár egy misét megérne, lehet még a hírekbe is bekerülnék. :D

  Szóval néhány tipp jól jönne, vagy ha nem is tudsz segíteni, hasonló külföldi blogok, ahonnan tudnék még ötletet meríteni. Tudom már március van, lehet késői a tervezgetés, de most pont egy olyan élethelyzetben vagyok, ami megengedné ezt, és nem hogy jövőre, de évekkel később sem lenne rá lehetőségem.

  • Váraljay Gabriel

   Én a helyedben csatlakoznék a couchsurfing.orgközösséghez. Feliratkoznék a koreai / szöuli csoportokhoz és gyűjteném az infót, na és a fogadó barátokat. Előtte persze nem árt már véleményeket is gyűjteni magadról, mármint amit mások írnak rólad. Kicsit hosszabb művelet, de megéri. Amilyen más tippjeim voltak, azokat leírtam a blogban.

 75. Kerekes Júlia

  Ez az oldal nagy segíség lehet:
  http://seoul.craigslist.co.kr/

 76. Király Adrienne

  Kedves Gabriel!
  A kóreai történelmi filmek kapcsán kezdtem érdeklődni e távoli ország iránt és lelkesedésem töretlen.Jelenleg nagy kedvencem Im Tae Kyung tenor crossover énekes.Sokat hallgatom a számait.Nagyon tetszenek az előadások, minden részlete, pl.zenekar,színpadkép,közönség,technikai dolgok..
  Kérdésem:mennyire mindennapos esemény az átlag emberek életében a színház illetve koncert látogatása? Rendkívüli a befogadó képességük úgy látom! Milyen drágák a jegyek???
  Bárki megfizetheti??Lehet e találkozni ezekkel a művészekkel vagy más világba élnek?Látom ott is rendkívüli a rajongó tábor.
  Köszi a választ ha lesz rám pici idő.Üdv.:Adrienne

  • Váraljay Gabriel

   Kedves Adrienne!
   Ahogy Magyarországon úgy Koreában is ez az egyéntől függ. Kulturális igény szerintem jelen van és elég sok a szabadtéri program is.
   Mi egy k-pop koncerten (2NE1) voltunk, ahol volt még 60+ éves nagymama is, aki ugyanúgy csápolt a nézőtéren, mint mi.
   A jegyárak több mindentől függenek. Ez a koncert fejenként kb. 19 ezer forintba került nekünk. Szerintem elérhető ár kinn is, persze ez is relatív, mert van aki ott is munkanélküli, vagy nélkülözik.
   A művészek elég nehezen elérhetők, mert őket lerohanják. Vagy nem sminkelik ki magukat, vagy elbújnak inkább. :)

 77. Timpa

  Szia!
  Nemrég kezdtem el olvasgatni a blogodat, sok más oldal mellett, lehet, hogy túl sok kérdés lesz a végén…:D(meg ahogy érzem a szöveg is hosszú lesz). Nagyon sok embernek beszéltem már arról, hogy szeretnék ki költözne(lehetőleg minél hamarabb), vagy kint élni egy-két évig távol-keleten, de leginkább Koreában. De szinte minden ember negatívan áll hozzá, meg majd kinövöm. Nos ez a kinövés, még két év után sem történt meg. Természetesen sokan azt is megjegyzik, hogy nem ismerem a negatív oldalait, és álomvilágban élek. Naná, hiszen tapasztalat nélkül nem lehet róla teljes képem, de mégis a lehető legtöbbet utána néztem, így nagyjából tudom, körübelül mire számíthatnék(de ez úgyis változna/tisztulna). De hát nem megérné? Az ember tanulhat egy másik kultúrából, többet ismer meg a világból, megtanul alkalmazkodni, tisztelni másokat. Miért nem állnak hozzá pozitívan? Miért mondjak azt hogy nem lehetséges? Igenis képes lennék rá! Meg van hozzá az eszem(magabiztosság azért kell :D), képes vagyok hozni az átlagot(még diák vagyok), és van nyelvérzékem, már tanulgatom is a koreait, de nyárra tervezem, úgy rendesen. Azt mondják, hogy nem bírnám egyedül, hogyan találnék meg mindent egyedül, hogyan jutnék el xy-ba? számlák, utazás, hivatalos ügyek stb? Szerintük célszerűbb lenne kimenni egy másik egyetemről kimenni oda valamilyen ösztöndíjjal, ami meg van szervezve. Te mit gondolsz erről a témáról?
  (Így visszaolvasva, nagyon hosszú. Igazán sajnálom T_T)

  • Váraljay Gabriel

   Kedves Timpa. Mielőtt válaszolok, írd le kérlek hány éves is vagy?

 78. Timpa

  15, most kezdtem a gimit :)

  • Váraljay Gabriel

   Magyarországon, sőt általában a világon az emberek nagy része nem fogja megérteni miért fontos valakinek a koreai kultúra. Dél-Koreáról még sokaknak mindig a gagyi Daewoo jut eszébe, sőt azt sem tudják melyik Korea a nyugatias melyik a diktatúra. Számukra mindenki kínai, és ezt sem tudják, hogy ez mondjuk egy koreainak sértés. Ettől függetlenül neked kell tudnod, hogy az számít amit mások mondanak, vagy járod a magad úrját.
   Gondolom benned is kialakult egy kép, amit a zene és a filmek formáltak. Ezek eléggé eltérnek a koreai élettől épp ezért a koreaiak nagy része nem is örül ha a k-pop-al vagy más hallyu elem iránti rajongásról kezdesz beszélni. Mindig hozakodj elő inkább a kultúrával és a történelemmel.
   Minden egyes olyan lépés ami nem szokványos és kilépést jelent a komfort zónádból jót tesz a belső fejlődésednek. Nem buzdítlak arra sem, hogy menj ki Koreába és arra sem, hogy maradj itt. Ha maradsz egész életedben bánni fogod, hogy miért döntöttél így. Szerintem egyszer ki kell menni és eldönteni, lehetőleg objektíven (amiben nem hiszek, mert minden szubjektív), hogy azt az életet akarod-e élni, vagy sem. Volt aki azt mondta Korea élhetetlen, van aki meg oda ment ki férjhez. Egy szó mint száz, neked kell megtapasztalnod.
   Ha beszélsz angolul eljutni A-ból B-be nem probléma, mert a szöuli közlekedési rendszer erre van kiépítve. Az állomásokon segítőkészek az emberek és tényleg jól lehet tájékozódni. Ez a legkevesebb amin én izgulnék a helyedben. A megélhetés az más tészta. Ha ösztöndíjjal vagy ami most divatos working holiday-el mennél ki akkor ez is egy kicsit megoldásként szolgálhat. Mindenképp építs ki barátságokat… penpal, couchsurfing, stb. de jobb lenne ha minimum 18 évesen mennél ki és nem most. Addig is tanuld a nyelvet és készülj a nagy kalandra. :-)

 79. Timpa

  Köszönöm szépen a választ, nagyon jól esett. Igen találtam már egy levelezős oldalt, csak még nem szedtem össze a bátorságomat, hogy írjak is. A kimenést meg úgy gondoltam, hogy főiskolára. Az angol már jól megy, a koreai pedig akkor ráerősítek!:D Koreai drámákat nem igen szoktam nézni, arra inkább a manhwák hatottak, meg a kpop, de nagyon sok cikket szoktam olvasni róla, és a történelmi is érdekel. :)

 80. Miskolczi Andrea

  Szia!
  Szeretnék kimenni Koreába turistaként 3 hónapra de nem szeretném felélni a pénzemet ezért az lenne az kérdésem,hogy érdemes-e bizniszelni pl:apróbb műszaki cikkekkel…stb?
  Köszi

  • Váraljay Gabriel

   Visszahozni műszaki cikkeket Ázsiába? Itt készülnek, olcsóbbak mint Európában, nincs rajtuk vám. Ezt mégis hogy? Én ilyenre nem mernék alapozni, de írd le konkrétan mire gondoltál.

 81. zsofi

  Szia!
  Erről a kinti önkéntes munkáról, kijutásról, szállásról, követelményekről tudnál nekem küldeni egy összefoglaló üzenetet a zsofibalogh@citromail.hu címre? Persze csak ha van rá időd! :) Előre is köszönöm.

 82. Raven74112

  Szia!:-)

  Nagyon tetszik a blog, lenne nekem is egy kérdésem vagy lehet nem is egy :)
  Gyakori-n is feltettme már de sajnos ott nem válaszoltak. Nos, én nem igazán vagyok jártas a kpop-ban sőt Koreával kapcsolatban sem, viszont minap amikor média árnyvilágával kapcsoaltos cikket olvastam találtam egy másikat. A kpopal kapcsolatosan. Hogy ők sztár koliba járnka nem tlaálkozhatnka a családtagokkal csak amikor pici kimenőt kapnak, és hogy agyon nyúzzák őket, diétával, állandó táncolással, meg lelki megpróbáltatásokkal, és hogy nincsen hónap, hogy ne jelenne meg, hogy valaki össze esett a próbán, vagy a fellépésen. Még videókat is tettek a cikkbe. Szörnyű látvány volt. Rendben, eddig is tudtam, hogy mocskos egy porfészek a média, de hogy ennyire??!!
  Szörnyű miket művelnek velük. Ez a példa annyira nem szörnyű, de rossz, és a fontos dolgok megvonásáról szól. Pl:. Rajongók, és pénzcsinálás érdekében meg van tiltva a randizás, szerelmi kapcsolat stb. És vannak akik már 28, 29 évesek (akiknek lassan gondolom lejár a szerződés) és még nem voltak nővel/férfival. Ez nagyon nehéz lehet nekik, és kemény pshyhés gondokkal küzdhetnek több dolog miatt is.( Ezt alátámasztják pshihologusok is.) Te mit gondolsz erről a témáról?
  Bocsánat, hogy ilyen sokat írtam. :))

  • Váraljay Gabriel

   Hogy mi a véleményem? Idiótaságnak tartom, hogy egy ügynökségnek hivatalosan kell bejelentenie, hogy igen XY randizik. Míg nyugaton ez egy normál dolog, addig Koreában miért nem az? Miért várja el minden rajongó, hogy a bálványa szingli legyen? Esetleg abban reménykednek a rajongó lányok, hogy bekopog a sztár és megkéri a kezüket? Ez akkora hülyeség. A randi tilalmat értem, mert segít a fókuszálásban, de lásd 2NE1 Dara és Bom, nem bírnak olyan embert találni aki normális is és érdeklődik is irántuk. Ők pedig már koreai számítás szerint 30 évesek. Na ez a nem mindegy. Szerintem ez az egyik legnagyobb hülyesége a k-pop iparnak.

 83. Raven74112

  Elnézést a helyesírási hibákért, de késő van már :))

 84. Raven74112

  Teljesen egyet értek, köszönöm szépen a válaszodat :))

 85. Raven74112

  Ezzel a témával kapcsolatosan elgondolkoztam. Lehet hülyeség amit írok, de remélem találsz benne igazságot.

  Félre értés elkerülése végett. Nem utálom a Kpopot. Sőt van egy két dal ami tetszik is. Viszont személyesen úgy, nem ismerem, csak tanulmányozgattam. Arra a következtetésre jutottam, hogy a KPop előadók nagy része nem a dalszövege miatt, hanem inkább a jól megcsinált zene miatt sikeresek. Találtam olyan előadókat akik nagyon jó szöveget írnak (vagy csak pont egy olyat hallottam) őszinte, igazságról szól, megélt dolgokról. De sajnos találtam olyanokat is ami csak arról szól, hogy ” ne menj, Ohoh maradj, szeretlek. yeah. yeah. Főleg ilyen címszavakban. Persze a szerelem létfontosságú dolog, de sajnos sokat ez a szöveg nem mesél el. Ettől még minden dalnak van valami közölnivaló tárgya. De mondom, ettől még nagyon jó kis zenét csinálnak, és igazán VÉRPROFI koreográfiát, főleg a fiú csapatok. És tényleg vannak olyan előadók, hogy tényleg igazán JÓK! Például, nem rég bukkantam rá.
  https://www.youtube.com/watch?v=B9sGEsFmBrM
  Zene is jó, és a szöveg is nagyon rendben van szerintem és elmesél valamit:))

  Kérlek ezt hallgasd meg (egy teljesen más műfaj, ami hozzám közelebb áll, de most csak a mondanivalója miatt. :) )

  Sum 41: Pieces
  https://www.youtube.com/watch?v=u06vjGf1-CM

  Kedvenc bandám adja elő, akinek a frontembere, ezt az elvonó közben/után írta. Minden ember úgy értelmezi ahogy akarja, de talán mindenkinek volt már felhős időszak az életében. Ha valaki a klippet is megnézi, a vége igzából a “meggyógyulást” ábrázolja, egy “Perfect Life” feliratú kocsival. MIntha azt mutatná, hogy ha abból valaki kitusott jönni, akkor ebből is kilehet.

  Sorry a sok írásért elkapott a hév

  További sok sikert a bloghoz!:)

 86. Raven74112

  Ha a Sum 41-re gondolsz az amerikai rock/punk együttes, mert azt linkeltem be 2.-nak:D De amit küldtél az is hasonló stílusú és tetszik. Tényleg. És köszönöm a válaszod :)))
  A klippje itt van ha esetleg érdekel :D
  https://www.youtube.com/watch?v=E3oDVDyOrAQ

 87. Brigitta

  Szia.
  Érdeklödni szeretnék ,hogy hogyan a legjobb és a legbiztonságosabb kijutni kóreába dolgozni (önkéntesnént) vagy akáhogy…
  Nagyon ki szeretnék költözni de kissé el vagyok keseredve,mert nem tudom hol kezdeni…
  aigoo… :(

  • Váraljay Gabriel

   A kiköltözés azért elég erős elhatározás. Ajánlom, hogy előbb nézz körül turistaként. Nem mindenki szerint élhető egy nyugati számára ez az ország. Nem elég filmekből tájékozódni, sőt azok nem tükrözik a valóságot. Személy szerin jobbnak tartom ha vár valaki itt (barát, vagy szervezet, cég). Ellenkező esetben nagyon nehéz lehet a boldogulás, illetve pénz kérdése minden.

 88. Brigitta

  Tudnál tanácsot dani esetleg hogyan keressek olyan hasonló céget mint te?
  Pár tanác soljönne… :D
  Nem a filmek miett tetszett meg az ország hanem pár imerösöm ahogy mesélt rola persze a pzitiv és negativ részeit is elmondták.
  Mindazonáltal nagyon szeretnék kijutni …

 89. Varga Elena

  Kedves Gábriel!
  Szeretem a leirásaidat/irásaidat a blogodban ,szeretnék kérdezni valamit.
  Le tudnád irni egy pár szóban,hogy milyen is, egy egyszerű napi menü a kóreaiaknak,vagyis mit reggeliznek,vacsiznak,meg ebédelnek? Nagyon megköszönném neked ,addig is kivánok neked minden jót és egészséget,mert az a legfontosabb! Üdv.
  Baba

  • Váraljay Gabriel

   Huh ez eléggé gasztronómiai kérdés, de felírom mint “feladatot” :-)

 90. Rajnai-Frankó Mária

  Kedves Gabriel!

  Érdekelne, hogy van -e még a billentyűzet matricából?!
  Előre is köszönöm
  Mária

 91. Istvan

  Mitől függ, hogy ha kiviszem a magyar telefonomat Szöulba, ott az működik vagy nem? A Samsung C6112 nem működik.
  Van olyan, ami itt Pesten előfizetéses (belül kártyafüggetlen) T-Home és ott Szöulban is megy a roaming rajta? (a C6112 pl, Németországban működik, meg máshol is az EUban, Qatarban is.
  (Egyszer Qataron keresztül mentem Szöulba, többé nem teszem.) Ha drága, az nem nekem fáj, céges. Munkához kell.
  Milyen telefont vegyek itthon, milyen paramétere kell legyen, hogy ott kint minden trükk nélkül működjön?
  Tudsz Szöulban olyan Pizza Hut-ot, ahol normálisan le lehet ülni és megenni a pizzát? Én csak olyat találtam Gangnamben, ahol elvitelre adják. Mire beviszem a szállodába elhül kétszer, futni meg nem akarok…

  • Váraljay Gabriel

   Nem vagyok nagy mobil fan (kivéve iPhone), a Samsungokat meg duplán nem látom át. Kérdezd meg a szolgáltatód. Szerintem a koreai mobil szolgáltatók oldalait böngészve kiderül mely típusok a menők ott. Ettől függetlenül még iPhone-on belül sem egyforma a szabvány minden országban… Nincs ötletem.

   Quatar Dohán át a legjobb. Az a kedvenc járatom. Én másképp nem is mentem még ki Koreába, csak Quatarral.

   Miért fontos a PizzaHut? :-)

 92. Gabriel

  Kedves István!
  Rákerestem a készülékre. Nem nagyon értek az iPhone típusokon túl semmihez, de lehet ez a típus már régi és valamilyen okostelefont kellene venned. Jó Androidos mobilok vannak, akár Samsung akár más. Korea azért már modern és lehet a hálózatukat nem támogatja a te készüléked. Ezt inkább a T-Mobilnál kellene megkérdezned, ők ajánlanak korszerűbb készüléket.

  A T-Home tudtommal nem mobilt jelent, hanem kábeles internetet.

  Szerintem a Qatar a legjobb járat, akkor is ha az Aeroflot olcsóbb, persze csak oda-vissza konfigurációban. A drága relatív, mert azért Koreát megjárni 200 ezerből az nagyon jó ár, de láttam már olcsóbbat is, csak figyelni kell az akciókat, no meg a http://www.skyscanner.net/ oldalt.

  PizzaHut-ra nincs ötletem, igyekeztem nem enni ilyeneket Koreában, de keress rá a neten, mert biztos van weboldaluk.

 93. Gabriel

  Elvileg van még 2 darab nálam.

 94. Kaily

  Szia! Nyáron egy hónapra megyek ki Koreába egyetemi gyakorlatra. Kérdésem az lenne, hogy akkor a magyar mobil kint is működik? Van vmilyen weboldal ahol le lehet ezt csekkolni? (Úgy értem, hogy a készülék jó-e oda, mer pl japánban külön kell venni)
  Nekem amúgy elég lenne csak internet is, mint ahogyan te is írtad… Mer az itthoniakkal skype lenne vagy viber… Ha meg ott akarok vkit elérni,akkor kakao… Az az olleh wifi hogy működik? Nincs arra vmilyen alapfizetés, aztán akkor ingyen használhatom egész seoulban?
  Másik kérdés: metron vannak normál írások is? Vagy minden koreai krix-krax-al van? (Csak hogy megtalálom-e majd hol kell leszállnom metroról, buszról…)
  Újabb kérdés: biciklisek vannak? Van normális bicikli út? Lehet normál emberi áron bérelni vagy venni?
  Havi bérletről tudsz valamit? Marmint buszra, metrora, ilyesmire…(meg esetleg nem tudod, hogy milyen áron van mostanság egy jegy?)
  Seoul melyik részét érdemes elkerülni? Olyasmire gondolok, mint pl pesten a 8.kerre…
  És uccsó kérdés: szállást még nem találtam, most keresek 1hónapra. Tudsz esetleg segíteni? Minél olcsóbb kellene, de nem akarok sok fős szobában lenni… Nem kell a központban lennie, a fekete, vagy zöld metro vonalon lenne jó,mer azzal könnyen bejuthatok utána az egyetemre, esetleg elárulnád hogy te hol laktál, és mennyiért? Mosáso lehetőség hogy van ott kint? Vannak esetleg nagy nyilvános mosodák? (Mint amerikában)
  Előre is nagyon köszi mindent!!!

  • Váraljay Gabriel

   Tuti későn írok, ezért elnézést.

   Ilyen kérdéssel el kell menni a mobilszolgáltatódhoz és megkérdezni. A szolgáltatók weboldalai is segíthetnek. Azt tudom, hogy aki előfizetéses mobillal jött ki, annak működött, míg a mi feltöltősünk még a hálózatot sem találta meg. A japán rendszerről nem tudok nyilatkozni, azt is érdemesebb a mobil szolgáltatódtól megtudni. Míg Koreában van wifi az utcán is (nagyon sok ingyenes), addig Japánban esély nincs wifi-t találni. Persze minden városfüggő, de én Fukuokában pl. egyes kávézókban sem tudtam netezni. Idegesítő. :-)

   Az Olleh-nek van wifi-s kártyája amivel az ő wifi-jükhöz kaphatsz 24-48 órás hozzáférést. Ezt a kis boltokban lehet megvenni, de elvileg már pre-paid kártyát is lehet kapni Koreában. Jó irányba változtak a dolgok.

   Metró: igen angolul minden kinn van a koreai mellett, szóval ettől nem kell félni. Logikus a tájékozódás.

   Biciklivel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Régen nekem is egy ötlet volt, hogy venni kellene, de aztán hazajöttünk és nem volt értelme.

   Havi bérlet nincs, viszont ott a feltöltőkártya. A jegy árak olyanok mint régebben. 850 és 1050 won (busztól függően).

   Én gosiwonban (diák / munkásszálló) laktam. Szuper helyek vannak, márvány padlózattal, stb. és saját egy ágyas szobád van. 300 ezer wontól kezdődnek az árak. Én Hongdae és Hannam (Itaewon mellett) laktam. Nyilvános mosoda is van, de a gosiwonban is vannak mosógépek, sokszor ingyen mosóporral.

 95. K. Zsuzsanna

  Kedves Gabriel!

  Nos, én is egy kérdést szeretnék feltenni. Én nem most, hanem a közeljövőben úgy fél-1 év mulva megyek Szöulba, Working Holiday vízummal, ha minden jól megy. Ez azt jelenti, hogy munkát is vállalhatok majd. Információ kellene arról, hogy mint külföldi mennyi fizetést kapnék? Úgyértem, megkereshetném legalább az 1.000000 wont? Úgy tudom ennyit keres egy konyhalány például. Ne nagy pozíciós állásra gondolj, csak takarító vagy kisegítő. Ha a szakmámban tudnék elhelyezkedni ami BARISTA, nagyon jó lenne. De a fenti összeg legalább kéne a megélhetéshez. Ráadásul én nem guest housban vagy hasonlóban akarok megszállni 1 évre vagy többre, hanem kiveszek egy lakást, ami úgy tudom 200-230.000 won/hó-ból kivan plusz a rezsi ami 80-100.000 won. Nos nem tudom ez mennyire jó információ, de jó lenne tudni a munkabér dolgot.
  Ez a kérdés lehet, hogy másokat is érdekelne.

  Kérlek, ha tudol segíteni ebben, az e-mail címemre küld el a választ.

  K. Zsuzsanna

  • Váraljay Gabriel

   Szia Zsuzsanna!
   1 millió won mint fizetés, azért eléggé kevésnek számít kinn. Konyhalányként azért ennyit meg kellene kapnod, ha nem többet. 200-230.000 wonért szerintem még egy gosiwon szobát sem kapsz, szóval ezt rosszul tudod. Itaewonban lakásokat olyan 700 ezer – 1 millió wonért lehet bérelni.

   Ment a válasz e-mailben is.

 96. !!!

  A blognak vége? Már 9 hónapja nem volt új bejegyzés. Egy gyereket meg lehet szülni ennyi idő alatt, de akár egy új nyelv is megtanulható. Tényleg vége van? :(

  • Váraljay Gabriel

   Nem vagyok Koreában és nem hiszem, hogy hitelesnek tekintenétek az írásaimat, ha Angliából “osztanám az észt”. Persze van sok történetem és pár könyv ötletem is, de az élet előszeretettel írja felül a prioritásaimat. Ha van kérdés vagy ötlet, persze elfogadom és szívesen írok is, ha időm engedi.

 97. Varga Ilona

  Kedves Gábriel!
  Lenne egy nagyon kényes kérdésem,igaz,hogy a koreaiak esznek kutyahúst? Ha igen ,akkor minek/miért eszik ,hiszen Korea egy nagyon gazdag ország.Kik eszik? Tudom ,hogy a kinaiaik eszik,de a koreaiak?….Azt is tudom hogy a római birodalomban a kutya kölyök inyencség volt ,de az már rég volt,jaj ,hogy mik vannak…..ki vagyok akadva!
  Tiszteletem! és minden jót neked Gábriel.

  • Váraljay Gabriel

   Kutyahúst a koreaiak közül is szinte csak az idősek egy rétege eszik. Nincs sok hely Koreában ahol el is készítik ezt, mert az emberek nagy része elítéli ezt. Az idősek (főleg férfiak) hisznek abban, hogy erőt ad nekik a kutyahús fogyasztása (nyilván az állatot nagy stressznek teszik ki mielőtt megölik, ezért a húsában annyi adrenalin lesz, hogy aki megeszik egy ilyen levest, azt kiveri a víz). Ne akadj ki, minden kultúra más. Van aki a disznóhúson botránkozik meg. Azért egy kutya tisztább állat, mint egy saját piszkában fetrengő disznó. Minden nézőpont kérdése, persze ezzel nem támogatom a kutyahús fogyasztásának kultúráját, csak azon a véleményen vagyok, hogy nyitottabbnak kell lennie az embernek (főleg ha a világ másik felére kacsingat).

 98. Adam

  Bár én nem vagyok Gábriel, de talán az én válaszom is megfelelő: igen, a koreaiak esznek kutyát. Sőt, leginkább ők eszik. Legalábbis egy kínai szerint Kínában is főleg a koreaiak kedvelik. Ez egyébként ott nem annyira abnormális, mivel abban a régióban kizárólag a japánok nem esznek kutyát(ezért voltak is konfliktusok a koreai kisebbséggel). De tény, hogy legnagyobb múltja Koreában van.
  Hogy egy pillanatra advocatus diaboli legyek: egyszer olvastam egy írást arról, hogy miért alakult ki Koreában a kutyaevés, és bár undorító szokásnak tartom, a körülmények ismeretében érthető.
  A koreaiaknak egyébként sok különös huncutsága van, ilyen pl. a ttongsul, ami lényegében emberi szarból készült bor.

 99. Varga Ilona

  Drága jó Istenem! Mennyire undoritó!
  Igen,hallottam a TV-ben,hogy a PANGASZIUSZ halat, amit Vietnámból exportálnak ,azt is emberszarral etetik,azért olyan olcsó,ezt sokan nem tudják ,meg Koreában egyes helyeken a disznókat is….ajaaj ,milyen ize lehet az ilyen élőlényeknek ,el sem tudom képzelni milyen büdös lehet a húsuk! és gusztustalan.A hazai disznóhúst ,amit a tanyákon nevelnek kukoricával,makkal,korpával stb,azért olyan finom és izletes…Jó ,hogy eljöttünk Ázsiából…..
  A halat és semmilyen tengeri herkentyűt nem eszem.

 100. Varga Ilona

  Köszi a választ ,Adam :)

 101. H. László

  Gábriel!
  Itthon Magyarországon a magyar csajok megőrülnek az itt lévő koreai pasikért.
  A kérdésem az lenne, hogy ha mondjuk lén elmennék Koreába, akkor ott értem is megőrülnének a koreai lányok? Csak mert Japánban ha az ember nyugati akkor valósággal letámadják az ottani lányok. A neten nem igen van infó a koreai csaj és nyugati pasi párosról, de érdekelne, hogy ha kimennék milyen esélyeim lennének a koreai csajoknál. :)

 102. Adam

  http://sztarcafe.hu/hogyan-csajozz-kulfoldon-kelet-azsia/#_

  Sajnos Koreáról nincsenek tapasztalataim, de úgy tudom, hogy a fehéreket ott bírják a legkevésbé, ráadásul sokkal konzervatívabbak, tehát lényegében nincsenek egyéjszakás kalandok.

  • Váraljay Gabriel

   Egyéjszakás kalandok vannak, de előbb megkérdezik, hogy meddig maradsz az országban. Ha jövő héten elhagyod Koreát az esélyeid egyenlőek lesznek a nullával. :-)

 103. H. László

  Nos én itt azt olvastam, hogy egész jók az esélyeink mint Európai férfiaknak.
  Ebből nem az jön le, hogy itt szeretnének minket a legkevésbé:

  “2. Te egy Playboy vagy a szemében:
  Ha fehér ember vagy, ráadásul fiatal és jóképű (figyelem az angol és konglish “handsome” jelző náluk a vékony alkatot is jelenti, tehát le a plusz kilókkal), a koreai lányok nagy része automatikusan még mielőtt megismerne nagy játékosként és nőfalóként fog pozicionálni. Azt hiszik, hogy te nyugatiként kapsz akkora figyelmet a többi koreai lány részéről, >>hogy minden ujjadra jut egy belőlük és ebből következően össze is rakják a képletet: nagyon sok lány akar téged.<< Épp ezért a kapcsolat eleve egyfajta gyanúval indul és mindaddig bűnösnek találtatsz, míg nem bizonyítod be ártatlanságodat…"

  Nálam Japán csaj szóba se jöhet és Kínai se. Nem azért mert rasszista vagyok mert nem, mindkét helyet imádom. De a japán csajok olyan hangokat adnak ki szex közben, mintha nyulat darabolnánk és akármilyen jó az alakjuk nem tetszik a fejük. A kínai csaj azért nem jöhet szóba, mert szeretem Kínát és nem azért jönnék ott össze egy kínai csajjal, hogy elvigyem az USA-ba. Életembe nem mennék oda, én keleten tervezem a jövőmet… erre meg jönne egy kínai csaj, hogy menjünk már el nyugatra. NONONO. :DD

  És persze hozzáteszem, hogy a más kultúra dolog engem nem aggaszt. Én kiskorom óta kelettel foglalkozom és a nyugati kultúráról nem igazán tudok sokat. Nagyon alkalmazkodó típus vagyok, úgyhogy áttérni egy másik kultúrára nem okozna nagy lelki traumát. A kérdésemet se azért tettem fel, mert én vagyok a nyugati aki keleti csajokat akar megfektetni meg ilyenek. Én a komoly kapcsolatok híve vagyok és voltam mindig is. Tehát csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ha kimegyek akkor hogy fogadnának a nők. De amit itt olvastam a "Hogyan randizz Koreai csajjal?" cikkben az arra engedett következtetni, hogy az egyik Koreai csaj azt hiszi, hogy a fehér embernek minden ujjára akad egy csaj mint ahogy a bemásolt részben is állt. Ami arra enged következtetni, hogyha a Koreai csaj azt hiszi, hogy minden ujjamra akad egy, hogy eléggé kelendőek vagyunk arra fele.

  • Váraljay Gabriel

   Szerintem sok lány nem akar téged. Mindegyikben ott a kíváncsiság, hogy milyen lehet esetleg veled a szex, de a társadalom és a család hatására az esetek nagy részében meg sem fordul a fejükben, hogy kaukázusi / fehér férfihoz menjenek feleségül.

   A “nem tetszik a fejük” jelző erősen rasszista és nőgyűlölő jelzőt takar. Egy nőnek nem a feje nem tetszik, hanem maximum az arca. Ilyet egy úriember nem mond, nem ír le, főleg nem nyilvánosan. Erre azért figyelj máskor.

   Koreában változások vannak. Egyre nehezebb normális vízumot kapni (főleg munkavállalóit), ha igen akkor is nem tartósan. A jelenlegi kormányt erős rágalmak érik a nép részéről (ebbe én nem látok bele) és sokak az északi kormány diktatúrájához hasonlítják. A dolgok eme része engem nem érdekelt, mert Koreát szeretem a maga hülyeségeivel és megértem amit írsz, hogy ott élnél, de… előbb menj ki és élj ott egy kis ideig. Nem lehet úgy végérvényesen eldönteni valamit, hogy az ember nem próbálta.

   Az előző válaszomban leírtam az akarnak-e témát. Van aki csak fehérrel, van aki csak feketével randizik, de ők a népesség kis része (főleg a fővárosiak). Szerintem az első lány akivel megismerkedsz, nem biztos, hogy az igazi lesz, mert ahogy már írtam, minden számítani fog, az anyagi helyzetedtől kezdve a jól jövedelmező munkádon át egészen a birtokolt ingatlanig. Utána jöhet a jóváhagyott párkapcsolat. Addig pedig szerelem van és a végén lehet egy nagy törés, mert a lány a családot válassza ha kényszerítik, nem téged. Ez az ázsiai kultúra egyik “érdekessége”. Persze van, aki megszökik és később kibékül a családdal, de ne a kivételekre építsd a sikereket. Ne értsd félre, nem beszéllek le, csak leírtam minden eshetőséget.

 104. Adam

  Én a válaszommal arra céloztam, hogy egyedül Koreában fordulhat elő, hogy valaki nem szereti a fehéreket. A japánok eleve nem is tekintenek magukra ázsiaiként(ez elég bonyolult, nem is írom le). Ott a fehéreket valóban az “alfahím”-imidzs miatt kedvelik. A kínai lányok meg valami zavaros, talán leginkább a nácikra emlékeztető árjakomplexusban szenvednek, ezért ott még könnyebb csajozni.
  A hangok kiadásában egyébként a japánok még a jobbik eset, mert ők csak nyögdécselnek, a kínaiak viszont visítoznak, sivalkodnak.

  Koreában ráadásul nagyon bezavar a képbe a szülők véleménye, a konzervatív szexuális szokások, a fehérekkel szemben kialakult negatív sztereotípiák, az ázsiai mércével is brutális xenofóbia stb. Talán úgy tudnék fogalmazni, hogy ázsiaiak közül a koreaiaknál van a legkevesebb esélyed(ismét leírom: én koreaival pont nem voltam).

  “Nos én itt azt olvastam, hogy egész jók az esélyeink mint Európai férfiaknak”- az “európai” felejtős. Ha fehér vagy, akkor amerikai vagy, Európa nem létezik. Ha mégis létezik, akkor kizárólag Németország.

  Olvastam a másik hozzászólásodat is. A koreai törvénnyel az a baj, hogy inkább a nőknek kedvez. Vagyis igen, a megcsalás törvényellenes, de általában csak a férfiakat büntetik.

  • Váraljay Gabriel

   Egyet tudok érteni veled. A ki sikít, ki nyögdécsel témához nem tudok hozzászólni. Ezen röhögtem is egy sort. :-)

   Tényleg a három említett nemzet közül a legnehezebb a koreai és sok fájdalomnak teheti ki magát valaki ha épp egy konzervatív család lányát sikerül megtalálnia. Sok a részlet és ezekkel egy novellát lehetne megtölteni. Ami így hirtelen eszembe jut. Ha nem dolgozol többet mint egy koreai eleve lenéznek, mert nyugati vagy. Nem mondok neveket csak történeteket. Az apósék akkor fogadták el az európai férjet, amikor a földekre reggel 5-kor ment ki hamarább mint ők és később jött be mint a család. Ha nem borotválkozol naponta, az ott nem sexy, hanem lusta vagy. Sok a részlet és olyan dolog, amelybe egy magyar após / anyós nem kötne bele, de egy koreai igen. Legyen jól jövedelmező munkád, hogy szuper életet biztosíthass a lányuknak, legyen házad, kocsid, félretett pénzed, stb.

 105. H. László

  Nem aggódok a konzervatias dolog miatt, engem mindig kedvelnek, mindenhol. :))
  A fehérek ezt ha nem is kedvelik azaz Amerikaik miatt van, mert úgy csinálnak mintha ők lennének az Ária faj. Ha megismernek, majd nem lesznek negatív véleménnyel, főleg hogy alapból nem viselkedek nyugatiként. :) És szerintem nem olyan ostobák a Koreaiak, hogy ha fehér embert látnak akkor azt higgyék róla, hogy Amerikai vagy Német. Én is ha látok egy Ázsiait nem mondom azt, hogy ez Kínai. Jó biztos vannak olyan idióták ott is mint itt is, hogy ha valaki vágott szemű embert lát akkor az biztos Kínai.

  Na meg ha a Koreai pasi is felszedhet Magyar csajt, akkor ugyanaz működhet úgy is, hogy Magyar fiú, Koreai csaj. Annál is inkább mivel a Koreai pasiknak kis cerkájuk van. A Kínaiakról meg annyit, hogy akkor kellene csak Kínai csaj ha ott maradnánk Kínában. De úgy látom Koreában a legjobb az életszínvonal keleten.

  • Váraljay Gabriel

   Azért ez nem így működik. Ha odaérek leírom majd a könyvemben, hogy nem egyszerű Itaewon-on és Hongdae-n kívül kapcsolatot létesíteni a koreaiakkal (kivéve ha nem egy közös barát mutat be téged). Egyszerűen keresztül néznek rajtad. Az amerikai (fehér vagy szóval ez az első, hogy amerikainak néznek) eleve csak nyelvtanár lehet a szemükben. Ha nyelvtanár akkor az “player” azaz csak megkettyinteni akarja őket, ezért alapból ignorálnak. Lehetsz te kedves és szimpatikus, eleve mínuszból indítasz. Az említett városrészekben pedig az úgynevezett “Itaewon-girl”-ök a külföldiekre hajtanak, ez igaz. De ott más a cél. Vagy a pénzed kell, vagy menekülni akarnak Koreából.

   Az életszínvonal realatív. Kínában, Hong Kongban is van elit réteg, akik fényűzőbben élnek mint az amerikai gazdagok. Az tény, hogy Ázsiában az irigyelt két nép a japán és a koreai.

 106. Adam

  Én ezt az árja-dolgot nem negatívként írtam(bár annak tekintem). Kínában pl. magasabb fizetést adnak, ha szőke vagy stb.

  “Nem aggódok a konzervatias dolog miatt, engem mindig kedvelnek, mindenhol.”

  Az mindegy, ha egyszer a lány szülei megtiltják neki, hogy találkozzon veled.
  Amúgy Koreában más a mérce, a kinézet nagyon fontos, ahogy a pénztárcád vastagsága is. Ha egy koreai lányt szeretnél felszedni, akkor jobb, ha beizzítod a hitelkártyáidat.

  “És szerintem nem olyan ostobák a Koreaiak, hogy ha fehér embert látnak akkor azt higgyék róla, hogy Amerikai vagy Német.”

  Pedig ezt fogják hinni, ameddig nem mondod el, hogy nem vagy az. Ez nem a hülyeség jele, egyszerűen amerikaiból van a legtöbb.

  “De úgy látom Koreában a legjobb az életszínvonal keleten.”

  Az életszínvonal Japánban a legjobb, de ez a csajozás szempontjából mindegy.

  Ha a koreai lányok érdekelnek, akkor angolul érdemes olvasni:

  http://www.returnofkings.com/14386/how-to-get-laid-in-south-korea

  http://www.returnofkings.com/248/the-case-is-building-against-south-korean-women

  A legjobb, ha elmész Koreába és magadnak nézed meg.

  Egyébként a nemzetiségneveket(magyar, japán, amerikai) mindig kisbetűvel kell írni.

 107. Adam

  Ez érdekes, néhány napja írtam választ, pár óráig ott volt, de aztán magától törlődött.

  • Váraljay Gabriel

   Mindjárt nézem, lehet, hogy az automatikus SPAM szűrő szedte le a hozzászólást.

 108. Ferencz Gabriella

  Kedves Gabriel!

  Örülünk, hogy rátaláltunk blogodra!

  A Szempilla Akadémia műszempilla oktatásokat szervez és ehhez szeretne saját márkás termékeket bevezetni a magyar piacra.

  Koreából jön a legtöbb alapanyag, így elsősorban itt keresünk olyan megbízható embert, aki segítségünkre lenne rendeléseknél vagy segítené munkánkat ajánlással, mely céget érdemes felkeresni.

  Megbízási díjat tudunk fizetni, megegyezés alapján.

  Várom válaszodat,

  Üdvözlettel:
  Ferencz Gabriella
  06-20/325-6621
  http://www.szempillaakademia.com

  • Váraljay Gabriel

   Kedves Gabriella!
   Köszönöm a megkeresést, megtisztelő, de én már nem vagyok Koreában. Tudok viszont egy olyan kapcsolatot adni, aki kozmetikus, műkörömmel is foglalkozik és koreai. A hölgy férje magyar szóval vele esetleg érdemes lehet átbeszélni a részleteket. Ide kérnék egy e-mailt: gabriel(kukac)varaljay.com

 109. Adam

  Végre ismét ránéztél a blogra :D

  Nem is az volt a baj, hogy nem írtál posztokat, hanem a kommenteket sem nézted. Meg persze, ez a te blogod, szóval nincs jogunk beleszólni, hogy hogyan csináld, de azért eléggé a levegőben lógnak bizonyos dolgok(pl. miért mentél haza, milyen folyamatok vezettek idáig?).
  Már azt hittem, hogy végleg magad mögött hagytad Koreát, főleg a face-es bejegyzésed után(“egyik szemem sem sír”).

  “mert Koreát szeretem a maga hülyeségeivel” – ez nagyon pozitív dolog, ha tényleg betartod. Sajnos az ázsiai blogokkal kapcsolatban ezt ki nem állhatom, pedig a legtöbbre jellemző: leírják 100x, hogy szeretik Japánt/Kínát/Koreát, de mindenen változtatnának a nyugati arroganciájukkal. A nőknek sír a szája, hogy a koreaiak szexisták, az individualistáknak az a baja, hogy a japánok kollektivisták, a progresszívakat a tradicionalizmus bántja stb. A végén kiderül, hogy igen, szeretik Koreát, csak kb. az egészet megváltoztatnák.

  A könyvről mit lehet tudni, mikor készül el? Elkezdted már?

  • Váraljay Gabriel

   Azért ez elég számonkérő írásra sikeredett. :-) Levegőben lógnak bizonyos dolgok? Egyrészt mert így is elég sok mindent kiadtam magamról és talán nem szeretnék írni a többiről… de röviden. Az arab étteremben éltem szinte az életemet és ideje volt felmondani. A barátnőm közben Spanyolországba költözött, így a szívem visszahúzott Európába. Nem tudom lesz-e koreai folytatás, mert ő hallani sem akar, hogy visszatérjen Koreába. Elege van a saját kultúrájából. :-) Én azért bízom benne, hogy látogatóba visszatérek majd.

   Könyv el van kezdve, de most konkrétan vannak fontosabb dolgok is. :-)

 110. Anett

  Kedves Gabriella!
  A párom koreai üzletember, kozmetikumok és ékszerek forgalmazásával és értékesítésével foglalkozik. Ha érdekel, nagyon szívesen segítek neked, hogy felvegyétek a kapcsolatot.
  Üfvözlettel:
  Adorján Anett

 111. Adam

  Ja, bocs, nem a számonkérés vezérelt. Inkább csak úgy éreztem, mint mikor egy jó sorozatnál véget ér egy évad, de nem tudod, hogy lesz-e folytatás, vagy elkaszálták :D Írhattál volna vmit, hogy most nem “pihenni” mentél haza, hanem hosszabb távra(lehet, hogy mégis volt egy kis számonkérés). Azért sem tudtam, mert elég hirtelen lett vége, azt hittem, hogy egyszerűen már elfogyott az érdeklődésed, vagy vmi ilyesmi.
  Azonban úgy látom, hogy ezt a sorozatot elkaszálták, hiszen életvitelszerűen már nem fogsz visszamenni ezek szerint.

  • Váraljay Gabriel

   Soha nem mondom, hogy soha, mert a múlt évben sem volt tervben Korea, bár Kim (látó) haverom azt mondta, hogy vissza fogok menni. Így is lett. :-) Azért a mérnöki bérek Koreában igencsak kimagaslóak, bár el nem tudom képzelni, mit keresnék én egy vidéki koreai városban. Nekem Szöul Korea, a vidékből elég volt 2012-ben. Én annyit túráztam (kötelező volt), hogy herótom lett tőle. :-) Na viccet félre téve sosem lehet tudni. A blog folytatódhat, csak kell a segítség, hogy milyen témákat járjak körbe.

 112. Adam

  “A blog folytatódhat, csak kell a segítség, hogy milyen témákat járjak körbe.”

  Az általános témákat. Ha nem vagy Koreában maximum nem a hétköznapjaidról írsz, hanem állandó témákról, amit megismertél, de nem kell az leírásukhoz az országban lenni. Az itt feltett kérdésekre is tudtál válaszolni, pedig nem vagy ott. Gondolom a Koreában töltött 2 évedet nem tudtad le ennyi blogbejegyzéssel, biztosan több behatás ért ennél(főleg, hogy a barátnődet is megkérdezheted pár dologról).

  Jó témák pl. a végnapjait élő k-pop, a divatbuddhizmus, a különös szociális kapcsolatok stb.

 113. Ibolya

  Kedves Adorjan Anett!

  Szeretnem felvenni veled a kapcsolatot.
  Ibolya

 114. Németh Attila

  Kedves Gabriel,
  Szükségem lenne angol-magyar tolmácsra November 27-28-ra.
  Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot mihamarabb.
  segítséged előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  Németh Attila

 115. Németh Attila

  Lemaradt az üzenetről…
  Szöulban.

 116. Iza

  Kedves Gabriel, előre is elnézést kérek, mert ez egy kicsit hosszú lett. Nemrég találtam rá erre az oldalra, és nagyon tetszik, szeretem olvasgatni.
  Hosszú gondolkodás következtében arra jutottam, hogy szeretnék élég sok mindent megkérdezni tőled, főleg a Koreában való munkaválalással, és az ott éléssel kapcsolatban( ide értem azt is, hogy szeretném ha koreai barátom lenne, akit ugye megismerek, és segitene a beileszkedésben, vagy esetleg megismerni valakit, akár lányt is akivel folyanatosan tudnám tartani a kapcsolatot, gyakorolni a nyelvet. ) Én most 21 éves vagyok és lassan már 5 éve gondolkozom azon, hogy nagyon szeretnék kiköltözni, Dél Koreába és ez a vágyam egyre jobban erősödik ( hm…már repülőjegyet is néztem, de ez még túl gyors lenne ) Ezt úgy 5-10 év múlva szeretném megvalósitani.( Addig is szeretnék itthon pénzt keresni.) Na most a kiköltözést én úgy képzeltem el, hogy ha sikerül munkát válalnom kint maradnék ( tehát indulásból úgy mennék ki hogy itthonról biztositanám a munkahelyet és bérelnék valami olcsób lakást. Viszont miután olvastam azt a cikket, ahol arról irtál, hogy elég nehéz Koreában munkát találni,( mint bevándorló ) esetleg csak angol tanárként, meg hogy a beileszkedés is elég nehéz, főleg ha nem éltél már más országban, és nem tudod, hogy az milyen ahol minden teljesen idegen. Hát velem ez a helyzet, még soha nem éltem idegen környezetben. De valahogy azt érzem hogy jobban beileszkednék ott mint itthon, valahogy azt érzem, hogy koreai emberek másak, kedvesebbek, hát nem tudom ez mennyire igaz, de itthon én elég visszahúzodott vagyok. Valahogy vonz engem az a kultúra, világ. Én a szabadidőmet itthon koreai nyelv tanulással töltöttem, és már elég sok mindent tudok, szeretném megkérdezni, hogy ha a nyelvet elég jól beszélem van rá valami kis esély, hogy munkát találjak ? Amit még szeretnék megkérdezni az az hogy ( nem tudom tudod-e )Koreában mennyire keresettek a desinger-ek, vagy esetleg különféle magazin szerkesztők, tervezők? Amugy én szobák dekorálásával (festésével) foglalkozom. Kérlek ird le mit gondolsz erről az egészről, még akkor is ha negativ dolog jut eszedbe. Nagyon kiváncsi vagyok, lelkesen várom a válaszodat. Előre is köszönöm szépen.

  • Váraljay Gabriel

   Kedves Iza, ez az üzenet valahogy elkerülte a figyelmemet. Elnézést. Nem egyszerű munkát kapni Koreában, mert évente friss diplomások ezrei végeznek és van aki csak 2 év munkakeresés után tud elhelyezkedni. Mégis kivételek mindig vannak és érdekesmód van akinek sikerül, míg mások meg lógó orral jönnek haza. Biztosra senki sem mehet aki nem koreai és szerintem a szituáció egyre nehezebb. Mellesleg ők pedig Európába vágynak. :)

 117. Marton Adrienn

  Kedves Gábriel! Nemrégiben fedeztem fel a blogodat és látom, hogy régebbi bejegyzéseid olvashatók. Egyikben a koreai-magyar/magyar-koreai szótárakkal foglalkoztál. Esetleg meg tudnád mondani, hogyan juthatnék hozzá egy-egy kötethez? A nagyobb magyar könyvterjesztőknél nem jártam sikerrel.
  Előre is köszönöm válaszod!

  Üdvözlettel: Adrienn

 118. Deme Csaba

  Tisztelt Váraljai Gabriel.
  Az irányban érdeklődnék, hogy egy Dél-Koreai hölggyel beszélgetek már több hónapja egy internetes társkeresőn,és a hölgy jönni akar hozzám.Ezzel semmi baj sincs.A kérdésem ezzel kapcsolatban az,hogy mire kell készülnöm,ezzel kapcsolatban?Az én szándékaim komolyak, csak nem tudom hogy Ő vele kapcsolatban mit higgyek,elég komolyak tudnak ilyen esetben is a Koreai hölgyek?Mennyire képesek alkalmazkodni az Európai élethez?Hajlandóak megtanulni a nyelvünket?Esetleg tudna ajánlani egy üzletet, ahol tudok vásárolni Koreai-Magyar szótárt?
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: Csaba

  • Váraljay Gabriel

   Az irányban érdeklődnék, hogy egy Dél-Koreai hölggyel beszélgetek már több hónapja egy internetes társkeresőn,és a hölgy jönni akar hozzám.Ezzel semmi baj sincs.A kérdésem ezzel kapcsolatban az,hogy mire kell készülnöm,ezzel kapcsolatban?Az én szándékaim komolyak, csak nem tudom hogy Ő vele kapcsolatban mit higgyek,elég komolyak tudnak ilyen esetben is a Koreai hölgyek?Mennyire képesek alkalmazkodni az Európai élethez?Hajlandóak megtanulni a nyelvünket?Esetleg tudna ajánlani egy üzletet, ahol tudok vásárolni Koreai-Magyar szótárt?

   Kedves Csaba!
   Ez egy elég komplex helyzet és mivel semmit sem tudok a hölgy hátteréről csak általánosságokat tudok írni, miközben ő lehet épp a kivétel aki erősíti a szabályt… Azt írom, amit láttam – olvastam – hallottam, de negatív lesz.

   A koreai hölgyek legnagyobb része menekülni akar abból a társadalomból. Nem tetszik senkinek sem a rendszer, amitől ha egy kicsit is eltérnek már rájuk szólnak (akár idegenek is az utcán). Ilyen esetben jönnek jól a külföldiek, akikkel, akikhez le lehet lépni és új életet lehet kezdeni. A szerelem létezhet csak nekem ezzel személy szerint az a bajom, hogy sosem tudom mi a fontosabb: az én személyem, vagy a “csak már ne legyen ott az illető”. Ez kicsit fura és tényleg jól megalapozott kapcsolatnak kell lennie, hogy az ember elhigyje, hogy miatta történik minden és nem a menekülésért.

   A beilleszkedés egy másik kérdés. A legtöbb koreai filmekből kinyert információkból épít fel magának egy képet a nyugatról, amelyeket mi tudjuk, hogy nem valósak, de ők néha akkor sem hiszik el ha elmondjuk nekik (van barátom, aki nem egy kapcsolatban zongorázta már ezt végig és a koreai partnerek valahogy nem akarták felfogni a valóságot). Tényleg nem akarok negatív lenni, de van Angliában született koreai ismerősöm is aki arról mesélt, hogy neki sosem lesz koreai felesége, mert az eddigi barátnői (itt Angliában, mert Koreában sosem járt a srác) mindig az anyagi dolgokat részesítették előnyben. Ezek nem egyedi példák, mert van olyan koreai csaj barátom is aki szerint az a gond a koreai lányokkal, hogy a filmek és a kultúra által táplált modellek alapján gazdag és magas befolyású családokba akarnak férjhez menni. Nem én mondtam, ő mondta…

   Egy koreai nő nem fog esetedben Magyarországon munkát kapni (ha csak nem jártak a Samsung gyártástechnológiájban, hogy Szigetszentmiklóson dolgozhasson), szóval arra kell berendezkedned, hogy neked kell eltartanod egyedül a családotokat. Ez nem feltétlen a magyar munkamodell alapján való életet jelent (ha csak nem vagy felsővezető). Mindig lesz egyfajta “nekik az van nekünk miért nincs” verseny, amelyet a többi koreai barátnő, feleség fog diktálni az közösségi oldalakon keresztül. Lehet én egy álomvilágban élek és már ez a fajta modell van Magyarországon is, ezért megnyugodhatunk? :-) Nem ismerem a hölgyet és lehet egy szerény teremtés és nincs min aggódni.

   A koreaiak (és ez biztos az iskolarendszerből jön) nagyon jól tudnak magolni, nyelveket tanulni. A magyarral sincs probléma. Nem egy olyan koreait ismerek, akik hihetetlen jó magyar nyelvtudással rendelkeznek. A kérdés a motiváció: komolyan téged akar-e? Akarja-e ezt az életet? Jó lenen tudni a családi hátteret és az életkörülményeket. Ha úgy élsz ahogy ő él otthon, akkor nagyjából az egy jó kezdet, de találkoznotok kell. Lehet épp a puding próbája az evés alapon: jöjjön el és meglátod, hogy megszökik-e (értem ez alatt, hogy visszamegy és nem fog reagálni többet az üzeneteidre – a “ghosting” egyre divatosabb manapság).

   Elnézést ha kicsit negatív a válaszom, de jobb felkészülni a reális verzióra és óvatosabban kipuhatolni a szándékokat, mintsem kellemetlen meglepetéseket átélni. A kommunikáció nagyon sokat segíthet: ki kell deríteni a hátteret, hogy mennyire fontosak az anyagiak (kényes téma, mert gyerekkortól pénzt kapnak az összes ünnepen és nem tehetnek róla, de anyagiasságra vannak kondicionálva). Tudd meg a szándékait, a vágyait a céljait, ezekből sokminden kiderül.

   Szótárban János barátomat ajánlanám, de ő most Dublinban van. A Facebookon van egy csoport ahol Koreában élő magyarok is jelen vannak. Ott biztos van olyan aki segít ebben.

   Ha egyéb kérdés van akár privátban is segítek a gabriel(kukac)varaljay.com címen elérsz.

 119. Leila

  van Bts-es pólód?

 120. Péter

  Szia!

  Engem az érdekelne, hogy hol lehetséges kóreai lányokkal ismerkedni? Természetesen úgy, hogy nem kóreában tartózkodom..Gondolok itt arra, hogy milyen weboldalak, vagy egyáltalán milyen lehetőségek stb..
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Váraljay Gabriel

   Folyton csak a koreai lányok! :) Komolyan ez a leggyakoribb kérdés itt. :)
   Magyarországi koreaiak nem hiszem, hogy felregisztrálnak a randioldalakra, de ki tudja, próbáld ki és keress rá. A többi nemzetközi randioldalnál viszont tudsz, korra és nemzetiségre – állampolgárságra keresni. Ez a távkapcsolatos dolog szerintem nem működik, vagy nagyon csalóka lehet. Az illető személyiségét nem ismered meg rendesen egy kép vagy egy bemutatkozás, de még egy chat alapján sem. Arra viszont figyelj, hogy mindenki a falra mászik attól, ha egyértelműen koreai lázas srácnak állítod be magad. Ők azt érzik, hogy a nemzetiségük, külsejük kell és nem pedig ők mint személyiségek. Érthető is. Szerintem menj ki inkább Koreába, az Államokba, Németországba és ott ismerkedj.

 121. lebemann986

  Szia(sztok)! Engemet a korei mentalitás azon része érdekel, ami a tekintélyelvűséget, ami az alá-fölé rendeltséget illeti. Nagyon megrökönyödtem ugyanis valamin. Én a keleti embert egy nyugodt, mosolygós, bölcs típusnak gondoltam. Lásd koreai átadási vonal a zen buddhizmusban, stb. Azt hittem, hogy olyan mosolyogva meghajló, ‘kicióccóezeöccáé’ kedélyű, kedves emberek. Aztán bekerültem egy magyarországi telephelyre, ami az egyik, ha nem a legnagyobb koreai elektronikai cég gyáregysége. Namost a ‘jókedélyű bölcsesség’ alábbi aspekrusaival találkoztam: beléptetéskor egy koreai manus fotballbíró golyós síppal áll a kapuban és nem szól, ha valami nem ok (pl munkavédelmi sisak vagy maszk hiány) hanem folyamatosan fújja a sípot, mint egy elmebeteg és hiába kérdezed, vagy próbálsz vele higgadtan beszélni, képes a pofádba fújni a sípot és akkor sem abbahagyni, amikor fél méterre vagy tőle. Egyszer hiányzott egy behajtási engedély a ocsi szélvédő mögül a parkolóban, akkor is ezt csinálta. Nem szólt, hanem sípolt, mint egy nemnormális. A testbeszéde is egyik másiknak fölényes, de olyan teljesen “tűrhő” módon viselt felsőbbrendűségi komplexus. Van, amelyik csak kiabálva képes beszélni. Van, amelyik egyszer egy nem engedélyezett dohányzóhelyen fogta és felrúgta a hamutartót. Volt, amelyik a melós kezéből kikapta a kislétrát és földhöz vágta, ugrált rajta. Nem higgadt és bölcs embernek tűnnek, hanem pattanásig feszült, ingerült, arrogáns, agresszív kis terroristáknak.

  No erre kérek cáfolatokat, “rosszul látod”-okat. Vagy akár megerősítést is, de a kognitív disszonancia nagyon erősen meglett.

  • Gabriel

   Mindenki emberből van és van aki ideges és ingerült van aki nyugodt és megfontolt. Mindenki más háttérből érkezik, családban nőt fel, más ingerek érték és teljesen mindegy, hogy milyen kultúrából van az illető. Te most itt rávetítesz egy média által vázolt képet egy népcsoportra. Ők azon a telephelyen főnöki viszonyban vannak és visszaélnek a leírtak alapján a hatalmukkal. Otthon meg lehet velük bánnak így. Te egy szerzetesi bölcsességet vársz el tőlük (média által felépített “ilyen az ázsiai ember”), miközben lehet semmiféle spirituális nevelésben nem volt részük. Mi az ő fejükben meg egy semmilyen szabályra sem figyelő, közömbös nyugatiak vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük